Nieuws Coronavirus

Stuwkracht start ‘Corona Crisis Denktank’ voor mkb

Reclame- en marketingbureau Stuwkracht lanceert Corona Crisis Denktank – in het leven geroepen om mkb-ondernemers direct te helpen met het bedenken en creëren van nieuwe producten en diensten en de (online) marketing ervan.

Nils Adriaans 22 maart 2020

Stuwkracht corona denktank mkb

Ruud Schoen en Martin Boomkens, de stuwende krachten achter de Corona Crisis Denktank.

Het idee ontstond in de eigen praktijk. Voor hun klant Entrpnr, een financieel adviesbureau met 4 vestigingen in Nederland, ontwikkelde Stuwkracht onlangs een campagne die inspeelt op de noden en zorgen van zzp- en kleinere mkb-ondernemers.

Martin Boomkens, oprichter van Stuwkracht en ‘reclamemaker in hart en nieren’: ‘Entrpnr is oorspronkelijk een boekhoudkantoor. Maar wel eentje waar de boekhouding commodity business is. Entrpnr zoekt het veel meer in de toegevoegde waarde en helpt ondernemers om structureel beter te ondernemen. Met marketingadvies, met websites, schuldsanering, met leaseauto’s, slimme inkoop en ga zo maar door. Die lijn trokken zij door naar een pakket corona-crisismaatregelen. Entrpnr regelt deeltijd-WW, gaat in gesprek met schuldeisers, biedt juridische hulp, overbruggingskrediet en arbeidstijdverkorting. Dat hebben wij in een social mediacampagne gevat die binnen no time tweehonderd leads opleverde. And still counting!'

Lees ook: Ondernemers helpen ondernemers: steeds meer initiatieven

Digitale versnelling

Met dat in gedachten ging Stuwkracht verder kijken naar de problemen die nu spelen bij kleine ondernemers. Veel van hen stonden al op het punt om een digitale transitie te maken. In dat proces komt nu een versnelling en daar helpen zij, met hun denktank, bij.

,,We komen met nieuwe businessmodellen, praktische oplossingen en andere verhalen. Die stuk voor stuk antwoord geven op de vragen die bij niet alleen bij de ondernemers leven, maar ook bij hun klanten. We richten webinars in, speciale skyperooms, charteren bezorgdiensten en bedenken nieuwe diensten."

Dat doet het bureau, dat gespecialiseerd is in het mkb, met een groep deskundigen die ze per vraag kunnen inschakelen.

,,Soms kunnen we het met z’n tweeën al oplossen (medeoprichter van Stuwkracht, Ruud Schoen, is social media-specialist, red.). Maar de ervaring leert nu al dat we vaker een beroep moeten doen op een bredere groep. Wij werken inmiddels samen met Floris Regouin van TheNewTomorrow (digitale transitiespecialist), Victor Cijs van Boodschapbureau (communicatiestrateeg, waaronder achter de Entrpnr-campagne), Joris Wijte (Google-specialist), Niels Visje (online marketeer), Nienke van der Laag (webspecialist Go2people) én onderzoeksbureau Motivaction, die ons voorziet van de laatste ontwikkelingen en trends binnen het MKB en daarmee een perfecte barometer is voor de stappen die we al dan niet kunnen of moeten zetten."

Lees ook: Kabinet komt met steunpakket van tientallen miljarden voor bedrijfsleven

"Dit gaat verder dan communicatie, dit gaat veel meer over marketing – over omdenken en razendsnel nieuwe producten en diensten bedenken."

Corona Crisis Denktank is groeiende

Boomkens vervolgt: ,,Dit gaat verder dan communicatie, dit gaat veel meer over marketing – over omdenken en razendsnel nieuwe producten en diensten bedenken. Of ik al een paar concrete voorbeelden heb? Afgelopen week hebben we voor een muziekschool videolessen via Zoom gemaakt. Een buurtcafé hebben we veranderd in een Skypecafé met een brengbarista; kun je van je cappuccino genieten in gezelschap. En we hebben aan een thuistheater voor een cloud computing IT-bedrijf gewerkt – om een paar voorbeelden te noemen.’

De Corona Crisis Denktank is groeiende; steeds meer deskundigen melden zich aan, aldus Boomkens. Ook zal er actief campagne gevoerd worden om de aandacht van zzp- en mkb-ondernemers te trekken. En ondertussen wordt er ook samengewerkt met Het IMK (Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf) om hen te helpen ondernemers in nood naar de juiste loketten te gidsen.

Boomkens: ,,Tenslotte zijn we met de denktank ook al betrokken bij een initiatief voor Mindful Consumption, waar zelfs samengewerkt gaat worden met de landelijke overheid. De bedoeling is een beweging in gang te zetten die mensen beter laat nadenken over hun consumptiepatroon: wat koop ik eigenlijk allemaal, wat eet ik en hoe beweeg ik? Want laten we hopen dat deze ongekende crisis uiteindelijk tot iets goeds leidt."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.