Nieuws Coronavirus

Check deze sites om je zo goed mogelijk tegen het coronavirus te wapenen

Het aantal bevestigde besmettingen met het nieuwe coronavirus in Nederland is opgelopen naar 82. Dat nieuws kwam donderdag naar buiten. Op onze social mediakanalen zien we dat steeds meer bedrijven zich nu serieus zorgen beginnen te maken. Om die reden hebben we een lijst met digitale adressen voor je opgesteld waar je antwoorden kunt vinden op de prangende vragen omtrent het coronavirus.

Redactie De Ondernemer | Foto: Tycho van Dijk 5 maart 2020

Sites coronavirus wapenen

In onderstaand overzicht tref je een aantal verwijzingen naar sites die je kunnen helpen in de bedrijfsvoering met het coronavirus als serieuze dreiging. Zo hebben VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN een handreiking (download pdf-bestand) samengesteld om op een gezonde en veilige manier om te gaan met de gevolgen van het coronavirus. Hierin tref je adviezen en tips over het treffen van hygiënische maatregelen, het gaande houden van het bedrijf, in-en uitgaande reizen, de rol van de bedrijfsarts en de huisarts, thuis werken en arbeidsrechtelijke consequenties.

Lees ook: Coronavirus: wat kun én moet je als werkgever doen?

Wil je jouw personeel graag op de hoogte brengen van de maatregelen die je hebt getroffen omtrent het coronavirus? Dan kun je hier een voorbeeldbrief downloaden.

Meldpunt geopend

De ondernemersorganisatie voor de technologische industrie, het FME, heeft een meldpunt geopend voor ondernemers die negatieve gevolgen ondervinden van het coronavirus. Meld je problemen door hier te klikken.

De Kamer van Koophandel staat eveneens voor je klaar als het gaat om dreiging van het coronavirus. Via een zeer uitgebreid artikel op deze site blijf je op de hoogte over de huidige situatie in Nederland, lees je hoe je met je personeel moet omgaan, wat je moet doen wanneer je voorraad opraakt, enzovoorts.

Lees ook: Coronavirus: Nederlands bedrijf waarschuwt voor wereldwijde afvalberg

Wat als een deel van mijn personeel in het buitenland niet naar werk kan komen? Moet ik hen doorbetalen? En wanneer kan ik werktijdverkorting aanvragen? De antwoorden op deze vragen heeft Rijksoverheid voor je. Bekijk ook deze link even. Hier vind je nuttige informatie voor werkgevers en werknemers. De AWVN heeft als werkgeversvereniging gelukkig ook niet stilgezeten en heeft een pagina ingericht om jou als ondernemer bij te kunnen staan.

Minder werkuren voor personeel

Heb jij als werkgever een stuk minder werkuren voor jouw personeel als gevolg van het coronavirus? Dan is de kans groot dat je in aanmerking komt voor werktijdverkorting. Deze kun je aanvragen via de Uitvoering Arbeidsvoorwaarden Wetgeving (UAW).

Lees ook: McDonald's hangt handwasautomaten op om coronavirus buiten deur te houden

Op deze website van de Air Transport Association vind je informatie over alle reisrestricties per land. Check het dus vooral even als je medewerkers hebt die moeten vliegen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties heeft een pagina opgericht om broodjeaapverhalen over het coronavirus te ontkrachten.

Voor handels- en productiebedrijven heeft ondernemersvereniging evofenedex de coronacheck in het leven geroepen.

Bron: VNO-NCW

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.