Nieuws Coronavirus

Oproep ondernemers: gebruik geen SBI-codes voor TOGS-opvolger TVL

Bij de toekenning van de Regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) wil ONL dat de overheid geen gebruik maakt van de SBI-codes (Standaard Bedrijfsindeling). De TVL-regeling is de uitgebreide opvolger van de TOGS-regeling. Die was wél gebaseerd op SBI-codes, en dat zorgde bij veel ondernemers voor problemen. ,,Het willekeurige systeem van SBI-codes heeft bij de TOGS-regeling al voor chaos en onrust gezorgd, dat moet niet nog een keer gebeuren." Zo schrijft ONL-voorzitter Hans Biesheuvel in een open brief aan staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat).

Van onze redactie 17 juni 2020

Mona keijzer ezk corona togs

Staatssecretaris Mona Keijzer op archiefbeeld.

De SBI-codes zorgen bij de toekenning van de regelingen voor een gevoel van willekeur bij ondernemers. Zo betoogt Biesheuvel in de brief. ,,Om meer chaos, onrust en onnodige faillissementen te voorkomen, vragen wij de minister met klem om deze onnodige voorwaarde te laten vallen."

Door het gebruik van de coderingen wilde de overheid eenvoudig onderscheid kunnen maken tussen ondernemers die wel of niet direct werden geraakt door de coronacrisis. Dat moest snel kunnen om de 4.000 euro tegemoetkoming van de TOGS-regeling snel uit te betalen aan ondernemers. Bij de TOGS-opvolger TVL zou die SBI-code volgens de ondernemersorganisatie niet meer nodig zijn. ,,Bij deze regeling worden toch al andere eisen gesteld aan ondernemers, zoals omvang en omzetverlies, dus dan lijkt ons de SBI-indeling niet meer nodig", aldus een woordvoerder.