Nieuws Coronavirus

Werkgeversorganisaties: test personeel verplicht om 'onnodig thuiszitten' te voorkomen

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland willen dat medewerkers die nabij met corona besmette mensen zijn geweest, zelf meteen verplicht worden getest. ,,Zo voorkomen we dat mensen onnodig thuis zitten en houden we de rekening voor werkgevers zo laag mogelijk”, zegt voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland.

Van onze redactie 12 augustus 2020

Verplicht testen personeel corona werkgever

Foto: ANP

Het voorstel is een reactie op de verplichte thuisquarantaine die minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft aangekondigd. De werkgeversorganisaties vrezen dat het aantal werknemers dat thuisblijft daardoor flink kan oplopen. ,,Straks in de herfst komt iedereen met gewone verkoudheidsklachten daar nog bij en lang niet iedereen kan vanuit huis zijn of haar werk doen. De rekening daarvoor ligt bij de werkgever die het loon moet doorbetalen. En veel bedrijven hebben het in deze crisis al moeilijk genoeg.”

Kosten onnodige thuisquarantaine voor werkgevers 'niet te overzien'

De organisaties zijn niet tegen thuisquarantaine, maar wel wanneer dat onnodig is. ,,Het is leuk en aardig om dat in bepaalde gevallen te verplichten, maar wie niet is besmet, hoeft niet thuis te blijven en kan aan het werk. Dus moeten mensen die het betreft zo snel mogelijk en verplicht worden getest. Anders zijn de kosten voor werkgevers straks niet te overzien. We horen in Den Haag steeds dat de testcapaciteit op orde is. En zo niet, dan moet die razendsnel op orde worden gebracht. We kunnen ons niet permitteren dat grote groepen mensen onnodig thuis zitten. Daarom: meteen verplicht testen als blijkt dat iemand in contact is geweest met besmette mensen en ook bij mensen die terugkeren uit rode of oranje gebieden.”

Lees ook: Twentse supermarkt moet sluiten na coronaboetes, ondernemer weigert

Bij VNO-NCW en MKB-Nederland komen veel signalen binnen van bezorgde ondernemers die graag zouden willen dat bepaalde werknemers zich laten testen, maar dat niet van hen mogen vragen. ,,Je mag bij een ziekmelding niet vragen wat iemand mankeert en je mag ook niet vragen waar iemand op vakantie is geweest. Dat zou in deze uitzonderlijke tijd anders moeten”, zegt Vonhof namens de ondernemersorganisaties.

Voorkomen van een tweede golf

,,Het laatste dat je als werkgever wil, is het risico dat het virus zich verder in je bedrijf en onder je medewerkers verspreidt, met de kans op sluiting aan toe. Maar werkgevers kunnen en mogen niks. Als er nou één ding in de Noodwet moet worden geregeld, is dat het: dat je als werkgever tegen bijvoorbeeld een grieperige werknemer kunt zeggen dat hij of zij zich moet laten testen. We hebben begrip voor de privacygevoelige kanten, maar we hebben het hier over de veiligheid en gezondheid van mensen en het voorkomen van de gevreesde tweede golf. Een tweede golf zou in alle opzichten rampzalig zijn.”

Lees ook: Hoe overleven kleine(re) online ondernemers de coronacrisis?

Verplichte thuisquarantaine van Hugo de Jonge

De verplichte thuisquarantaine die minister De Jonge (Volksgezondheid) heeft aangekondigd, geldt voor mensen die volgens het bron- en contactonderzoek van de GGD besmet kunnen zijn met coronavirus. Het gaat dan om mensen die in 'nauw contact' geweest zijn met iemand die besmet is. Ook wil de minister reizigers uit oranje gebieden verplichten om in quarantaine te gaan.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.