Nieuws Evenementen

Zandvoort gaat gewoon door met voorbereiding Dutch Grand Prix: 'Volle kracht vooruit'

De gemeente Zandvoort en evenementenorganisatie Zandvoort Beyond gaan onverdroten door met de voorbereidingen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix, die in het eerste weekend van september in de badplaats plaatsvindt. De organisatie verwacht in het eerste weekend van september 105.000 bezoekers per dag, maar het kabinet kan op 13 augustus besluiten met nieuwe, strengere regels te komen voor evenementen in september. ,,Niemand weet wat het wordt. We wachten af en ondertussen gaan we op volle kracht vooruit."

Van onze redactie 3 augustus 2021

Ondanks het risico op eventueel strengere maatregel van het kabinet voor evenementen in september, gaan de voorbereidingen voor de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix gewoon door. Foto: ANP

De Nederlandse Spoorwegen laten in het weekend van de autoraces twaalf treinen per uur van en naar Zandvoort rijden. Dat betekent dat er elke vijf minuten een trein arriveert of vertrekt, zodat er tienduizend reizigers per uur vervoerd kunnen worden. Gewoonlijk komen er twee tot zes treinen per uur aan in Zandvoort. Spoorbeheerder ProRail heeft voor die mensenmassa extra perronruimte gebouwd in Zandvoort, terwijl de NS al meer dan een jaar bezig is met de planning en heel veel extra mensen gaat inzetten. ,,Het is een enorme operatie", aldus een NS-woordvoerster.

Lees ook: Deze Nederlandse ondernemer weet als geen ander hoe de Formule 1 naar Zandvoort komt

De NS wil niet vooruit lopen op een nieuw kabinetsbesluit over de coronamaatregelen op 13 augustus, wat een beperking van het aantal bezoekers aan de Formule 1 zou kunnen inhouden. ,,We hebben steeds goed contact met de gemeente en de Dutch Grand Prix-organisatie. Het kabinet en de organisatie moeten eerst iets besluiten voordat wij onze planning eventueel gaan aanpassen." De Dutch Grand Prix-organisatie benadrukt tot nu toe dat de race een sportevenement is en geen meerdaags muziekfestival en dat dus niet dezelfde regels gelden.

"We gaan ervan uit dat de huidige maatregelen van de overheid het gewenste effect hebben en dat diezelfde maatregelen na 13 augustus kunnen worden losgelaten voor professioneel georganiseerde sportevenementen"

Dutch Grand Prix

Zandvoort en Bloemendaal aan Zee zijn op 2, 3, 4 en 5 september per auto niet of nauwelijks bereikbaar, behalve voor mensen die een doorlaatbewijs hebben. Ook strandgangers, die niet naar de race gaan kijken, kunnen alleen met trein, bus, fiets of lopend komen. Spoorwegovergangen in Zandvoort zijn dicht omdat er zoveel treinen per uur rijden. Strandhuisjes zijn bereikbaar, maar een aantal strandafgangen is afgesloten. Ondernemers mogen geen alternatieve vervoermiddelen als een elektrische step of een skelter aanbieden.

Voorbereiding terugkeer Dutch Grand Prix op basis van volledige capaciteit

De NS waarschuwt dat het in de treinen naar en van Zandvoort heel druk zal zijn en dat reizigers onderling geen 1,5 meter afstand kunnen houden. De gemeente verwacht grote drukte op de looproute van het station naar het circuit.

Lees ook: Eendaagse festivals mogen na 13 augustus doorgaan onder strikte voorwaarden, ID&T Groep wil stukken inzien van OMT

De organisatie van de Dutch Grand Prix laat weten ook door te gaan met de voorbereidingen van het evenement op basis van een volledige capaciteit. ,,Als organisator zijn we afhankelijk van de regels en voorwaarden die de landelijke overheid aan ons als organisatie en aan de bezoeker stelt", zegt de woordvoerder van de Dutch Grand Prix. ,,We gaan ervan uit dat de huidige maatregelen van de overheid het gewenste effect hebben en dat diezelfde maatregelen na 13 augustus kunnen worden losgelaten voor professioneel georganiseerde sportevenementen. We bereiden ons voor op de terugkeer van de Dutch Grand Prix op basis van volledige capaciteit."

Interesse in Formule 1 én de mogelijke verkoop van je onderneming?

Kom dan als ondernemer naar ‘Marktlink Connect: From Start to Finish’, hét kennisevent over bedrijfsoverdracht. Laat je op het circuit van de Dutch Grand Prix inspireren door topondernemers, die in gesprek met Humberto Tan hun tips & tricks delen over overnames en andere dealmaking. Meld je nu aan!

Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief voor ondernemers, in 2 minuten tijd ben je weer helemaal bij.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws