Nieuws Coronavirus

RIVM: 89 procent deed boodschappen met corona gerelateerde klachten

Uit recent gedragsonderzoek van het RIVM onder ruim 50.000 mensen blijkt onder meer dat maar liefst 89 procent met corona gerelateerde klachten boodschappen heeft gedaan. De helft van de ondervraagden is de afgelopen week op een drukke plek geweest waar geen anderhalve meter afstand gehouden kon worden.

Van onze redactie 24 juli 2020

Coronacrisis krijgt geen grip op Action: groei keten gaat gestaag door

Vooral bij het doen van boodschappen blijkt het lastig om afstand te bewaren, geeft het RIVM-onderzoek aan. Ook bij het bezoeken van horeca en culturele gelegenheden en tijdens het sporten dalen de percentages van mensen die afstand bewaren.

RIVM: grote steun voor genomen coronamaatregelen

Er bestaat grote steun voor de genomen maatregelen om het coronavirus te bestrijden. Van de meeste gedragsregels denkt meer dan driekwart van de mensen dat de regels helpen. Het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer kan op veel minder steun rekenen. Slechts 43 procent denkt dat deze regel (heel) veel helpt.

RIVM GEDRAGSONDERZOEK

Het RIVM begon half april in samenwerking met de 25 GGD's een vragenlijstonderzoek om te onderzoeken in welke mate Nederlandse burgers de gedragsregels opvolgen. Het onderzoek vond iedere drie weken plaats en wordt vanaf nu iedere zes weken uitgevoerd.

Aan deze ronde hebben 50.465 mensen meegedaan van 16 jaar en ouder, waarbij vrouwen en hogeropgeleiden iets zijn oververtegenwoordigd. Er deden relatief weinig mensen mee die niet zijn geboren in Nederland, zo'n 5 procent. 2689 deelnemers zijn besmet (geweest) of hebben een besmettingsgeval in hun gezin of huishouden (gehad).

De onderzoekers benadrukken dat de resultaten niet een op een te vertalen zijn naar de totale bevolking van Nederland. Ze geven wel een indicatie.

Er wordt breed rekening gehouden met een opleving van het virus. Twee derde acht het (zeer) waarschijnlijk dat er een tweede golf komt. Dat is ruim 6 procentpunt meer dan in de vorige meting.

Nederland gaat op vakantie

Desondanks worden er volop vakantieplannen gemaakt. 33 procent zegt in eigen land op vakantie te willen, 24 procent in een ander Europees land en slechts 1 procent geeft aan van plan te zijn buiten Europa op vakantie te gaan.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.