Nieuws Evenementen

Meer geld beschikbaar voor door corona afgelaste evenementen

De aangekondigde verruiming van de compensatieregeling voor evenementen die vanwege corona moeten worden afgelast, zal tientallen miljoenen euro's meer kosten dan was gepland. Vooralsnog worden de kosten geraamd op 120 miljoen euro, 40 miljoen meer dan voor de verlenging van het verbod op evenementen.

ANP 28 juli 2021

Evenementen festivals afgelasting

Het kabinet verlengde begin deze week het verbod op meerdaagse festivals van 14 augustus tot en met 3 september. Foto: ANP

Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en onderwijsminister Ingrid van Engelshoven woensdag in een brief aan de Kamer. Het demissionaire kabinet verlengde begin deze week het verbod op meerdaagse festivals van 14 augustus tot en met 3 september. Tot die tijd duurt de regeling. Over korter durende evenementen volgt nog een besluit. Maar als die ook niet mogen doorgaan, vallen ze eveneens onder de garantieregeling.

'Niet alleen de organisator krijgt de kosten vergoed die zijn gemaakt in de voorbereiding, maar ook anderen die waren betrokken bij het evenement'

Regeling alleen bedoeld voor organisatoren van evenementen die vóór 9 juli al waren gepland

Niet alleen de organisator krijgt de kosten vergoed die zijn gemaakt in de voorbereiding, maar ook anderen die waren betrokken bij het evenement. Het gaat om toeleveranciers, technici, beveiligers, artiesten en cateraars. Dat zijn soms tientallen bedrijven en zzp'ers, aldus het kabinet.

Om misbruik van de regeling te voorkomen, is die alleen bedoeld voor organisatoren van evenementen die vóór 9 juli al waren gepland, toen tot het eerste verbod werd besloten. Ook moet er echt sprake zijn van een verbod dat de overheid instelt. De Tweede Kamer had onlangs aangedrongen op zowel een verlenging van de garantieregeling als dekking voor de hele keten rond een evenement.

Lees ook: Organisatoren eisen duidelijkheid kabinet na streep door meerdaags festivalseizoen

De Europese Commissie moet nog toestemming voor de regeling geven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) onderzoekt om hoeveel elementen en activiteiten het in de gemeenten gaat, aldus Keijzer en Van Engelshoven.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws