Nieuws Coronavirus

Mondkapjesplicht komt dichterbij: reacties van ondernemers en andere experts

Via deze pagina kun je alles over het mondkapjesadvies vinden: reacties, tips en adviezen van brancheorganisaties als INretail, ondernemers als Won Yip en Joris Aperghis, en consumentenpsycholoog Patrick Wessels.

(Deze pagina wordt regelmatig vernieuwd)

Van onze redactie 3 augustus 2020

Laatste update: 30 september 2020 16:00

Mondkapjes verplicht amsterdam coronavirus

Een van de vele borden met informatie over mondkapjesplicht op de Nieuwendijk in Amsterdam. Foto: ANP.

Op deze pagina vind je diverse uiteenlopende artikelen over de mondkapjesdiscussie, met regelmatig aanvullingen.

1. Mondkapjes: wel, niet, wel, niet...

Toch mondkapjes dus, in drie grote steden. Tenminste, als de ondernemers daar dat zelf ook willen. Het is een maatregel waar experts toch grote bedenkingen bij hadden. Wat is er veranderd? Lees hier een analyse.

2. INretail: géén regionaal mondkapjesadvies

Hoewel Jan Meerman, directeur INretail, respect heeft voor hoe Den Haag de crisis aanpakt, ziet hij het vrijblijvende regionale mondkapjesadvies niet zitten. ,,We gaan niet tegen klanten zeggen dat ze niet naar binnen mogen wanneer ze een mondkapje weigeren te dragen," vertelt hij in deze podcast onder meer.

3. We Fashion-ceo Aperghis: 'In onze winkels hoef je geen mondkapje te dragen'

Mondkapjes verplichten in je zaak? Bij de Hema niet, bij De Bijenkorf weer wel. WE Fashion-topman Joris Aperghis is er kraakhelder over: ,,Nee, pas als het verplicht wordt vanuit de overheid". Er overheerst bij hem vooral teleurstelling over het ontbreken van helderheid in de nieuwe corona-maatregelen, vertelt hij.

4. Won Yip en Herman den Blijker: maak mondkapjes verplicht

Ondernemers Won Yip en Herman den Blijker geven in afzonderlijke interviews hetzelfde statement af: een landelijke mondkapjesplicht maken het speelveld overzichtelijker dan de huidige situatie. Yip gaat zelfs verder en verplicht al zijn personeel per direct om op de werkvloer mondkapjes te dragen, in dit interview legt succesondernemer Won Yip uit waarom hij tot die verplichting is gekomen. Den Blijker legt in dit interview uit waarom hij de meerwaarde van een mondkapjes verplichting groot vindt.

5. Ondernemers: ga juist zélf mondkapjes dragen

Hij stelde het meerdere keren bij De Ondernemer al heel duidelijk: in artikelen, in blogs, in podcasts. Consumentenpsycholoog Patrick Wessels vindt juist dat ondernemers zélf een mondkapje moeten gaan dragen. Zijn onderbouwing, het waarom lees je onder meer hier.

6. Mondkapjes dragen: hoe vertel ik dat aan mijn klanten?

Of mondkapjes nu door de overheid verplicht worden óf omdat jij als ondernemer het verplicht: je zult het in beide gevallen aan je klanten moeten vertellen. Hier lees je wat dé tips zijn om je klant de gezichtsbedekking te laten dragen hoor je van consumentenpsycholoog Patrick Wessels en marketingcommunicatie-expert Thijs van Dijk.

7. Onze redacteuren ging winkelen in hun woonplaats - mét mondkapje. Hoe dat ging?

Bart woont in Rotterdam, Ezra in Amsterdam. Onze beide De Ondernemer-collega's gingen in augustus op de eerste dag van de test met een mondkapjesplicht in hun woonplaats winkelen. Lees hier hoe dit verliep.

8. Mondkapje-mondkapje met burgemeester Aboutaleb

In Rotterdam stond collega Eldert Kuiken plots tegenover burgemeester Aboutaleb, op het Binnenwegplein, op de dag dat de test met mondkapjes daar van start ging. Over hoe ondernemers omgaan met de mondkapjesplicht in hún winkelstraat (video).

9. Rutte: mondkapje in publieke ruimte dringend advies vanaf nu

Voor heel Nederland geldt vanaf woensdagmiddag een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen. Dat zei premier Mark Rutte in debat met de Tweede Kamer. Veel partijen hadden om een landelijke richtlijn gevraagd. Voorheen gold het dringend advies alleen voor de regio's Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Het kabinet moet de precieze regeling nog uitwerken, meldt ANP.

10. Gastblog Hans van Tellingen: vrijwillige mondkapjes bieden kansen voor retail

Volgens Hans van Tellingen, eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv, kunnen mondkapjes 'hippe gadgets' zijn en liggen hierin ook marketingkansen. Een mondkapje met een winkellogo kan zomaar eens een collector's item worden, schrijft hij in zijn gastblog.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.