Nieuws Coronavirus

Toegang tot woningmarkt behouden: NHG en geldverstrekkers helpen ondernemers

Veel ondernemers worden in 2020 financieel geraakt door de coronacrisis. Zelfs als dit een tijdelijke omzetdaling is geweest, dan heeft dat maar liefst drie jaar invloed op het bedrag dat een zelfstandige kan lenen om een woning te kopen. Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zegt er alles aan te doen om toegang tot de hypotheekmarkt te behouden en bevorderen.

Van onze redactie 9 juli 2020

Hypotheek corona ondernemers steun nhg

Een hypotheekgesprek moet voor ondernemers ook in deze periode mogelijk blijven. Foto: Remko de Waal/ANP

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft het initiatief genomen om hier, samen met de overheid, geldverstrekkers en deskundigen, een oplossing voor te ontwikkelen. Als de ondernemer kan aantonen dat de omzet en het resultaat slechts tijdelijk zijn gedaald als gevolg van het coronavirus, dan kunnen beoordelaars besluiten om de resultaten uit deze periode niet (volledig) mee te nemen bij de financieringsaanvraag.

Tijdelijke inkomensdaling door corona

De meeste geldverstrekkers en NHG kijken bij een hypotheekaanvraag van een ondernemer naar het gemiddelde jaarinkomen (fiscale winst) van de afgelopen drie jaar. Maar volgens de organisatie is deze methode niet eerlijk als er een flinke, maar tijdelijke inkomensdaling plaatsvindt vanwege een wereldwijd virus met een gedeeltelijke lockdown als gevolg. Daarom heeft NHG het initiatief genomen om samen met diverse marktpartijen tot een gezamenlijke oplossing te komen, waardoor ondernemers bij een hypotheekaanvraag niet massaal gedupeerd worden door de coronacrisis.

Lees ook: Arbeidsmarktscan moet flexwerkers meer kans op hypotheek bieden

Behoud toegang tot woonfinanciering ondernemers

Om te kunnen beoordelen welk hypotheekbedrag gezien deze situatie verantwoord is, is het essentieel om vast te stellen in hoeverre de ondernemer de omzet en resultaat weer heeft kunnen terugbrengen naar het niveau van voor de coronacrisis. Als de ondernemer kan aantonen dat de omzet en het resultaat slechts tijdelijk zijn gedaald als gevolg van het coronavirus, dan kunnen beoordelaars besluiten om de resultaten uit deze periode niet (volledig) mee te nemen bij de financieringsaanvraag.

In plaats daarvan kunnen zij het ondernemersinkomen baseren op de periode voor en na deze ‘coronadip’. Dit is per 1 augustus 2020 van toepassing op alle hypotheekaanvragen met Nationale Hypotheek Garantie. De komende weken zal duidelijk worden of geldverstrekkers deze werkwijze ook zullen toepassen voor hypotheekaanvragen zonder NHG.

''Maatwerk is belangrijk. Met deze maatregel geven we de beoordelaars extra ruimte om in te schatten wat verantwoord is, gezien de individuele situatie van de ondernemer''

Carla Muters, bestuurder NHG

Onderbouwing bij een hypotheekaanvraag

NHG-bestuurder Carla Muters: ,,Vrijwel iedereen heeft last (gehad) van deze coronacrisis. NHG zet zich in voor verantwoorde toegang van woonfinanciering. Dit betekent ook dat we willen voorkomen dat ondernemers die inmiddels weer draaien zoals voor deze crisis, onnodig minder toegang krijgen tot deze financiering. De onderbouwing bij een hypotheekaanvraag is dan extra belangrijk. Hoe is de ondernemer omgegaan met de impact van de lockdown? Heeft hij/zij gebruik kunnen maken van overheidsregelingen of alternatieve activiteiten opgezet om de boel draaiende te houden? Is er voldoende inkomen en zijn de buffers nog op voldoende niveau?''

,,Maatwerk is belangrijk. Met deze maatregel geven we de beoordelaars extra ruimte om in te schatten wat verantwoord is, gezien de individuele situatie van de ondernemer. Daarmee verbeteren we samen met de markt de toegang tot de woningmarkt'', besluit Muters.

Lees ook: Tweede steunpakket ondernemers: dit zijn de nieuwe corona-maatregelen

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.