Nieuws Coronavirus

Toch niet nodig: bijna 2.000 werkgevers storten coronasteun terug

Bijna 2.000 werkgevers hebben hun de ontvangen coronasteun teruggestort omdat ze die bij nader inzien niet nodig hebben. Dit meldt het UWV desgevraagd, de instantie die de NOW-regelingen namens het Rijk uitvoert. In de eerste subsidieronde waren 140.000 voorschotten uitgekeerd. Van hen blijkt circa 1,4 procent retourstorter.

Irene Overduin (AD) 11 september 2020

Steun now uwv terug

Foto: Unsplash

Al vrij snel waren er signalen dat niet alle werkgevers de ontvangen steun nodig hadden. Hun omzetverlies was kleiner dan 20 procent, zodat ze niet aan de belangrijkste voorwaarde voldeden. Het UWV kan niet aangeven in welke regio’s en in welke branches het vaakst bedragen worden teruggestort, schrijft de Leeuwarder Courant.

''Werkgevers die hun aanvraag intrekken en het voorschot terugstorten, worden uit het NOW-register gehaald waarin bedrijfsnamen, voorschotten en uiteindelijke subsidiebedragen openbaar worden gemaakt''

UWV

Kort na het bekendwording van de steunpakketten hebben banken indringend geadviseerd om vooral steun aan te vragen, ook als werkgevers dachten dat ze die niet nodig hadden. Intrekken is makkelijker dan later alsnog moeten aanvragen, redeneerden de banken, meldt het AD.

Bureaucratisch traject bedrijven

Datzelfde argument gaat nu weer op, maar op een andere manier. Het is voor bedrijven handiger om de aanvraag zo vroeg mogelijk in te trekken; daarmee ontlopen ze een bureaucratisch traject met administratieve handelingen en mogelijk kosten voor een verklaring van een accountant.

Lees ook: Ministerie: kleine bedrijven niet belasten met controles en papierlast NOW

Werkgevers die hun aanvraag intrekken en het voorschot terugstorten, worden uit het NOW-register gehaald waarin bedrijfsnamen, voorschotten en uiteindelijke subsidiebedragen openbaar worden gemaakt, laat het UWV weten. De dienst streeft ernaar dat werkgevers vanaf 7 oktober een aanvraag kunnen indienen voor de definitieve vaststelling van de steunmaatregel.

Lees ook: Duizenden ondernemers klopten op valreep aan voor NOW 2.0-steun

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.