Blog Coronavirus

Jacco Vonhof: 'We moeten ons land uit deze ongekende crisis investeren'

Met de recente versoepeling van de coronamaatregelen zien veel mensen het weer wat zonniger in. Dat is mooi, maar: we zijn er nog lang niet maakt ook Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, duidelijk in zijn maandelijkse blog.

Jacco Vonhof | Foto: ANP 9 juni 2020

Jacco Vonhof MKB Nederland

Natuurlijk is het top dat we weer een terrasje kunnen pakken, binnen Europa op vakantie mogen en weer naar de sportschool kunnen. Ik wil geen onheilsprediker zijn – ik ben ondernemer en van nature optimist – maar als we kijken naar de economie, dan hebben we nog een lange weg te gaan, waarvan niemand kan voorspellen waar die heen gaat.

Veel van de bedrijven die weer open zijn, hebben in de voorbije maanden deuken opgelopen die niet zomaar zijn gerepareerd. Andere bedrijven zijn weer in business, maar nog lang niet as usual. Door alle beperkingen halen ze misschien een derde van hun omzet. En in sommige sectoren – zoals de evenementenbranche – is er nog geen uitzicht op heropening.

'Het is bittere noodzaak om zoveel mogelijk bedrijven en banen in de lucht te houden'

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Helpen met stoppen

Het tweede noodpakket is dan ook alles behalve luxe, maar bittere noodzaak om zoveel mogelijk bedrijven en banen in de lucht te houden. We zijn blij dat het kabinet steeds goed naar ons luistert. Zo hebben we met succes gelobbyd voor een veel hogere tegemoetkoming (50.000 euro) voor de vaste lasten en gaat het kabinet nu ook onderzoeken hoe het bedrijven in kapitaalintensieve sectoren met forse omzetdervingen kan ondersteunen richting een toekomstbestendig verdienmodel. Maar ook met dit verbeterde en verlengde noodpakket zullen niet alle bedrijven het gaan redden.

Lees ook: MKB-Nederland, VNO-NCW: positief over aangepaste maatregelen, hopen op meer en sneller

Ik hoor van ondernemers die een faillissement willen voorkomen en zelf willen stoppen, maar dat niet kunnen betalen. Ze hebben schulden opgebouwd, zitten vast aan een huurcontract, moeten transitievergoedingen betalen. Die zitten gevangen in hun eigen bedrijf. Er moet een regeling komen die hen helpt te stoppen zónder dat ze ook nog hun huis en pensioen kwijtraken. Dan nog zo’n punt: deze economische crisis voltrekt zich niet in een rechte lijn. In sommige sectoren is de ergste klap achter de rug, in andere moet die nog komen.

Investeren

Bedrijven in de maakindustrie bijvoorbeeld, die nog een goed gevulde orderportefeuille hadden maar geen nieuwe opdrachten zien binnenkomen. Het kan niet zo zijn dat er voor die bedrijven niks meer is. Over dat en meer praten we intensief met het kabinet. Over hoe verder, na het tweede noodpakket. We zijn het erover eens dat we ons land uit deze ongekende crisis moeten investeren. De komende maanden blijven in vele opzichten spannend en onzeker.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.