Nieuws Evenementen

Toch nog een festivalzomer? Hoe Lowlands de overheid eruit kan onderhandelen

Om de festivalzomer tóch nog door te laten gaan zitten de belanghebbenden deze week om de tafel. Dit in de hoop dat partijen als ID&T en Lowlands alsnog de hekken van hun festivalterreinen kunnen openen in 2021. Hoe ze dat voor elkaar kunnen krijgen vragen we aan Tim Masselink, onderhandelexpert en één van de namen achter de Masterclass Ondernemend Onderhandelen, waarin ondernemers worden geholpen in hun onderhandeltechnieken. ,,Wij zeggen altijd: als juristen zich ermee gaan bemoeien, is het einde van de onderhandeling. En dan haal je hooguit een papieren overwinning.”

Tijmen de Groen 22 juli 2021

Lowlands 2019 mark rutte maatregelen onderhandelen Eric van Eerdenburg

Lowlands-directeur leidt premier Mark Rutte rond op Lowlands 2019. Foto: Hollandse Hoogte.

,,Voorkom dat het een wedstrijd armpje drukken wordt. Dat is echt het belangrijkste advies. Als festivalorganisator zit je nu eenmaal aan tafel met een partij die de formele macht heeft. En je moet gaan kijken naar gezamenlijke belangen, voorkomen dat het een tweestrijd wordt.” Eigenlijk is de kern van de oplossing volgens Masselink om als organisatie jezelf naast de overheid te plaatsen en te zeggen: we hebben allebei als doel dat het veilig door kan gaan, wat hebben we daarvoor nodig?

Dat ID&T samen met een rits andere organisatoren direct is begonnen met een aanklacht indienen toen de regels werden aangescherpt (overigens na in eerdere fases juist samen te hebben gewerkt met de overheid, red.), is volgens Masselink dan ook een voorbeeld van de plank misslaan. ,,Als je naar de rechter gaat dan komt er een winnaar of verliezer uit, dan verlies je de flexibiliteit die je nodig gaat hebben. En stel dat je wint, wat dan? Dan mag je in dit geval je festival organiseren, maar zit er een partij tegenover je die zich in de min voelt staan. Dat helpt niet in verdere contactmomenten. Onthoud daarbij dat dit ook niet het laatste festival is dat ze willen organiseren. Goede relaties met de overheid moeten voor de lange termijn zijn.”

Dat de organisatie van Lowlands zich níét heeft aangesloten bij de rechtszaak vindt hij dan ook alleszins verstandig. ,,Zij zijn het gesprek aangegaan. Daarmee doe je recht aan de vele valide belangen die een overheid moet afwegen. Want zij willen aan de ene kant dat het virus onder controle blijft, maar ook dat de mensen hun uitje hebben door naar een festival te kunnen.”

Onderhandel de vlucht naar voren

Wat in die gesprekken kan helpen is een vlucht naar voren. Bedenk wat je zelf als organisator kan doen dat de andere partij doet verbazen op een positieve manier, van: goh die willen écht die extra stap doen om te zorgen dat ze open kunnen. Kost dan misschien wat meer voor de eerste keer maar dan neem je de reputatie mee voor de volgende rondes. Daarbij zit de onderhandelexpert niet alleen te denken aan het veiligheidsaspect op het festival zelf. ,, Zo’n festival levert hartstikke veel exposure op, zeker nu. Dus wat als je daar mensen kunt vaccineren? Dan heeft een overheid daar ook belang bij, om de boodschap die het uitdraagt.”

De twee belangrijkste dingen om niet te doen in de onderhandelingen volgens Masselink, zijn juist de stappen die veelal worden geassocieerd met dit spel: boos weglopen en de media opzoeken. ,,De vraag bij weglopen is: hoe kom je weer terug aan tafel? Als je boos, Trump-achtig, wegloopt ben je gewoon uitgepraat. Dat kan een beeld zijn voor je achterban, maar je lost er niets mee op.”

De media opzoeken is iets wat de festivals juist vooral níét doen, en dat is maar goed ook volgens Masselink. ,,Dat is echt de nucleaire optie. Je lost er niets mee op en je kunt ook nog heel makkelijk je eigen spin kwijtraken.” De berichten over teleurstelling vanuit organisaties die naar buitenkomen van de onderhandeltafel, daarover is hij wel te spreken. ,,Dat gaat over teleurstelling vanuit de organisatoren. Daarmee bereiken ze hun eigen achterban die hetzelfde gevoel heeft.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws