Nieuws Coronavirus

Van de nood een deugd: ook 'de winkelstraat' gaat thuisbezorgen

,,Ik heb nu meer dan genoeg koffie. Wil je een bakje?” Humor in barre tijden. Net als een steeds groter wordende groep Tilburgse ondernemers maakt gastrobar-eigenaar Ricky Spijkers tijdens alle corona-ellende van de nood een deugd. Als de gasten niet naar zijn zaak komen, komt hij naar de gasten.

Bas Verweel (Brabants Dagblad) 14 maart 2020

Ricky Spijker Horeca Corona bezorgen Nood Deugd2
Ricky Spijkers vorig jaar voor zijn nieuwe zaak. Foto's: Jan van Eijndhoven (boven) en Bas Verweel (onder).

'VAN DE NOOD EEN DEUGD'

Ondernemers denken in oplossingen, ook tijdens de huidige corona-crisis. Op onze website een podium voor deze allesbehalve-doemdenkers in de serie 'Van de nood een deugd', waarvan we héél véél afleveringen willen maken. Tips? Mail ons: redactie@deondernemer.nl.

Ricky Spijkers opende in augustus zijn zaak gastrobar Rix. Een zaak die deze dagen veel te leeg blijft, vertelt hij BD. ,,Vanavond heb ik nog een reservering voor acht mensen, morgen voor negen, waar het er normaal vijftig zijn. Het kan best gebeuren dat die mensen alsnog afzeggen.” Thuisbezorgen past eigenlijk niet bij zijn gastrobar. Maar ja: als de berg niet naar Mozes komt, dan gaat Mozes naar de berg. Hij stapt vanavond zelf maar in de auto om eten rond te brengen, met hulp van vrienden en familie.

,,Eerlijk is eerlijk, gisteren stond het huilen me ook nader dan het lachen. Nu we de eerste klap te boven zijn, maak ik er het beste van. Ik heb niet de kwaliteit van een Thuisbezorgd, maar daar hebben mensen wel begrip voor.”

Van de nood een deugd maken

Er zijn meer ondernemers - en het worden er steeds meer - die van de nood een deugd maken door aan hun geijkte concept een slinger te geven. Grand Café Puur brengt de high tea naar de mensen thuis, De Burgerij komt met plateaus en oesters aan de deur.

Ook verschillende modezaken in de stad doen mee. Bijvoorbeeld NAM kleding & more en Mint & Pepr. Het zijn geen webshops, maar zaken waar je normaal zelf langs hoort te gaan.

"Maar echt, kom maar op. We hebben de tijd en benzine.”

Margriet van Iersel, Mint & Pepr

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

,,De situatie is echt ruk, maar ik denk liever in mogelijkheden”, zegt eigenaresse Margriet van Iersel van Mint & Pepr aan de Heuvelstraat. Gisteren kon ze de bezoekers op vier handen tellen, terwijl het er normaal tientallen zijn. Overigens ging het vandaag wel aardig.

,,Van deze periode, met het zachtere weer, moeten we het eigenlijk net hebben. Maar ja, mensen komen op dit moment niet langs om kleren uit te zoeken voor een leuk feestje of een verjaardag. Die gaan niet door.”

Zelf in de auto springen

Ze runt samen met partner Tjerk de Haas de zaak. Als mensen iets willen hebben, springen de twee nu zelf in de auto. Om het voor de deur af te zetten en weer op te halen. ,,Alleen is er nog niet veel animo, ik denk dat mensen zich bezwaard voelen omdat ze het idee hebben dat ze ons dan te veel belasten. Maar echt, kom maar op. We hebben de tijd en benzine.”

Lees ook: Horeca luidt noodklok: ‘Onze branche staat in brand’

Nicole Keim van NAM kleding & meer brengt kleding naar mensen thuis als ze in Tilburg wonen. Of ze verzendt de spullen gratis. ,,Het zijn mogelijkheden. Ik snap dat mensen meer bezig zijn met boodschappen en dergelijke op dit moment. Maar ik wil mijn klanten graag een goede service blijven bieden, misschien kan dat op deze manier.”

"Twaalf plateaus, maar op dit moment is alles bonus."

Joris van Corven, De Visserij en De Burgerij

Joris van Corven van De Visserij en De Burgerij heeft ook eigenlijk alleen maar een flinke krachtterm voor de situatie. ,,Vanaf maandag kwamen er geen reserveringen meer binnen, daarna begon het afbellen.” Normaal komen de mensen naar zijn oesterbar voor de deur van de zaak aan de Noordstraat, inmiddels staat de oesterbar achter in zijn wagen. ,,Dan kan ik bij de mensen langs.”

De ingrepen zijn doekjes voor het bloeden. Vandaag zijn er een stuk of twaalf plateaus besteld, zegt Van Corven. Dat is niet veel. ,,Maar op dit moment is alles bonus.”

Lees ook: Onderzoek ONL: Merendeel ondernemend Nederland nuchter over coronavirus

En nee, zo gaat - om terug te komen bij Gastrobar Rix - de ondernemer het geen maanden uitzingen. Spijkers: ,,Ik wil niet bij de pakken neer gaan zitten. Ondernemen is omgaan met situaties. Al is dit uitzonderlijk.” Hij kijkt vooruit. ,,Hopelijk pakken we over een paar weken het normale leven weer op.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.