Nieuws Coronavirus

Voorzitter Exclusieve Sportcentra over sluiting tot 1 september: ‘Lot van de branche is bezegeld’

‘Een ramp. Het zwartste van de zwarte scenario’s die we hadden opgesteld. Hiermee is het lot van de hele branche bezegeld.’ Zo reageert voorzitter Han de Hair van de Vereniging van Exclusieve Sportcentra (VES) op het bericht dat sportscholen tenminste tot 1 september dicht moeten blijven.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 6 mei 2020

Laatste update: 9 mei 2020 23:30

Lege sportschool

De Hair kreeg direct na de bekendmaking tientallen reacties van collega-ondernemers. De teneur was duidelijk: dit kan niet, dit mag niet, dit is niet meer te doen. De Hair: ,,We worden op een hoop gegooid met de sekswerkers. En die kunnen zwart nog wel wat doen.”

Hij verwacht met een grove schatting dat meer dan de helft van de sportscholen in Nederland het niet gaat redden als zij tot 1 september gesloten moeten blijven.

'Sluiting slecht voor volksgezondheid'

Begin deze week liet de VES nog in een paginagrote noodkreet in het AD weten welke rol zij spelen voor de volksgezondheid en dat verplicht langer dicht blijven niet alleen voor de ondernemers een levensgroot probleem zou zijn. Alles was er gedaan om de gebouwen coronaproof te maken, de protocollen waren al weken in Den Haag.

Premier Rutte liet tijdens de persconferentie weten dat er nog met de sportschoolbranche wordt gesproken. De Hair: ,,Maar wat kopen we daarvoor? 1 Juni is al laat, 1 juli is veel te laat en 1 september is de helft al omgevallen. En daar gaan veel mensen de komende drie tot vijf jaar de gevolgen van ondervinden.”

Lees ook: Corona-regels versoepeld: zo ziet Nederland er de komende maanden uit

NL Actief: 'Ons protocol is goedgekeurd'

Ook Ronald Wouters is boos, vertelt hij in het NOS Radio 1 Journaal. Volgens de directeur van branchevereniging NL Actief had zijn branche als een van de eerste een protocol klaar om weer op te starten. Daarin staan afspraken over de spreiding van het aantal bezoekers, hoe ze afstand van elkaar moeten houden en hoe er wordt schoongemaakt.

,,Dat protocol was ook goedgekeurd. Ondernemers zijn aan de slag gegaan om zich voor te bereiden. We hadden de indruk dat wij als eerste zouden opengaan. Maar nu staan we aan het eind van het rijtje." NL Actief heeft dinsdag een gesprek met minister van Sport, Van Rijn.

Lees ook: Paginagrote noodkreet fitnessclubs in AD: Beste Mark, we hebben nog niets van je gehoord

Hier lees je wat we ook schreven over de aangepaste maatregelen en specifiek wat dat betekent voor de horecaen de kappers.

Hieronder kun je de eerdere uitspraken van VES-voorzitter Han de Hair over de mogelijke en gewenste maatregelen in De Ondernemer Update terugluisteren (vanaf 6.59 min.):

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.