Nieuws Coronavirus

Schermen Brabants familiebedrijf: sfeer én bescherming tegen corona

Metaalbedrijf Van Lierop in Heeze komt met schermen die niet alleen bescherming moeten bieden tegen de verspreiding van het coronavirus, maar die ook voor een goede sfeer moeten zorgen.

Johan van der Putten (ED) 6 juni 2020

Hans van Lierop links eigenaar van Van Lierop met zijn zoon Koen van Lierop midden en dochter Sanne van Lierop rechts Het metaalbedrijf is begonnen met het maken van room dividers

Hans van Lierop (links) met zoon Koen (midden) en dochter Sanne (rechts). Het metaalbedrijf is begonnen met het maken van room dividers. Foto: Dave Hendriks/DCI Media

Op steeds meer plekken duiken in de coronaperiode schermen op. In winkels om direct contact tussen medewerkers en klanten te voorkomen, in restaurants om groepen mensen van elkaar te scheiden en op kantoren om medewerkers te beschermen. Verschillende bedrijven richten zich op die markt. Een daarvan is Van Lierop uit Heeze. Het metaalbedrijf van directeur en eigenaar Hans van Lierop komt met wat ze zelf noemen room dividers van maximaal vier bij twee meter groot. Er zijn ook kleinere modellen voor op tafel of op bureau.

Lees ook: Mondkapjes veel comfortabeler achter de oren: dit zijn de 'ear savers'

'Het werk droogt op, dus moeten we met nieuwe initiatieven komen'

Het idee om schermen te gaan maken, ontstond een jaar geleden toen zijn dochter Sanne van Lierop voor haar studie Business Innovation stage liep bij het in 1958 opgerichte familiebedrijf. ,,Ik deed onderzoek naar nieuwe producten die Van Lierop op de markt kon brengen. Uiteindelijk kwam ik uit op schermen. Uit mijn onderzoek bleek daar vraag naar te zijn van bedrijven met grote ruimtes waar behoefte is aan rust en privacy. Denk bijvoorbeeld aan hotels met grote restaurant- of vergaderzalen of kantoren.”

Met het idee is enige tijd niets gedaan. ,,Het is wegens drukte op de plank blijven liggen”, zegt Hans van Lierop in het ED. Zijn bedrijf, met klanten als Kuhn in Geldrop en Nedschroef in Helmond is gespecialiseerd in las- en plaatwerk. ,,We werken vooral voor bedrijven die actief zijn in de machinebouw, agribusiness, transport en logistiek en amusement en attractiebouw. Die laatste sector is stilgevallen. In het tweede kwartaal verwachten we een omzetverlies van zo’n dertig procent. Het werk droogt op dus moeten we met nieuwe initiatieven komen.”

''In het tweede kwartaal verwachten we een omzetverlies van zo’n dertig procent. Het werk droogt op dus moeten we met nieuwe initiatieven komen''

Hans van Lierop, ondernemer

Plexiglas schermen op maat, ook voor de sfeer

Zo’n drie weken geleden kwam het idee van de schermen weer ter sprake toen broer Koen en zus Sanne van Lierop thuis samen op de bank zaten. ,,Ik dacht als we het model iets aanpassen en er plexiglas tussen zetten dan kunnen we ze in deze coronaperiode gebruiken”, legt Koen van Lierop uit, die tevens teamleider is bij Van Lierop. ,,Normaal zijn we vijanden van elkaar”, zegt Sanne van Lierop met een knipoog. ,,Nu hebben we het samen opgepakt en verder uitgewerkt.”

Meer bedrijven komen met schermen. Hoe onderscheidt Van Lierop, waar dertig mensen werken, zich van de concurrentie? ,,Bij ons is het idee ontstaan vanuit privacy”, vertelt Koen van Lierop. ,,Wegens het virus hebben we er plexiglas ingezet ter bescherming.”

Zus Sanne vult hem aan. ,,Onze schermen zijn voor langere tijd inzetbaar. Schermen van alleen plexiglas zijn niet goed voor de sfeer. Wij bieden standaard schermen aan, maar kunnen ze ook op maat maken zodat het in de sfeer van het bedrijf past. Ze zijn geschikt voor verschillende markten, zoals horeca, kantoren en winkels. De eerste reacties zijn positief.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.