Nieuws Coronavirus

Omdenken Pegamento: wearable voor anderhalve meter afstand

Bij Pegamento, expert op het gebied van robotisering en AI, leidde de coronacrisis tot de introductie van een nieuw product. Waarom en hoe die succesvolle twist werd gerealiseerd, vertelt marketing directeur Wessell Verhoeff.

Van onze redactie 17 juli 2020

Novick 15meter afstand wearable alarm corona blog

De wearable Novick, die alarm slaat als mensen de anderhalve meter-norm overschrijden. Foto: Pegamento.

,,We wilden in eerste instantie weten welke impact corona had op andere organisaties, dus organiseerden we een denktank met mensen uit het bedrijfsleven en overheden,'' aldus Verhoeff. ,,Tijdens deze online brainstormsessie verruimden we onze blik.”

Op basis hiervan maakten Verhoeff en zijn team een lijst met topics waarin zij kansen zagen. Van online congressen tot het thuisbezorgen van must haves voor het thuiswerken tot een tv-commercial met een bereik van maar liefst 7 miljoen mensen: het kon niet op. Hoe goed Pegamento ook inspeelde op de crisisperikelen en dacht in oplossingen om pijnpunten ontstaan door het virus te verzachten, de organisatie realiseerde zich maar al te goed dat er een bredere kijk nodig was om echt verschil te maken. ,,Er moest een verschuiving plaatsvinden van ‘nice to have’ naar ‘must have’.”

Lees ook: Het Brabantse Sendcloud: Europa's nummer 1 verzendplatform

Novick: alarm voor anderhalve meter afstand

Als specialist op het gebied van robotisering van processen en kunstmatige intelligentie in klantcontact, wilde Pegamento in deze tijd beantwoorden aan een maatschappelijke vraag. Het team van Pegamento ontwikkelde Novick: een wearable die anderhalve meter zichtbaar maakt. De lichtgewicht pager signaleert de aanwezigheid van een andere Novick binnen een cirkel van anderhalve meter middels infrarood en bluetooth. Zodra iemand te dichtbij komt, geeft de veiligheidstool een lichtsignaal af. Op deze manier is het makkelijk om op drukke locaties, zoals grote winkelketens, de horeca, drukke kantoorruimtes, evenementen en theaters, gepaste afstand te houden.

''Als het gaat om investeren, is iedereen momenteel geneigd om te zeggen: 'Nu even niet!' Mijn tip voor de komende tijd? Doe het wel, juist nu!''

Wessel Verhoeff, Pegamento

,,Als ontwikkelaar hebben wij de verantwoordelijkheid om met dit soort ontwikkelingen bij te dragen aan een veilige samenleving. Een werkgever heeft de verantwoordelijkheid om een veilige omgeving te creëren voor werknemers. Novick is een belangrijke aanvulling op andere maatregelen, zoals spatschermen en gemarkeerde looproutes. Kortom: we helpen elkáár een handje.''

Juist investeren in tijden van crisis

,,Dat saamhorigheidsgevoel moeten we als ondernemers serieus nemen. Als we achterover gaan zitten komt de economie niet op gang. Als het gaat om investeren, is iedereen momenteel geneigd om te zeggen: 'Nu even niet!'. Mijn tip voor de komende tijd? Doe het wel, juist nu!”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.