Nieuws Coronavirus
Dirk Beljaarts (KHN) roept op: 'Vier feestjes in horeca in plaats van thuis'
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is blij met de waardering en complimenten van het kabinet voor de inspanningen om een veilige uitgaansomgeving te bieden in de coronacrisis. Volgens algemeen directeur Dirk Beljaarts laten de cijfers zien dat het aantal besmettingen met corona in de horeca erg laag ligt. Die feestjes thuis? Nee, kom maar naar de kroeg...

Liever een feestje in de horeca dan thuis, aldus KHN. Al zal er in Amsterdam nog strenger gecontroleerd gaan worden, zo maakte burgemeester Femke Halsema bekend. Foto's: ANP
Dat pleit volgens Beljaarts dan ook voor het advies van het kabinet om thuis geen feestjes en borrels te organiseren, maar voor de horeca te kiezen, waar een beschermde omgeving wordt geboden.
,,De horeca is een veilige plek om uit te gaan. Als je feest, doe dat dan in de horeca. Ik ben trots op de erkenning voor het serieuze werk dat de horeca doet tegen het coronavirus", aldus Beljaarts. Volgens premier Mark Rutte is daar namelijk meer ruimte en hebben mensen een vaste zitplaats, waardoor de anderhalve meter beter is te handhaven.
Lees ook: Waarom Koninklijke Horeca en Staat het niet eens zijn geworden: voorzitter Robèr Willemsen legt uit
Zorgen om ondernemers in catering en nachthoreca
De KHN-directeur spreekt wel zijn zorgen uit over ondernemers in de catering en nachthoreca, zoals discotheken en clubs. Zij hebben het volgens Beljaarts nog steeds moeilijk. Rutte zei niet optimistisch te zijn dat nachtclubs per 1 september weer open kunnen zoals aanvankelijk was aangekondigd als de omstandigheden zich goed ontwikkelen.
''Horecaondernemers krijgen nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken''
Strengere maatregelen horeca Halsema
Toch wordt het er niet eenvoudiger op voor de horeca. Zeker niet in onze hoofdstad. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema scherpt toezicht op horeca en zalencentra aan. Zo krijgen ondernemers nog maar één waarschuwing in plaats van twee als ze de regels overtreden en kan bij excessen worden overgegaan tot onmiddellijke sluiting voor maximaal vier weken.
Ook zinspeelde de burgemeester op een mogelijke laatste sluitingstijd voor de horeca om middernacht of eerder met een zogenoemde venstertijd als het aantal besmettingen de komende tijd niet afneemt. Dat betekent dat er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten na een bepaalde tijd.
Er komt verder een meldplicht voor zalencentra. Zij moeten bij de gemeente feesten en partijen van honderd of meer personen bekendmaken. Ook worden er steekproefsgewijs controles uitgevoerd op naleving van de registratieplicht in de horeca. Daarnaast komt er een verbod op geluidsversterkers in de buitenruimte om spontane feesten te voorkomen.
KHN Amsterdam niet blij met maatregelen in de stad
De KHN in de regio Amsterdam is in ieder geval niet te spreken over de maatregelen in de hoofdstad, zo staat te lezen op NU.nl. Dat horecazaken nog maar één waarschuwing krijgen wanneer zij de regels overtreden en daarna voor vier weken gesloten kunnen worden is onredelijk en kan leiden tot faillissement, aldus Evelien Doornhegge, regiomanager bij KHN in Amsterdam. ,,Wij zijn niet de politie, wij zijn de gastvrijheidsindustrie. Ondernemers hoeven maar één keer hun rug om te draaien en het kan al fout gaan."
Lees ook: Rutte doet oproep aan horecaondernemers en benadrukt belang thuiswerken