Nieuws Corona

VZN-voorzitter Cristel van de Ven: 'Nasleep corona voor zzp'ers nog lang niet voorbij'

In de coronapandemie werd Cristel van de Ven voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland. En nog steeds speelt corona een grote rol in haar takenpakket. ,,In het begin was de overheidssteun goed, maar het werd ondermaats. Met schrijnende gevallen tot gevolg", vertelt ze in onze radio-uitzending Met de kennis van nu.

Van onze redactie 3 juni 2022

Luister hierboven de radio-uitzending 'Met de kennis van nu 'terug

Met de kennis van nu' is wekelijks op de vrijdag van 13.00 tot 14.00 uur te beluisteren op New Business Radio en onder meer via de De Ondernemer (button rechts bovenaan op homepage). Na afloop is het terug te luisteren via de bekende podcastkanalen en natuurlijk ook op onze website.

De uitzending van 3 juni jl. op New Business Radio, met ook evenementen-specialisten Anna-Maria Giannattasio (Puur Evenementen, op de foto) en Thijs van der Zande (DPG Media/De Ondernemer) als gasten, is hierboven terug te luisteren.

Wie goed luistert naar Cristel van de Ven hoort tussen de regels door een hybride vorm van 'met de neus in de boter' en 'tropenjaren'. Immers, de belangenvereniging waarvan zij voorzitter is, de Vereniging Zelfstandigen Nederland, is opgericht tijdens corona. Van de Ven heeft dus tijdens de coronapandemie keihard moeten strijden voor de belangen van de zelfstandigen zonder personeel. Met verve.

Sinds kort heeft ze een zetel in de Sociaal-Economische Raad. ,,Natuurlijk werden de belangen van zelfstandigen al voor de oprichting van VZN behartigt. Maar het samengaan van vier onafhankelijke organisaties heeft zelfstandigen wel een sterkere positie opgeleverd. Er wordt naar ons geluisterd.”

Lees ook: Cristel van de Ven (VZN) na arbeidsmarkt-talkshow: 'Zelfstandigen verdíenen formele eigen rechtspositie'

Dat is nodig ook, meent Van de Ven. De positie van zelfstandigen is er door de coronamaatregelen niet sterker op geworden. ,,In het begin waren we heel enthousiast. We zagen namelijk dat zzp'ers ook werden meegenomen in de steunregelingen, niet alleen de werkenden in loondienst. Maar daarna werd het snel minder. Ondermaats zelfs. Ik ken schrijnende gevallen, van mensen die alles hebben verloren omdat hun inkomen ineens wegviel. Die buffers zijn nog lang niet hersteld.”

Geen vakantie of pensioen

Dat komt vooral omdat zelfstandigen vaak werken op basis van uurtje-factuurtje. ,,En de verloren uren haal je niet zo makkelijk in. Er zitten niet ineens meer uren in een dag, dus er is een maximum aan wat je nu kunt terugverdienen. Veel ondernemers die ik spreek, kunnen niet meer op vakantie of met pensioen. Die zijn voor jaren teruggeworpen.”

Lees ook: Cristel van de Ven, Zelfstandigen Nederland (VZN): 'Politiek was op zoek naar volwaardige gesprekspartner'

Hoewel de nasleep van corona nog lang niet is afgerond, markeert De Dag van de ZZP'er, die op 4 juni in Nijkerk plaatsvindt, een nieuwe periode van uitdagingen. ,,Er komt nogal wat aan. De Wet DBA bijvoorbeeld, die gevolgen heeft voor de zelfstandige. Maar ook het sociale vangnet voor freelancers bijvoorbeeld.”

Dag van de ZZP'er

Hét zzp-event van het jaar vindt zaterdag 4 juni (11.30-17.30 uur) plaats in Hart van Holland in Nijkerk. Laat je er verrassen door inspirerende en motiverende keynotes van verschillende toonaangevende sprekers, bezoek het informatieplein met partners die jou verder helpen als ondernemer, stel je vragen aan specialisten en ontwikkel jezelf met het volgen van verschillende workshops. Hier vind je het programma en de mogelijkheid om nog tickets te bestellen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws