Nieuws Coronavirus

Oproep aan alle Nederlanders: 'Blijf thuis bij klachten als hoesten en keelpijn'

Nederlanders met klachten als neusverkoudheid, hoesten, keelpijn en eventueel ook koorts moeten thuisblijven en contacten mijden. Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is dat nodig, zegt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) na overleg van het crisisteam van het kabinet.

Kijk voor het laatste nieuws over corona & bedrijfsleven op deondernemer.nl/corona en/of luister naar onze Corona Update, elke dag om 8.00, 12.00 en 17.00 uur op NewBusinessRadio(.nl). Vanaf 16 maart.

ANP/De Ondernemer 12 maart 2020

Laatste update: 15 maart 2020 08:45

Rutte Bruins corona virus

Van links naar rechts minister Bruins en premier Rutte. Foto: ANP

Mensen moeten zoveel mogelijk thuiswerken, stelt het kabinet. Bezoeken aan kwetsbare personen zoals ouderen moeten zoveel mogelijk worden vermeden. Deze maatregelen gelden in ieder geval tot en met 31 maart.

Het Outbreak Management Team (OMT), waarin gezondheidsdeskundigen zitten, heeft deze maatregelen geadviseerd omdat er ,,nieuwe gevallen zijn die we niet tot de bron kunnen herleiden", aldus premier Mark Rutte in de persconferentie na het overleg. Dat betekent dat Nederland ,,niet exact meer grip heeft" op wat zich afspeelt.

Bruins roept werknemers in de zorg op gewoon naar het werk te gaan. Alleen als ze koorts hebben, moet zorgpersoneel thuisblijven. Ze moeten geen reizen maken naar het buitenland.

Lees ook: Déze coronamaatregelen moet de politiek nu nemen, vindt ONL-voorman Biesheuvel

''Sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, kunnen wel doorgaan''

Mark Rutte, premier

Hoe zit het met onze scholen?

Het kabinet ziet nog geen aanleiding om scholen te sluiten in verband met de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Rutte begrijpt dat leerkrachten zich zorgen maken. Maar sluiting van scholen zou volgens hem maar weinig bijdragen aan de inspanningen om de verspreiding van het virus te beperken, ook omdat kinderen geen belangrijke risicogroep vormen. Hij wijst ook op grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan.

De premier wijst verder op de grote maatschappelijke gevolgen als scholen wel dicht zouden gaan. Het land heeft de ouders die dan noodgedwongen ook thuis moeten blijven, volgens Rutte ,,nu juist keihard nodig", met name in de gezondheidszorg en bij de brandweer en politie.

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

Aanpak coronavirus verschilt per land

Het RIVM rekent erop dat mensen die ziek zijn gehoor geven aan de oproep om thuis te blijven, zegt Jaap van Dissel, hoofd Infectieziekten van het instituut. ,,We gaan er dus ook van uit dat op scholen geen kinderen meer komen met klachten."

In sommige andere Europese landen is wel besloten scholen te sluiten. Volgens Rutte verschilt de aanpak van corona nu eenmaal per land, mede afhankelijk van de fase waarin de verspreiding van de ziekte zich bevindt. ,,Wij kiezen ervoor het niet te doen."

Lees ook: Coronamaatregel Trump: dit is de bedrijfsaanpak van Doets Reizen

Evenementen afgelast, theaters en musea op slot

Alle evenementen waarbij meer dan honderd personen betrokken zijn, worden in heel Nederland afgelast. Het gaat dan bijvoorbeeld om wedstrijden, maar ook om theatervoorstellingen en tentoonstellingen in musea, zei minister Bruno Bruins na crisisberaad.

Het kabinet wil dat zo min mogelijk mensen bij elkaar zijn in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Premier Rutte benadrukt dat bepaalde sociale activiteiten, zoals uit eten gaan in restaurants, wel door kunnen gaan. Dat risico moeten mensen volgens hem zelf inschatten. Ouderen en kwetsbare mensen wordt voorlopig wel geadviseerd om dit soort uitjes over te slaan.

Situatie in Noord-Brabant

Rutte geeft aan dat de provincie Noord-Brabant op een later moment met verdere maatregelen komt om het coronavirus in te dammen. Met name in Noord-Brabant, de provincie die vooralsnog het zwaarst is getroffen door het virus, is van veel patiënten onduidelijk hoe ze het hebben opgelopen. Er lijken daar veel verschillende besmettingsbronnen. Dat betekent ook dat er mogelijk nog veel mensen zijn die het virus onder de leden hebben van wie dat niet bekend is, zegt Van Dissel van het RIVM.

Daardoor hebben we ,,niet meer exact grip op wat zich afspeelt", zegt Van Dissel. Daarom heeft het instituut het kabinet ook extra maatregelen aangeraden.

Lees ook: Patrick Wessels over statements AH en McDonald's in dagbladen: 'Sterk en betrokken'

Reactie MKB-Nederland en VNO-NCW

‘Verstandige maatregelen, maar zet groter economisch noodpakket klaar’

De ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW steunen de aangekondigde maatregelen van het kabinet en roepen ondernemers in Nederland op medewerkers thuis te laten werken waar dat kan. Dat zeggen ze in reactie op de persconferentie van de minister-president waarin hij extra maatregelen aankondigde om het virus verder in te dammen. ,,Bij steeds meer werk is thuiswerken mogelijk door ict.''

De organisaties benadrukken wel dat het van het grootste belang is dat de productie, distributie, voedselvoorziening, telecom, schoonmaak, vervoer, gas, water en licht niet in het gedrang komen. Ook leent niet al het werk zich voor thuiswerk, denk aan productielocaties, de bouw of andere instellingen waar simpelweg niet kan worden thuisgewerkt. De organisaties roepen hun leden op de adviezen te volgen waar dat kan en te zoeken naar praktische en werkbare oplossingen waar thuiswerken niet kan.

Lees ook: 'Serieuze klappen': zo gaan Bossche bedrijven om met coronacrisis

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.