Nieuws Coronavirus

‘Laat grotere mkb- en familiebedrijven niet in de kou staan met vaste lasten’

‘Het tweede noodpakket om ondernemers door de coronacrisis te helpen is goed. Alleen de vergoeding voor de vaste lasten (TVL-regeling) is te beperkt voor veel grotere mkb- en familiebedrijven in de gesloten en daaraan toeleverende sectoren. Ook dreigen onterecht allerlei bedrijven buiten de boot te vallen.’ Dat schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van onze redactie 27 mei 2020

Tweede Kamer Den Haag corona

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW: ,,Het tweede noodpakket is een puik staaltje werk van dit kabinet. Alleen het hart van het Nederlands bedrijfsleven -de grotere mkb- en familiebedrijven- kan niet uit de voeten met de te beperkte vaste lasten vergoeding. Hierdoor staat veel werkgelegenheid en zelfs de continuïteit van bedrijven op het spel die vaak al generaties in de familie zijn en in de kern gezond zijn."

Lees ook: Organisaties blij met tweede steunpakket, maar 'doorpakken is nu noodzaak'

'Voor horeca met twaalf man personeel of meer heeft TVL-regeling weinig impact'

In de nieuwe TVL-regeling kunnen bedrijven voor hun vaste lasten (bijvoorbeeld: onderhouds-, lease- en servicecontracten, voorraden, enzovoorts) een vergoeding krijgen tot maximaal 20.000 euro. Veel met name grotere mkb-bedrijven in de door de overheid gesloten sectoren en hun toeleveranciers kunnen hier echter nauwelijks mee uit de voeten.

Voor de horeca bijvoorbeeld hebben VNO-NCW en MKB-Nederland berekend dat voor bedrijven met twaalf of meer medewerkers, de regeling eigenlijk relatief weinig impact heeft en slechts een fractie van de vaste lasten dekt. ,,Terwijl bijna de helft van de werkgelegenheid zit bij ondernemingen met meer dan twaalf man personeel", aldus de organisaties in de brief. ,,Hierdoor vallen veel midden- en grotere bedrijven buiten de boot en vrezen zij voor veel ontslagen en hun continuiteit nu de reserves uitgeput raken."

Lees ook: Hans de Boer (VNO-NCW): 'Persconferentie-Rutte is na het kamerdebat ruimschoots goedgemaakt'

TVL: 'Niet nog eens sectoren buiten de boot laten vallen'

De ondernemersorganisaties maken zich ook zorgen over de sectoren die een beroep op de TVL kunnen doen. Daarover is nog onduidelijkheid. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: ,,Bij de TOGS vielen sectoren ten onrechte buiten de boot, en dat mag nu met de TVL niet weer gebeuren. Het is bijvoorbeeld ondernemers in de evenementenbranche niet uit te leggen waarom zij níet voor een tegemoetkoming in de vaste lasten in aanmerking zouden komen, terwijl de sector plat ligt en er geen zicht op heropening is. En dat omdat ze kennelijk de verkeerde SBI-code hebben. We hebben daar een hele lijst voorbeelden van. Die bedrijven redden het anders niet."

VNO-NCW en MKB-Nederland bepleiten hiervoor een ‘luik’ in de TVL-regeling voor ook grotere mkb- en familiebedrijven, waardoor zij ook (ruimere) ondersteuning kunnen krijgen indien dat nodig is.

VNO-NCW en MKB-Nederland: 'Extra stappen zetten voor gesloten sectoren'

VNO-NCW en MKB-Nederland dringen er in de brief bij de Tweede Kamer op aan extra stappen te zetten voor de gesloten sectoren, zoals ook bepleit in de eerdere motie van Dijkhoff en Jetten. De organisaties bepleiten hiervoor een ‘luik’ in de TVL-regeling voor ook grotere mkb- en familiebedrijven, waardoor zij ook (ruimere) ondersteuning kunnen krijgen indien dat nodig is. Als voorbeeld verwijzen ze in de brief naar Denemarken, waar een subsidieplafond van maximaal 11 miljoen euro per kwartaal geldt en waardoor veel meer maatwerk mogelijk is.

Goedkoper voor de belastingbetaler

Volgens de ondernemingsorganisaties is de staat goedkoper af voor de belastingbetaler als ze nu tijdelijk wat ruimhartiger is ten aanzien van de vaste lasten. ,,Anders vallen immers bedrijven om, komen heel veel mensen in de ww en is de staat veel meer kwijt aan misgelopen belastinginkomsten," aldus De Boer.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.