Nieuws Coronavirus

Geen aanmaningen gemeentebelastingen voor Utrechtse (zzp-)ondernemers

Bedrijven en zzp’ers die in financiële problemen komen door de coronacrisis, hoeven zich in Utrecht voorlopig niet druk te maken over het betalen van gemeentelijke belastingen. De Utrechtse belastingorganisatie BghU stuurt voorlopig geen herinneringen en aanmaningen.

Mathijs Steinberger | Foto: ANP 17 maart 2020

Laatste update: 17 maart 2020 13:06

Acceptgiro aanmaning bghu corona ANP Lex van Lieshout

Foto: ANP/Lex van Lieshout

BghU heeft besloten soepel om te gaan met aanslagen in deze uitzonderlijke situatie. ,,We kunnen niet met de rug naar de de maatschappij staan’’, zegt adjunct-directeur Jan Vonk. ,,We houden rekening met ondernemers, zzp’ers en werknemers met een nulurencontract die nu in de problemen komen.’’

''Er bellen eigenaren van horecabedrijven op die vragen hoe het nu moet met de aanslag van de vorige maand''

Jan Vonk, BghU

De zogeheten invorderingstappen bij het niet of te laat betalen van een aanslag zijn stilgelegd. Dat betekent dat er geen herinneringen, aanmaningen en ook geen dwangbevel worden verstuurd. Het versturen van aanslagen van de maand maart gaat wel door; dit proces kan niet zomaar worden stilgelegd.

Eerste bericht met maatregelen

Op de website van BghU staat een eerste bericht met maatregelen. Deze zijn in overleg met de wethouders financiën van de betrokken gemeenten onder hoge tijdsdruk genomen, zegt Vonk. De komende dagen volgt waarschijnlijk een aanvulling en verduidelijking. ,,Er bellen bijvoorbeeld eigenaren van horecabedrijven op, die vragen hoe het nu moet met de aanslag van de vorige maand. We werken nu aan het opstellen van richtlijnen.’’

Lees ook: Coronacrisis: winkeliers vragen om bevriezing onderdelen WAB

Het stopzetten van het opleggen van alle aanslagen van alle belastingplichtigen is op dit moment geen optie. Grote organisaties die door de coronacrisis minder worden getroffen op financieel gebied, zoals onderwijsinstellingen, worden wel geacht op tijd de gemeente- en waterschapsbelasting te betalen. Ook is het belangrijk welke inkomensmaatregelen het rijk neemt. Daarover wordt vanmiddag meer bekendgemaakt.

De organisatie BghU, die onder meer namens gemeenten belastingen int, krijgt in deze tijd veel vragen. Alle medewerkers werken op dit moment vanaf huis, maar zij kunnen dankzij technische aanpassingen de telefonische dienstverlening goed uitvoeren, meldt de adjunct-directeur.

Automatische incasso

Veel mensen willen dat de automatische incasso’s worden stopgezet. Vonk zegt die wens te begrijpen, maar zegt dat dit voor BghU onmogelijk is. ,,Mensen moeten dat echt zelf doen, omdat ze het in het verleden zelf hebben aangezet.’’

BghU int de belasting voor het waterschap De Stichtse Rijnlanden en negen gemeenten in de regio Utrecht: Bunnik, De Bilt, Lopik, Houten, Nieuwegein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist.

Lees ook: Petitie voor aanpassing TOZO-regeling: tijdelijk basiskomen zzp'er