Nieuws Coronavirus

Geen salarissen of vakantiegeld uit kunnen betalen: voor veel werkgevers nu realiteit

Ondernemersorganisatie ONL heeft haar achterban vragen gesteld over besparingsmogelijkheden, personeelssalarissen, vakantiegeld en vakantiedagen in deze coronacrisis. Wat blijkt uit het onderzoek onder meer: het is de keiharde werkelijkheid geworden, het niet kunnen uitbetalen van salarissen en/of vakantiegeld.

Bron: ONL 1 mei 2020

Corona pensioen geld munten

Driekwart ondernemers: kostenbesparende mogelijkheden blijven bekijken

Een groot aantal ondernemingen kon de salarissen van de maand april niet betalen. Zo geeft 16% van de ondernemers aan dat zij de lonen niet (8%) of slechts gedeeltelijk (8%) konden overmaken. Bijna driekwart van de ondernemers kijkt naar kostenbesparende mogelijkheden.

Zo vraagt meer dan de helft van de werkgevers aan het personeel om in deze periode vakantiedagen op te nemen, of denkt hierover na. Ook wil bijna de helft van de ondernemingen het vakantiegeld later uitbetalen, of denkt hierover na. De meeste werknemers zijn bereid mee te denken met hun werkgever.

Lees ook: Vakantiegeld uitkeren tijdens coronacrisis: 32% van bedrijven in financiële problemen

Financiële situatie ondernemers

Geen salaris in april

Een groot aantal ondernemingen kon de salarissen van de maand april niet betalen. Zo geeft 8% van de ondernemers aan dat zij de lonen niet konden overmaken. Dat betekent dat veel werknemers vorige maand geen of slechts een deel van hun salaris hebben gehad.

Vakantiegeld en vakantiedagen

Voor de meeste bedrijven zijn de loonkosten de grootste kostenpost. Hier wordt dan ook naar gekeken om te bezuinigingen. Veel bedrijven zijn financieel genoodzaakt om het vakantiegeld later uit te betalen. Zo wil 21% van de ondernemers het vakantiegeld later dan mei uitbetalen en denkt 28% hierover na. Ook vraagt 33% van de ondernemers aan het personeel om in deze periode vakantiedagen op te nemen.

Werknemer denkt mee met werkgever

De meeste ondernemers vragen hun personeel om mee te denken over kostenbesparingen. De meeste werknemers zijn bereid om mee te denken. Meer dan een derde van de ondernemers (36%) geeft aan dat medewerkers bereid zijn om mee te denken. Meer dan een kwart (27%) vult in ‘ja, maar niet allemaal’.

De werknemers die bereid zijn om mee te denken dragen zelf verschillende ideeën aan. Iets meer dan de helft stelt voor om het vakantiegeld later uit te betalen en 39% zegt ‘vakantiedagen opnemen’. Bij ‘custom input’ vulden ondernemers verschillende ideeën in, zoals: bonussen inleveren, afzien van extra’s, geen koffie van de zaak, investeringen uitstellen, zuiniger produceren en sneller werken

Lees ook: Wie hoogleraar economie Eijffinger spreekt, weet: de economie is níet stuk

kostenbesparen ideeen werknemers corona onl

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.