Nieuws Corona

Om CTB bedreigde Postillion-directeur Ginjaar: 'Bij een nieuwe coronacrisis zou ik hetzelfde doen'

Wat doe je als directeur van Postillion Hotels wanneer je de coronamaatregelen van de overheid keurig naleeft, maar om die reden wordt bedreigd? Erik-Jan Ginjaar kreeg er tot zijn schrik mee te maken. ,,Vrijheid van meningsuiting mag nooit worden misbruikt." In de zevendelige serie Eindejaarsverhalen blikt hij terug; eerlijk en openhartig.

Robbert Daalder 19 december 2022

Laatste update: 31 december 2022 10:00

Erik jan ginjaar postillion hotels bedreigd coronabeleid

Erik-Jan Ginjaar, de directeur van Postillion Hotels. Foto's: Postillion Hotels.

Eindejaarsverhalen 2022

Met een serie van zeven ondernemersinterviews blikt De Ondernemer terug op een boeiend 2022. Klik op de naam hieronder, en lees ook dat Eindejaarsverhaal.

1 - Erik-Jan Ginjaar, Postillion Hotels

2 - Frederiek Waninge, House of Fred/Cozy Pillow

3 - Won Yip, horeca-topondernemer/Dragons' Den

4 - Hans Biesheuvel, ONL

5 - Eric van Eerdenburg, Mojo/Lowlands

6 - Jouri Schoemaker, Pieter Pot

7 - Rick van der Weijden, HEMA

Hoe waardevolle karaktereigenschappen als enthousiasme en bevlogenheid de kop in kunnen worden gedrukt. En dat zijn juist dé eigenschappen die Ginjaar tekenen als directeur van Postillion Hotels. Vooral tijdens de coronacrisis voerden deze de boventoon in onder meer de video’s die hij op social media plaatste. Daarin gaf hij tekst en uitleg over de wijze waarop Postillion Hotels het kabinetsbeleid naleefde en dus ondersteunde.

Lange tijd kon hij rekenen op digitaal applaus, totdat sommigen zich eraan begonnen te ergeren. De directeur zou bepaalde groepen mensen buitensluiten door het opgelegde QR-beleid na te leven. Iets dat uitliep op doodsbedreigingen aan het persoonlijke adres van Ginjaar. Er moest zelfs politiebeveiliging aan te pas komen. Erik-Jan Ginjaar blikt terug.

"Het erge is dat ik dit soort bedreigingen destijds al een beetje zag aankomen. Door de coronamaatregelen van de overheid werd het klimaat in Nederland steeds grimmiger"

,,Laat ik het helder stellen: wie zich mengt in het maatschappelijk debat, neemt voor lief dat men het niet altijd met hem of haar eens is. Dat deed ik dus ook. Zelfs toen het allemaal wat persoonlijker werd in de reacties op social media. Totdat ik op een ochtend wakker werd en mijn hele gezin in WhatsApp werd bedreigd. Er zat zelfs een foto bij van de school van mijn kinderen. Daarmee overschreden ze een grens. Mijn vrouw en kinderen hebben hier niets mee te maken. Nee, ik heb het mijn vrouw niet laten lezen. Geen enkel bericht eigenlijk. Wat schiet ze ermee op?"

Bedreiging aan adres familie Ginjaar onacceptabel

,,Het erge is dat ik dit soort bedreigingen destijds al een beetje zag aankomen. Door de coronamaatregelen van de overheid werd het klimaat in Nederland steeds grimmiger. Na het lezen van dat laatste bericht heb ik meteen mijn collega’s gebeld om te zeggen dat we dit niet konden accepteren. Dat we moesten stoppen met die video’s en dat de bestaande content direct van social media moest verdwijnen."

(scroll op onderstaande Linkedin-post voor het volledige bericht met video)

,,Zonde hoor, ik had echt plezier in het maken van die beelden. Om de persconferenties te becommentariëren, huurden we een hele filmcrew in. Dan kookte ik voor iedereen die op dat moment in het betreffende hotel werkzaam was, keken we met een wijntje naar de persconferentie, deed ik mijn ding voor de camera om het vervolgens met elkaar te editen. Dat waren gezellige dinsdagavonden. We maakten er het beste van."

Coronatoegangsbewijs in Postillion Hotels aanleiding voor bedreigingen

,,Het filmpje waar die bedreigingen voornamelijk uit voortkwamen, ging over de wijze waarop wij het coronatoegangsbewijs zouden toepassen. Ik vroeg er letterlijk in hoeveel moeite het nou kost om die code te nemen. Door de komst van dit toegangsbewijs konden we zelfs al open! Dat mensen mij daarom zijn gaan haten… Het is wat het is. Maar het heeft me enorm geraakt dat ze mijn familie erbij betrokken. Nadat we gestopt waren, heb ik ’s nachts weleens wakker gelegen met de vraag of ik in mijn eigenwijsheid niet te lang ben doorgegaan met die video’s."

"Bij een nieuwe crisis zou ik precies hetzelfde handelen als tijdens corona. Positiviteit wint het namelijk altijd van negativiteit. Dat is dit jaar wel gebleken"

,,Uiteindelijk heb ik het heel snel achter me kunnen laten. Heb verder ook geen onveilig gevoel gehad. Wat ik heerlijk relativerend vond, was dat een agent in die periode tegen mij zei: ‘joh, de kans dat ze een hotelier écht iets aandoen, acht ik niet heel groot’. Ik moest erom lachen".

Ginjaar ziet vrijheid van meningsuiting als USP

,,Begrijp me niet verkeerd: ik vind het erg belangrijk dat je het in dit land met iedereen eens of oneens mag zijn. Ik zou dat zelfs een USP van Nederland willen noemen. Eentje die je niet mag misbruiken. Toch is dat wel gebeurd en daar word ik intens verdrietig van. Boos worden op een hotelier… Ik hoop dat ze er gelukkig van zijn geworden".

,,Of het nu definitief is afgelopen met onze video’s? Zeker niet! En bij een nieuwe crisis zou ik precies hetzelfde handelen als tijdens corona. Positiviteit wint het namelijk altijd van negativiteit. Dat is dit jaar wel gebleken. Door gasten en medewerkers via dat soort filmpjes continu toe te spreken, bouw je vertrouwen op. Ze zien wat wij allemaal doen om het ze zo goed mogelijk naar de zin te maken. Dat is een strategie die we tijdens corona hebben gekozen en die relatief goed heeft uitgepakt".

Personeel Postillion Hotels: van 325 naar 180, naar 450 in 2023

,,Ik gebruik het woord ‘relatief’ omdat we tijdens de crisis ruim honderd medewerkers hebben moeten ontslaan. Ontzettend vervelend. Kijk je naar de personele bezetting, dan zijn we van vóór Covid-19 van 325 naar 180 man personeel gegaan. Mede door onze video’s, maar bijvoorbeeld ook door studieschulden van nieuw aan te nemen personeel te betalen, zitten we nu op vierhonderd. Dat moeten er uiteindelijk 450 worden".

Lees ook: 2022 rollercoaster voor Won Yip: 'Veel mensen hebben niets geleerd van corona'

,,Het is in alle opzichten gewoon ontzettend fijn dat we in het afgelopen jaar definitief met het coronavirus konden afrekenen. Dat we eindelijk weer gasten konden ontvangen. Zonder gedoe. Waanzinnig. We vergeten het weleens, maar tot 25 januari van dit haar zaten we nog in een lockdown hè. Iets dat ons leven twee jaar lang heeft beheerst. Om die reden konden we in februari van dit jaar nog niet echt genieten van onze vrijheid. Het was nog onwerkelijk. Pas in maart kwam het besef."

'In 2019 draaiden we 4,4 miljoen omzet, afgelopen jaar 6,1 miljoen'

,,Nog later kwam het besef dat we weer moesten wennen aan ondernemen zonder corona. Voor jouw beeld: in 2019 draaiden we 4,4 miljoen omzet en in het afgelopen jaar was dat 6,1 miljoen. Dat is natuurlijk een prachtig gegeven. Maar als we strenger naar de bedrijfsvoering hadden gekeken - en dus eerder uit die onwennigheid waren gekomen - zou de score nog hoger zijn uitgevallen. Daar heb ik wel om lopen mopperen, terwijl ik onze mensen aan de andere kant natuurlijk ook moest blijven motiveren."

,,De balans daarin vinden bleek lastig. Om die reden vond ik 2022 het moeilijkste coronajaar. En met de huidige personeelstekorten, inflatie en energieprijzen worden we opnieuw uitgedaagd om creatief te zijn. Experts zeggen dat de huidige crisis kort maar hevig is en dat we er eind volgend jaar weer vanaf zijn. Nog even doorbijten dus, al ben ik dat inmiddels wel gewend.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws