Nieuws Coronavirus

Hoe overleven kleine(re) online ondernemers de coronacrisis?

Door de coronacrisis is het aantal online aankopen de afgelopen maanden explosief gestegen. Grote bedrijven als Coolblue, Bol.com en Amazon varen er wel bij, maar geldt dit ook voor de kleine(re) online ondernemer? Ondernemers Johannes Keuning (27vakantiedagen) en Ivar van der Wal (Aanbiedingenfolders) vertellen hoe zij met veel passie, inzet en een beetje geluk de eerste fase van de coronacrisis zijn doorgekomen.

Cilia Meinen 12 augustus 2020

Digitaal ondernemen

Reisondernemer Johannes Keuning zal 18 maart 2020 nooit meer vergeten. ,,Dat was de dag waarop Nederland officieel haar grenzen sloot voor alle niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland”, legt de oprichter en eigenaar van onder andere reisplatforms 27vakantiedagen.nl en 27vakantiedeals uit.

,,In de daaropvolgende weken stortte het kaartenhuis volledig in. In maart en april deden we nog maar één à twee procent van de omzet ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. We zijn voor onze inkomsten bijna volledig afhankelijk van affiliate links naar boekingssites. Wanneer er niemand meer een vakantie boekt, is er ook voor reisaffiliate-platforms gewoon géén omzet meer. We bevonden ons in het oog van een perfecte storm; van de ene op de andere dag kwam er niks meer binnen.”

Veerkracht tijdens coronacrisis

Bijzondere tijden vragen om bijzondere oplossingen. Gelukkig zag 27vakantiedagen de bui in februari al hangen. Keuning: ,,We zijn toen meteen gaan nadenken over andere inkomstenbronnen. Onze sterkste punten zijn onze Google rankings en het aantal Facebookvolgers. Die hebben we direct gebruikt om te peilen hoe de consument tegen de zomervakantie aankijkt en of ze überhaupt nog overwogen om op vakantie te gaan. Een groot gedeelte bleek geïnteresseerd in een vakantie in eigen land."

,,Vrij snel daarna hebben we dan ook volop nieuwe Nederland-content gepubliceerd en een nieuwe Facebook-pagina geïntroduceerd: ‘Het mooiste van Nederland’ (inmiddels ruim 70.000 volgers). Tegelijkertijd zijn we zoveel mogelijk samenwerkingen aangegaan met campings en vakantieparken in Nederland. Onze omzet is nog lang niet terug op het niveau van vorig jaar, maar we kunnen er in ieder geval van leven.” Beterschap op de korte termijn verwacht Keuning (nog) niet. ,,Voor een verre vliegvakantie ontvang je nou eenmaal een hogere commissie dan voor een plek op de Nederlandse camping. Daarnaast blijven veel mensen toch thuis deze zomer. Ondanks alles ben ik er ontzettend trots op hoe we het dit alles op korte termijn hebben weten te realiseren.”

Lees ook: Deze ondernemer ging tijdens coronacrisis juist adverteren voor zijn nieuwe zaak

Vroeg pieken in detailhandel

In de detailhandel ging het er – vergeleken bij de reisbranche – heel anders aan toe. Ivar van der Wal van Aanbiedingenfolders.nl spreekt zelfs over een omzetpiek: ,,Het online verkeer naar onze website is sinds de coronamaatregelen bijna verdubbeld. De absolute piek lag in mei. Onze omzet lag toen zelfs aanzienlijk hoger dan in december, wat normaal gesproken de drukste maand van het jaar is. Sinds mei nemen de online aankopen en het verkeer weer geleidelijk af.”

Ondanks de extra omzet, was het ook voor Aanbiedingenfolders een spannende tijd. ,,Wij hebben vanwege de drukte een extra tandje moeten bijzetten. Webwinkels zoals Coolblue, Gamma en Karwei hebben tijdens de eerste maanden van de coronacrisis hun marketing volledig stopgezet. Andere winkels zoals HEMA verlaagden hun commissies naar één procent. Ook was het bij veel supermarkten niet mogelijk om online bestellingen te plaatsen, omdat alle mogelijke bezorgmomenten waren volgeboekt. Dan kun je bezoekers wel aansturen om een bestelling te plaatsen, maar levert dit uiteindelijk nooit een conversie op.”

Waar bestellingen aan de ene kant stilvielen, werden andere artikelen een stuk populairder. ,,We hebben een enorme stijging gezien in het aantal bekeken aanbiedingen voor wegwerphandschoenen. Maar ook jacuzzi’s, zwembaden en potgrond waren erg populair.” Van der Wal wil mede-ondernemers adviseren om in tijden van crisis op zoek te gaan naar nieuwe kansen. ,,In een tijd van grote veranderingen liggen grote kansen. Om ze te pakken is slechts lef, ondernemerschap en een flinke dosis geluk vereist.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.