Nieuws Coronavirus

Zelfstandigenorganisaties schieten belastingvoorstellen uit Den Haag af

Als de politiek besluit te snijden in de fiscale tegemoetkomingen voor zzp’ers, wordt het voor zelfstandigen onmogelijk een financiële buffer op te bouwen. Daarvoor waarschuwen de zelfstandigenorganisaties Zelfstandigen Bouw, Solopartners en Beroeps Organisatie Kunstenaars.

De Ondernemer / ANP 25 mei 2020

Vijlbrief corona belasting zelfstandigen

Staatssecretaris Hans Vijlbrief op het Binnenhof. Foto: ANP

Volgens hen heeft de coronacrisis eens te meer aangetoond dat zzp’ers een buffer bitter hard nodig hebben. Maar in een recent rapport met beleidsopties opgesteld door ambtenaren, dat door staatssecretaris Hans Vijlbrief naar de Tweede Kamer is gestuurd, staan juist suggesties om te snijden in de fiscale voordelen voor zelfstandigen.

''De voorstellen zijn een klap in het gezicht''

Solopartners, zelfstandigenorganisatie in de zorg

Algemene investeringsaftrek ondernemingen

Solopartners, zelfstandigenorganisatie in de zorg, beschouwt de voorstellen als een klap in het gezicht. Voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw wijst in een reactie op zijn beurt op het grote belang van de zelfstandigenaftrek en de mkb-winstvrijstelling voor zijn achterban. Als alternatief voor alle af te schaffen regelingen stellen de ambtenaren wel een vermogens- of algemene investeringsaftrek voor ondernemingen voor, vult voorzitter Henk Hofstra van Beroeps Organisatie Kunstenaars aan. Maar volgens hem wordt daar 'geen cent' voor gereserveerd.

Lees ook: Dit zijn de zes nieuwe belasting-maatregelen voor ondernemers en zzp'ers

Met de suggesties voor een ander belastingstelsel willen de ambtenaren onder meer een oplossing bieden voor de steeds hogere lastendruk op arbeid voor werkenden. Ook wordt er een voorzet gegeven voor het verkleinen van de verschillen in belastingdruk tussen werknemers en zelfstandigen. Zogeheten directeur-grootaandeelhouders betalen boven een bepaald inkomen veel minder belasting dan werknemers.

Lees ook: Tilburgse zzp’ers in de rats door coronacrisis: het verhaal van Rob en Marcel

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.