Advertorial van CovidTestNederland.nl

Advertorial Coronavirus

Corona: wat als thuiswerken geen optie is?

Zo veel mogelijk thuiswerken, dat is het advies om coronabesmettingen op de werkvloer te voorkomen. Maar wat als thuiswerken geen optie is? Hoe zorg je dan als werkgever voor een veilige werkplek, gezond personeel en de continuïteit van je organisatie?

Van onze redactie 18 november 2020

Twijfel over corona in uw bedrijf? Bezoek nu de website.

Onzekerheid over gezondheid en continuïteit

Producties die compleet stil komen te liggen of bedrijven die dicht moeten omdat er een besmettingscluster is ontstaan. Scholen die hun deuren moeten sluiten omdat er geen leraren meer zijn om les te geven. Omdat corona een zogenoemd ‘superspreadervirus’ is, kan besmetting van één of enkele medewerkers direct voor grote continuïteitsproblemen zorgen. “Als één collega besmet is en je medewerkers tien dagen in quarantaine moeten, heeft dat direct effect op de bedrijfsvoering”, zegt arts Dr. Henk Franke van CovidTestNederland.nl.

Helft is besmettelijk zonder klachten

Bij de medewerkers zelf zorgt de gedachte dat ze mogelijk corona hebben of kunnen krijgen voor veel onzekerheid en spanning. Op de werkvloer, maar ook in hun privésituatie. Ondanks de strenge hygiënemaatregelen kunnen nog steeds besmettingen ontstaan. Meestal omdat werknemers het coronavirus bij zich dragen zonder dat ze klachten hebben. Franke: “We zien dat bijna de helft van de mensen die bij ons positief getest wordt op corona nog geen klachten heeft, maar al wel besmettelijk is voor anderen.”

Testen op locatie of testvouchers voor personeel

Steeds meer werkgevers gebruiken preventieve sneltests waarbij binnen 15 minuten de uitslag volgt of iemand corona heeft en besmettelijk is voor anderen. Bij meer dan 75 personeelsleden kunnen er testen op locatie worden afgenomen op een vast moment. Ook wordt steeds vaker gebruikt van de testvoucher: werknemers kunnen als ze de zekerheid willen dat ze niet besmet zijn, de voucher gebruiken om zich op kosten van de werkgever te laten testen. “Als werkgever heb je de plicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Met het sneltesten van personeel krijg je snel duidelijkheid en voorkom je dat het virus zich ongemerkt verder verspreidt”, stelt Dr. Henk Franke, arts en medisch specialist bij CovidTestNederland.nl. Lees ook: Corona op de werkvloer: vijf vragen over sneltesten bij werkgevers.

Twijfel over corona in uw bedrijf? Bezoek nu de website.