Nieuws Coronavirus

Jonge ondernemer (24) start in crisis eigen bedrijf: ‘Uitdagingen, daar hou ik van’

Wat bezielt een 24-jarige jongeman om middenin de coronacrisis een eigen bedrijf te starten? En dan ook nog in een markt die wemelt van de grote en kleine concurrenten? IT-beest Maurits Romberg durft.

Karl Flieger (AD) 4 juni 2020

Maurits jonge ondernemer

Maurits Romberg is tegen alle stromen in zijn eigen bedrijf begonnen. Foto: Karl Flieger

Eigenlijk is het helemaal niet zo’n vreemd plan, diensten aanbieden die klanten en opdrachtgevers met elkaar verbinden. In deze bizarre tijden merken mensen juist hoe sterk er behoefte is aan verbinding en hoe ze zich voelen als dat ineens een stuk moeilijker wordt. Een kolfje naar de hand van Maurits Romberg, die overigens ook ‘live’ geen enkel probleem heeft om de aandacht op zich gevestigd te houden.

,,Er is me al heel vaak gevraagd of ik wel zeker wist dat ik dit ging doen", vertelt de enthousiaste ondernemer, zittend op de trap voor zijn kantoorpand in Delft, aan het AD. Hij heeft er onlangs een kantoortje betrokken van 25 vierkante meter. Bepaald geen balzaal, maar wel een centraal gelegen plek van waaruit hij zijn geluk gaat beproeven.

,,Ik ben de afgelopen maanden druk geweest met het uitwerken van een concept en businessplan. Dat is uitgegroeid tot een bedrijf met de naam Condigno: een IT-dienstverlener gespecialiseerd in het leveren van specialisten in de software development en infrastructuur. Ik heb vanuit mijn vorige werk al een behoorlijk netwerk, dus ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Maar een bijzonder moment is het natuurlijk wel.”

Lees ook: Ook na de crisis gaat reisplatform Musjroom succes verdienen (en niet kopen)

Optimist en ondernemer

Om een zo goed mogelijke start te maken, sloot Maurits zich de afgelopen periode op in zijn kantoor en belde hij zijn netwerk af. ,,Ja, ik heb zo’n beetje iedereen gebeld met wie ik een goede relatie heb. En ik moet zeggen: de meeste mensen vinden het toch wel heel apart dat ik juist nu zo’n stap zet. Ze vinden het gewaagd, laat ik het voorzichtig zeggen. Maar daar herken ik mezelf juist helemaal in.''

,,Als ik geen uitdaging heb, dan heb ik het niet naar mijn zin. Dus dan zoek ik er eentje. Die coronacrisis mag je volgens mij wel een uitdaging noemen. Wie had daar nou een paar maanden geleden rekening mee gehouden? Maar ja, in een hoekje gaan zitten wachten tot de rust is weergekeerd, dat zit niet in mijn karakter. Ik had een plan en ik wilde dat per sé niet in de wachtrij zetten. Overigens geloof ik dat er überhaupt geen perfect moment bestaat om te gaan ondernemen. Je doet het of je doet het niet. Ik doe het.”

''Mensen die van nature vrij pes­si­mis­tisch zijn zullen het nu nog zwaarder hebben''

Maurits Romberg, ondernemer

Romberg is een ras-optimist. Hoe donker de coronawolken aan de ondernemershemel ook zijn, hij ziet de zonneschijn erachter. ,,Mensen die van nature vrij pessimistisch zijn zullen het nu nog zwaarder hebben. De optimisten doen hun voordeel met de situatie. Ik merk aan mijzelf dat de coronacrisis mij triggert om nog harder mijn best te doen om mijn start-up uit te laten groeien tot een succesvol bedrijf. Misschien is dit wel de beste beslissing van mijn leven. Die gedachte alleen al geeft mij zoveel energie."

En hup, daar gaat de jonge ondernemer weer. Op zoek naar mensen en bedrijven die hij namens zijn bedrijf Condigno, zoals dat anno nu heet, ‘in hun kracht kan zetten’.

Lees ook: Jonge ondernemers achter handdesinfectiezuilen mét elleboogdispenser

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.