Nieuws Coronavirus

Mondkapjesplicht: reacties van ondernemers en andere experts, tips en adviezen

Via deze pagina kun je alles over de mondkapjesplicht vinden: reacties, tips en adviezen van ondernemers als Won Yip en Herman den Blijker en experts als consumentenpsycholoog Patrick Wessels. Bovendien kun je nog meedoen met De Ondernemer-poll.

Van onze redactie 3 augustus 2020

Laatste update: 10 augustus 2020 20:58

Mondkapjes verplicht amsterdam coronavirus

Een van de inmiddels vele borden met informatie over mondkapjesplicht op de Nieuwendijk in Amsterdam. Deze foto is eerder deze week gemaakt. Foto: ANP.

In tegenstelling tot Won Yip en Herman den Blijker geven meer dan vier van elke vijf winkeliers in een poll aan een mondkapje niet verplicht te zullen stellen in hun winkel of horecagelegenheid. 2671 mensen vulden De Ondernemer-poll in en 83 procent gaf aan een mondkapje in hun onderneming niet verplicht te zullen stellen.

Op deze pagina vind je diverse uiteenlopende artikelen over de mondkapjesplicht, met regelmatig aanvullingen.

1. Zorgen bij winkelpersoneel om verplicht mondkapje

Met deze hitte is het niet alleen erg vervelend om een werkdag lang binnen een mondkapje te dragen, er is ook angst dat klanten sneller geneigd zijn de anderhalvemeter-maatregel te overtreden. Lees hier het volledige artikel.

2. Zo zien de winkelstraten er uit in Amsterdam en Rotterdam

Kijk via deze link mee met de videoreportages uit de winkelgebieden in Amsterdam en Rotterdam, waar nu mondkapjes verplicht zijn.

3. Onze redacteuren ging winkelen in hun woonplaats - mét mondkapje. Hoe dat ging?

Bart woont in Rotterdam, Ezra in Amsterdam. Onze beide De Ondernemer-collega's gingen op de eerste dag van de mondkapjesplicht winkelen. Lees hier hoe dit verliep.

4. Mondkapje-mondkapje met burgemeester Aboutaleb

In Rotterdam stond collega Eldert Kuiken plots tegenover burgemeester Aboutaleb, op het Binnenwegplein. Over hoe ondernemers omgaan met de mondkapjesplicht in hún winkelstraat (video).

5. Won Yip en Herman den Blijker: maak mondkapjes verplicht

Ondernemers Won Yip en Herman den Blijker geven in afzonderlijke interviews hetzelfde statement af: een landelijke mondkapjesplicht maken het speelveld overzichtelijker dan de huidige situatie. Yip gaat zelfs verder en verplicht al zijn personeel per direct om op de werkvloer mondkapjes te dragen, in dit interview legt succesondernemer Won Yip uit waarom hij tot die verplichting is gekomen. Den Blijker legt in dit interview uit waarom hij de meerwaarde van een mondkapjes verplichting groot vindt.

6. Jan Meerman (INretail): 'Mondkapjesplicht niet landelijk invoeren'

Jan Meerman, voorzitter van INretail, noemt de recente maatregel van de burgemeesters Aboutaleb en Halsema om in bepaalde winkelgebieden in Rotterdam en Amsterdam mondkapjes verplicht te stellen, 'slecht voor de retail'. Meerman is tegen een landelijke mondkapjesplicht.

7. Mondkapjes dragen: hoe vertel ik dat aan mijn klanten?

Of mondkapjes nu door de overheid verplicht worden óf omdat jij als ondernemer het verplicht: je zult het in beide gevallen aan je klanten moeten vertellen. Hier lees je wat dé tips zijn om je klant de gezichtsbedekking te laten dragen hoor je van consumentenpsycholoog Patrick Wessels en marketingcommunicatie-expert Thijs van Dijk.

8. Dit zijn de winkelgebieden waar mondkapjes verplicht zijn

Verschillende steden verplichten mondkapjes in drukke winkelgebieden. Rotterdam en Amsterdam hadden de aftrap, ook Groningen heeft zich ondertussen uitgesproken over een mondkapjes verplichting. Hier vind je een handig overzicht van de winkelgebieden waar mondkapjes verplicht worden.

9. De 3 zakelijke overlevingstips tijdens de coronacrisis van Won Yip

Topondernemer Won Yip legt niet alleen uit waarom hij mondkapjes verplicht voor zijn personeel, hij geeft ook zijn 3 tips voor ondernemers tijdens deze coronacrisis. ,,Ik heb een aantal crisissen meegemaakt. In die tijden had ik 15 tot 25 procent minder omzet, we hebben nu een surrealistische periode meegemaakt met 100 procent minder omzet. Deze crisis vereist een totaal andere aanpak. Echt, wees vooral realistisch en waakzaam". Hier lees je de zakelijke overlevingstips van Won Yip.

Mondkapjes amsterdam verplicht coronavirus

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.