Nieuws Coronavirus

Lightyear tijdens corona: nieuwe directeur vertelt over de snelkookpan

Financieel directeur Laurens Weers was amper aan de slag bij Lightyear toen de coronacrisis uitbrak. Zijn inwerkperiode voelde als in een snelkookpan.

Peter Scholtes (AD) 24 april 2020

Financieel directeur laurens weers van lightyear

Financieel directeur Laurens Weers van Lightyear in een prototype van de Lightyear One. Foto: Lightyear

De inwerkperiode van de op 1 maart bij Lightyear aangetreden Laurens Weers verloopt in de hoogste versnelling. ,,Ik ben in een snelkookpan terechtgekomen", zegt de 38-jarige nieuwe financiële man van het bedrijf dat een gezinsauto op zonne-energie ontwikkelt in het AD.

De Helmondse startup was in het afgelopen jaar hard gegroeid in aantal medewerkers, vooruitlopend op de lancering van zijn eerste model. Verschillende scenario's over wat de gevolgen van het coronavirus kunnen zijn worden nu uitgetekend.

''De onvoorspelbaarheid op dit moment maakt dat je overal op voorbereid moet zijn''

Laurens Weers, Lightyear

Overbruggingskrediet

Als bedrijf dat nog geen omzet maakt, komt het niet in aanmerking voor de rijksregeling voor loonkostencompensatie van het personeel. Van een overbruggingskrediet zoals dat voor startups wordt aangeboden, kan Lightyear naar verwachting wel gebruikmaken.

Weers ziet dat krediet als een ‘extra buffer’. ,,De onvoorspelbaarheid op dit moment maakt dat je overal op voorbereid moet zijn.”

Onzekere factor voor Lightyear is met name de investeringsbereidheid van durfinvesteerders. ,,De vraag is nu: als we de juiste investeerder vinden, heeft die dan ook de middelen?”

Kandidaat-investeerders die Lightyear met name in de Verenigde Staten zoekt, haken volgens Weers niet af. ,,Investeren is per definitie iets voor de lange termijn. Dat maakt de huidige economische situatie minder relevant. Je merkt wel dat de snelheid een beetje uit het proces is.”

Lees ook: Lightyear start strategische partnerships en schaalt productie op

Exclusieve auto ‘minder conjunctuurgevoelig’

Lightyear vreest niet voor een nadelige invloed op de verkopen van de zonne-auto. De eind 2021 te lanceren Lightyear One is met zijn exclusieve karakter ‘minder conjunctuurgevoelig', is de verwachting. De introductie van een volgend model, bestemd voor de massamarkt, is nog verder weg. ,,Dat is niet iets waar we nu wat mee moeten of kunnen.”

Weers telt nog maar 38 lentes en heeft niettemin langjarige ervaring, bij onder meer EY, Wesselman accountants en Eldoled in Son. ,,Ik heb direct na het vwo gekozen voor een hbo-opleiding om leren en werken te combineren. Dat heeft me een voorsprong gegeven."

Overal schone mobiliteit

De Eindhovenaar noemt het ‘gaaf’ om bij de startup betrokken te zijn. Vanwege de uitdagingen om investeringsgelden binnen te halen en zeker ook om de maatschappelijke missie van Lightyear dat met zijn zonne-auto schone mobiliteit overal ter wereld mogelijk wil maken. ,,Daarmee maak je echt het verschil.”

Bekijk hieronder de eerste aflevering van de videoserie Werkverkeer ooit met daarin Lightyear-ceo Lex Hoefsloot.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.