Nieuws Evenementen

Bierbrouwers storen zich aan zwalkend kabinetsbeleid rond festivals: 'Gooit bedrijfsvoering in de war'

Het besluit van het demissionaire kabinet om meerdaagse festivals met overnachting tot 1 september te verbieden, valt Heineken en AB InBev (Hertog Jan, Jupiler) rauw op het dak. De bierbrouwers zouden leveren aan een aantal grote festivals. Niet alleen raakt het de omzet, maar het gooit tevens de bedrijfsvoering in de war.

Nu.nl 27 juli 2021

Bier brouwers festivals kabinet beleid corona maatregelen festivalzomer

fototekst

,,Het beleid van hollen of stilstaan maakt een goede bedrijfsvoering nodeloos ingewikkeld", zegt een woordvoerder van Heineken in een reactie aan NU.nl.

Lees ook: Organisatoren eisen duidelijkheid kabinet na streep door meerdaags festivalseizoen

Wegvallen festivals voelen bierbrouwers in hun portemonnee

Volgens de woordvoerder heeft de bierbrouwer 'alles uit de kast moeten halen' om iedereen te bevoorraden en te voorzien van zaken als barren en tapinstallaties. ,,En dan nu weer vol in de ankers." Wat de brouwer betreft heeft de sector meer baat bij gedoseerd gas geven.

Heineken is als partner verbonden aan Lowlands en Mysteryland, waar in 2019 zo'n 155.000 mensen op afkwamen. Het gemis daarvan voelt de brouwer in de portemonnee. ,,Uiteraard scheelt dit de nodige omzet, dat zal iedere brouwer en ondernemer die in dit domein actief is meteen voelen."

Lees ook: ID&T is blij met extra coronasteun, maar nog altijd ontsteld om maatregelen

Met kunst- en vliegwerk apparatuur uit buitenland om te kunnen leveren

Ook bij AB InBev is de teleurstelling groot, al heeft de bierbrouwer begrip voor het kabinetsbesluit. Wel zegt het bedrijf dat een dergelijk besluit zijn werk er niet makkelijker op maakt.

,,De voorbereidingen op de festivals waren volop gaande, waarbij we soms met veel kunst- en vliegwerk nog apparatuur uit het buitenland hebben moeten halen om aan iedereen te kunnen leveren. Nu kan alles weer terug en is het voor niets geweest", zegt een woordvoerder. AB InBev zou onder meer de festivals Bospop en Dekmantel bevoorraden. Ook het voor 10 en 11 september geplande festival Into the Woods staat op de kalender bij de bierbrouwer.

"We hebben voor de tweede helft van augustus nog dertig eendaagse festivals op onze kalender. Daar maken we ons best zorgen over"

AB InBev

Bierbrouwers hopen op snelle duidelijkheid over eendaagse festivals

AB InBev hoopt dat er snel duidelijkheid komt over het al dan niet doorgaan van eendaagse festivals, meerdaagse festivals zonder camping en wat er in september mogelijk is. ,,We hebben voor de tweede helft van augustus sowieso nog dertig eendaagse festivals op onze kalender. Daar maken we ons best zorgen over, want je hebt zeker een voorbereidingstijd van drie weken nodig."

De Alliantie van Evenementenbouwers deed op maandag al een oproep aan het kabinet om duidelijkheid te verschaffen. Het kabinet is van plan op 13 augustus via een nieuwe persconferentie te laten weten wat de daarna geldende maatregelen zullen zijn.

Liveblog: Organisatoren eisen duidelijkheid kabinet na streep door festivalseizoen

Meerdaagse festivals zoals Lowlands mogen deze zomer niet doorgaan, zo maakte demissionair premier Rutte maandagmiddag bekend. Ook de regels omtrent toerisme zijn aangepast. In ons liveblog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws