Nieuws Coronavirus

Proeverij op het web? Deze wijnwinkel scoort er een schot in de roos mee

Wat als je een wijnwinkel hebt, 90 procent van je inkomsten van horeca komt en je door de coronamaatregelen in één klap nog maar tien procent van je omzet overhoudt? Femke van Raam en haar man Niels zijn de eigenaren van Tapavino uit Bergen op Zoom en kregen met dat vraagstuk te maken. Ze bedachten een nieuw concept en schakelden de cyberexperts van Perfect Day in om hun idee veilig online te brengen. ,,We zijn hier zoveel wijzer door geworden."

Robbert Daalder 26 mei 2020

Machtelt mostert

Femke van Raam en haar man Niels zijn de eigenaren van Tapavino. Foto: Machtelt Mostert

Ze was naar eigen zeggen eerst een paar dagen lamgeslagen door de gevolgen van de maatregelen die de overheid heeft getroffen. Er ging een dikke streep door alle leveringen aan restaurants en bars en dat zou voorlopig zo blijven. Een vette tegenvaller. Schrikken zelfs. Maar dat Femke van Raam de ondernemersgeest heeft, bleek al snel. ,,We hebben de knop omgezet; zijn gaan nadenken over een andere manier om geld te verdienen en kwamen op het idee om via een online videotool wijnproeverijen te verzorgen."

''Er zijn veel zaken waaraan je moet voldoen om een goede site te kunnen beheren. Zaken waar je normaal gesproken helemaal niet aan denkt''

Femke van Raam, ondernemer

Een schot in de roos. Terwijl Femke van Raam het in eerste instantie vooral deed om de wijnvoorraad van Tapavino te laten slinken. Iets dat met 95 aanmeldingen voor de eerste sessie meer dan lukte. De verzoeken vlogen haar echter via WhatsApp en Messenger om de oren en met een Excelbestand probeerde ze het overzicht te bewaren. ,,Niet te doen. Het besef kwam al snel dat dit gewoon via de website moet gebeuren. Die hadden we wel, maar was flink verouderd, niet veilig en er mankeerde van alles aan. Een vriendin heeft toen de site online-wijnproeverij.nl gebouwd. Geweldig natuurlijk. Er zijn veel zaken waaraan je moet voldoen om een goede site te kunnen beheren. Zaken waar je normaal gesproken helemaal niet aan denkt."

Lees ook: Hoe drie wijnliefhebbers ‘wijnfestivalondernemer’ werden

Om te voorkomen dat Tapavino in de problemen zou raken met de nieuwe site, schakelde het de hulp in van Perfect Day, specialist in cybersecurity voor het mkb. ,,Ze stuurden direct een expert bij ons langs die samen met mij en Niels alles heeft gecontroleerd. Van wachtwoordgebruik tot privacy, databeschermingen en firewalls. En dat in zo'n twee uur tijd. Je merkt echt dat ze op kleine ondernemingen gericht zijn. Super praktisch en alles werd in begrijpelijke taal uitgelegd."

Zo wees het bedrijf uit Den Haag hen er op dat de algemene voorwaarden niet correct waren. Belangrijk, want je klant ziet daaraan dat je goed beslagen ten ijs komt. ,,Het is superfijn dat ze zo ver meedenken. Na afloop kregen we een heel stappenplan waarmee we in volgorde van belangrijkheid aan de slag kunnen. Het heeft mij rust gebracht. Dit is een professionaliseringsslag voor je bedrijf. We zijn hier zoveel wijzer door geworden. Deze crisis zorgt bij veel mensen voor ellende. Ons heeft het een businessmodel gebracht dat we al veel eerder hadden kunnen hebben."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.