Nieuws Coronavirus

Signify doet opnieuw beroep op werknemers: ‘Koop extra vrije dagen’

Signify zegt nog steeds te broeden op een mogelijk aanvraag voor tegemoetkoming in de loonkosten. Ondertussen doet de lampenmaker een nieuwe oproep aan het personeel: koop extra verlofdagen. Vakbonden zijn nog steeds ontevreden over de manier waarop het voormalige Philips Licht met de coronacrisis omgaat.

Bart-Jan van Rooij (AD) 16 april 2020

Hightech lantaarnpaal van signify op high tech campus

De hightech lantaarnpaal van Signify op de High Tech Campus in Eindhoven waar ook het hoofdkantoor zetelt. Foto: Signify

Terwijl werknemers ondertussen wekenlang massaal thuiswerken en er voorlopig een streep kan door veel vakantieplannen, komt het Eindhovense lichtbedrijf Signify met een opmerkelijk verzoek aan het personeel: koop extra vrije dagen. Werknemers kregen het verzoek tot het inkopen van verlofdagen donderdagavond. Ondertussen tasten de vakbonden in het duister over de financiële situatie van het bedrijf dat over twee weken met cijfers over het eerste kwartaal komt, zo meldt het AD.

Te weinig opgenomen

Het verzoek is extra opvallend omdat steeds meer werkgevers de laatste weken proberen de schade als gevolg van de corona-crisis te beperken door werknemers te verzoeken vrije dagen op te nemen. Nu vakanties niet doorgaan en weinig vakantiedagen worden opgenomen, dreigen in de toekomst ‘vakantiestuwmeren’ te ontstaan. Signify vraagt nu juist om extra verlofdagen in te kopen omdat dat direct geld in het laatje brengt bij de onderneming die veel last zegt te hebben van de coronacrisis.

''Wat als het straks ineens weer heel druk wordt? Dan is er geen ruimte om even op vakantie te gaan''

Arjan Huizinga, bestuurder CNV Vakmensen

Woest

Het is de tweede keer in een week tijd dat het op de High Tech Campus zetelende bedrijf aanklopt bij de eigen werknemers. Vorige week vroeg de voormalige lichttak van Philips alle 32.000 medewerkers wereldwijd om drie maanden lang een deel van het salaris in te leveren. Met het verzoek zegt Signify gedwongen ontslagen te willen voorkomen. Vakbonden regeerden woest.

Door gehoor te geven aan het verzoek om verlofdagen in te kopen, kan het Nederlandse personeel zich volgens het bedrijf solidair verklaren met werknemers wereldwijd die bereid zijn om loon- en uren in te leveren. Daarmee is het eerdere verzoek tot een vrijwillig loonoffer nog niet van de baan voor Nederlandse werknemers, al zien de bonden het wel als vervanger.

Lees ook: Corona: wat kan en mag er (niet) met vakantiedagen van werknemers?

Vraagtekens

Ook nu zetten bonden vraagtekens bij het kopen van verlofdagen. ,,Er is geen enkele schriftelijke garantie dat die ingekochte dagen straks ook kunnen worden opgenomen”, constateert Arjan Huizinga, bestuurder van CNV Vakmensen. ,,Wat als het straks ineens weer heel druk wordt? Dan is er geen ruimte om even op vakantie te gaan.” Het steekt hem dat Signify geen openheid van zaken geeft over de cijfers. Het afgelopen jaar sloot Signify af met een nettowinst van 267 miljoen euro.

Een woordvoerder meldde donderdagavond dat Signify nog steeds onderzoekt of het bedrijf aanspraak kan maken op steun van de overheid.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.