Nieuws Coronavirus

Waarom deze ondernemer de deuren van zijn kroegen 1 juni weer opent

Terwijl het advies is om zo veel mogelijk thuis te blijven en afstand te houden, om zo verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, dreigt horecatycoon Laurens Meyer (60), zijn tenten weer open te gooien. Waarom? Hij vertelt het ons.

Natasja de Groot (AD) 1 mei 2020

Laurens Meijer kroeg open corona

Laurens Meyer: ,,Mensen kunnen prima zelf beslissen of ze naar een café gaan of niet.'' Foto: Ramon Mangold

Meyer heeft ruim vijftig kroegen, verspreid over het land, en heeft zo'n tweeduizend man in dienst. Samen met een aantal andere horecaondernemers begon hij twee weken geleden de onlinepetitie horecazorg, met de dringende oproep aan het kabinet om snel dieper in de buidel te tasten voor de noodlijdende horecasector.

Volgens hem staat veel bedrijven het water aan de lippen. Een onderzoek van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland onder vijfduizend horecaondernemers onderschrijft dat. Twee derde van de horecazaken zegt per 1 juli te moeten stoppen als er niet snel een noodplan op tafel komt. ,,Neemt de overheid geen passende maatregelen in de zin van meer geld en subsidies voor de horecaondernemers, dan gaan we uiterlijk 1 juni of eerder gewoon weer open'', luidt zijn boodschap in het AD.

,,Wij, de initiatiefnemers van deze actie, bezitten bij elkaar zo'n vierhonderd horecabedrijven en wij zullen andere horecaondernemers oproepen hetzelfde te doen. Ik verwacht dat veel ondernemers meedoen.''

''Er is geen bewijs dat in de buitenlucht het virus overdraagbaar is, dus terrassen kunnen sowieso open''

Laurens Meyer, horecabaas

U gaat dan tegen de regels in?

,,Ja, dat zal dan een democratisch genomen besluit zijn. Het kabinet vond dat de scholen open konden blijven, maar door protest van leraren en scholen gingen die ook op slot. Dat was een democratisch genomen besluit. Dat zal het onze straks ook zijn. En zie de regels dan maar eens te handhaven.''

Wat als dan het aantal coronainfecties weer oploopt en de ic's volstromen? Dat wilt u toch niet op uw geweten hebben?

,,Ik denk dat een hoop mensen prima hun gezond verstand kunnen gebruiken om te beslissen of ze naar een horecagelegenheid gaan of niet. Er is geen bewijs dat in de buitenlucht het virus overdraagbaar is, dus terrassen kunnen sowieso open.''

Maar wat als er dan straks veel meer mensen doodgaan door het coronavirus?

,,We moeten ons realiseren dat er altijd een of ander virus zal zijn. Of het erger is dan de griep, moeten we maar bekijken. Als er straks niets meer over is van onze economie, dan kunnen we geen gezondheidszorg meer betalen en dat eist ook mensenlevens.''

Hoe ziet u het voor zich, die anderhalve meter afstand in een kroeg?

,,Dat werkt niet. Ga maar eens naar een toilet in een kroeg. Dan moet je het gangpad verbreden. Het is niet bewezen dat het werkt en ik vind het onzin. Een utopie.''

''Gezien alle berichten en ontwikkelingen, ook in andere landen, denk ik dat 1 juni een verantwoorde datum is. En tegen die tijd is de rek er bij ondernemers echt uit''

Laurens Meyer, horecabaas

De overheid helpt de horeca toch al?

,,Het kabinet heeft ondernemers misleid met de overbruggingsregeling. Minister Koolmees blijft verkondigen dat we tot 90 procent aan loonkosten vergoed krijgen, maar de maximale vergoeding is 75 procent. En omdat we in maart twee weken open zijn geweest, waarin we amper omzet draaiden, komen we uit op maar 64 procent. Dat betekent dat we nu zelf bijna 40 procent aan loonkosten moeten betalen, terwijl er geen cent binnenkomt. Ondertussen gaan de kosten van huur, gas, water en licht gewoon door.

Wat is dan volgens u nodig?

,,Volledige schadeloosstelling, een aangepaste noodregeling die geen 64 procent, maar zoals beloofd minstens 90 procent uitkeert, een noodfonds om onze vaste lasten te dekken en een tijdelijke aflossingsvrije periode bij de bank en compensatie voor rente of rentevrijstelling. Wat mij nu op de been houdt, is de wil om te overleven. Laat ik duidelijk zijn: ook voor mij is dit geen maanden meer vol te houden.''

Maar wegen de belangen van de gezondheid van mensen niet zwaarder dan uw eigen sores?

,,Het is een moeilijke discussie. Ik zeg niet dat we volgende week weer opengaan. Gezien alle berichten en ontwikkelingen, ook in andere landen, denk ik dat 1 juni een verantwoorde datum is. En tegen die tijd is de rek er bij ondernemers echt uit.''

Het geduld van de grootste horeca-magnaat in Nederland is op. Als het kabinet niet snel meer geld voor de horeca uittrekt, doet hij zijn kroegen per 1 juni open. Hij roept andere horeca-ondernemers op hetzelfde te doen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.