Nieuws Horeca
The Clubsandwich Company van Laura is failliet: 'Ondernemen onmogelijk gemaakt'
Je huis te koop zetten om je horecazaak te redden. Het klinkt extreem, maar Laura Vreugdenhil deed het vorig jaar. Ze begon juist vlak voor de coronacrisis met The Clubsandwich Company. Overheidssteun ontving Laura niet, wel de rake klappen van drie lockdowns. Na een lange periode van stilte doet Laura voor de laatste keer een boekje open over haar zaak.

Laura Vreugdenhil heeft haar zaak The Clubsandwich Company inmiddels gesloten. Foto's: Eva Plevier.
Dagboek van horecaondernemer Laura
Laura Vreugdenhil was horecaondernemer in Amsterdam. Haar droom, The Clubsandwich Company, dreigde al geruime tijd uiteen te spatten door de effecten van de coronacrisis, het personeelstekort en de torenhoge energieprijzen. Het is begin april 2022 wanneer we voor het eerst kennismaken met Laura en haar schrijnende verhaal.
In samenspraak met De Ondernemer-redacteur Robbert Daalder nam Laura ons mee in haar overlevingsstrijd in 'Dagboek van horecaondernemer Laura'. Door haar verhalen te delen en een ongekende vechtlust te tonen, hoopte ze collega-ondernemers die in hetzelfde schuitje zitten op z'n minst te inspireren.
Het is donderdag 30 juni als Laura aan De Ondernemer vertelt voorlopig de laatste dag met The Clubsandwich Company te hebben gedraaid. Het volgt op een lange periode waarin ze continu twijfelde over het wel of niet doorgaan met haar zaak. Wat ooit begon met coronaproblematiek, is inmiddels verworden tot een hoofdpijndossier dat blijft zeuren door personeelsproblematiek. Ze omschrijft de situatie - die al sinds april speelt - als een kwelling en last een zomerstop in. Een hele lange zomerstop, blijkt later.
The Clubsandwich Company greep overal naast
,,Ik heb mijn werkzaamheden voor The Club per 1 juli stopgezet omdat het personeelstekort mij gewoon te veel werd”, vertelt Laura ruim een half jaar later. ,,Eerst waren het de lockdowns waar ik mee te maken kreeg. En om het feit dat we als startende onderneming werden gezien en dus geen referentieomzet hadden, kregen we geen overheidssteun. Terwijl we die klappen al amper konden hebben, waren er ook ineens geen koks of bedienend personeel meer te vinden.”
Lees ook: Dagboek van horecaondernemer Laura: 'Waar ben ik mee bezig? Tijd voor een zomerstop'
De studenten waarvan Laura het voornamelijk moet hebben als het gaat om nieuw personeel, ziet ze al sinds het begin van de coronacrisis richting de GGD trekken. Ze krijgen er dubbel zoveel betaald. Ondanks dat lukt het haar wel om koks op haar vacatures te laten reageren. Het feit dat zij 80 euro per uur vroegen voor het maken van clubsandwiches, gaat haar echter te ver.
Ouders houden geen rekening met planning van Laura
,,En ondertussen moest meer dan de helft van de mensen die ik wel in dienst had verplicht mee op zomervakantie met hun ouders. Deze ouders houden geen rekening met het bijbaantje van hun kroost en dus viel er voor mij simpelweg niets meer te plannen. Je begrijpt: het was voor mij hoog tijd om The Club maar weer eens goed tegen het licht te houden. Voor de zoveelste keer stond ik voor dilemma’s waarvan ik dacht: hoe dan?”
"Weer een situatie waarin ik machteloos stond. Het ondernemen werd mij maandenlang onmogelijk gemaakt. Als er iedere maand geld bij moet, houdt het een keertje op"
,,Grondstoffen werden ook een probleem. Onze nummer één en goedkoopste clubsandwich ‘The Original’ werd een kansloos verhaal omdat de inkoopprijs van de kip drie keer over de kop ging. Voor de meeste andere producten gold zo ongeveer hetzelfde verhaal.”
Energierekening als die van een winkelcentrum
Laura vervolgt haar opsomming van problemen met een brief van de energiemaatschappij. ,,De hoogte van mijn nieuwe rekening voor The Clubsandwich Company kun je vergelijken met die van een winkelcentrum dat ik 24/7 zou laten draaien. Het gaat hier over een zaakje van honderd vierkante meter dat van negen tot vijf geopend is. Weer een situatie waarin ik machteloos stond. Het ondernemen werd mij maandenlang onmogelijk gemaakt. Als er iedere maand geld bij moet, houdt het een keertje op en is de lol er wel van af.”
Lees ook: Dagboek van horecaondernemer Laura: 'Misschien toch maar stoppen'
,,Dit alles deed mij besluiten om het restaurant te koop te zetten. Bij een mogelijke verkoop heb je het namelijk niet alleen over de tent zelf, maar ook over een exploitatievergunning, goodwill en inboedel. Daarmee zou ik mijn huurachterstand, de door corona uitgestelde horecabelastingen en overige belastingen terug kunnen betalen. Ik zou het avontuur met The Club netjes kunnen afronden.”
Even slikken na avontuur met The Clubsandwich Company
Het verhaal van Laura is er eentje die vele horecaondernemers inmiddels bekend voorkomt. Stuk voor stuk schrijnend, aangezien het in de meeste gevallen om stukgelopen dromen gaat. Zo ook bij deze gedreven Amsterdamse. ,,Ik heb er ooit 150.000 euro voor neergeteld om hiermee te kunnen beginnen. Nog los van de verbouwing en inrichting. We scharen het avontuur maar onder mijn favoriete leus ‘no risk, no fun’, maar het is natuurlijk wel even slikken als het echt eindigt. Ik denk vaak: wat heb ik gedaan?”
Eind juli staat The Clubsanwich Company officieel te koop bij een Amsterdamse horeca-makelaar. ,,Ongelooflijk hoe de markt met aangeboden horecazaken is veranderd ten opzichte van toen ik begon. In 2019 waren er nauwelijks horecapanden beschikbaar en nu kan je op iedere hoek van de straat een horecalocatie met alcoholvergunning op de kop tikken. Ooit een schaars goed…”
"Daar ging ik dan naar de rechtbank van Amsterdam om het papierwerk in te leveren. De droom van The Clubsandwich Company is in rook opgegaan"
Lees ook: Dagboek van horecaondernemer Laura: 'Met huilen schiet ik niets op'
Laura zag verkoop meermaals net afketsen
,,Ik bleef positief gestemd over een relatief goede afloop. The Clubsandwich Company was een prachtige en splinternieuwe zaak en als je altijd al een lunchrestaurant wilde beginnen, kon je hier direct in; wie wil dat nou niet? De tijd verstreek en er waren veel gegadigden, maar om de meest uiteenlopende redenen ketste de deal op het laatste moment telkens toch weer af.”
Door het uitblijven van de verkoop werd tijd een steeds grotere plaaggeest voor Laura. Oktober naderde en daarmee het terugbetalen van de uitgestelde horecabelastingen en huurgelden. Het lukte de ongelukkige horecaondernemer uiteindelijk niet meer om haar zaak te verkopen en dus zat er niets anders op dan faillissement aan te vragen voor The Club B.V.
Op zoek naar nieuwe uitdaging
,,Daar ging ik dan op mijn fietsje naar de rechtbank van Amsterdam om al het papierwerk in te leveren. Een week later werd ik gebeld voor een telefonische zitting waarbij ik de reden van faillissement moest verklaren. Nog geen tien minuten later sprak de rechter het faillissement uit en was de droom van The Clubsandwich Company in rook opgegaan. Nu maar op zoek naar nieuwe uitdaging.”
Relatief weinig faillisementen 2022
Het aantal faillissementen in 2022 lag lager dan in de periode van voor corona, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Over december zijn de getallen op het moment van schrijven nog niet bekend, de periode ervoor namen de faillissementsaanvragen in Nederland langzaam toe, maar waren nog steeds aan de lage kant. Op de vakbeurs horecava zei KHN-directeur Dirk Beljaarts dat er wel degelijk een 'stopgolf' aan de gang is, maar dat deze voornamelijk komt door vrijwillige stoppers.