Nieuws Horeca

Horeca Herstelt helpt horecaondernemers met coronaschulden

Horecaondernemers die zwaar hebben geleden onder de coronacrisis krijgen ondersteuning van Horeca Herstelt bij het saneren van de schuldenlast. Horeca Herstelt is een initiatief van een team van professionele horeca-adviseurs en herstructureringsexperts met ervaring in het begeleiden van schuldenreductie voor het Nederlandse mkb.

Van onze redactie 11 mei 2022

Horeca schuld herstelt saneren

Ruim 20 procent van de horeca-ondernemers geeft aan dat de schuldenlast problematisch is en sluiting op de loer ligt. Foto: ANP

De horeca is één van de sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de coronacrisis. Veel ondernemers liggen wakker van de openstaande bedragen bij onder andere de Belastingdienst. Het moment van terugbetalen van de openstaande rekeningen en schulden komt steeds dichterbij: vanaf oktober 2022 moeten ondernemers die schulden gaan terugbetalen.

ABN Amro becijferde dat de gemiddelde belastingschuld tussen februari en augustus 2021 met 38 tot 50 procent steeg: van 205.000 naar 309.000 euro voor hotels en van 55.000 naar 76.000 euro voor restaurants. Veel horecaondernemingen hebben naast de belastingschuld ook huurschulden en schulden bij andere geldverstrekkers (zoals banken) waardoor de druk op de kasstromen nog hoger is. Zo geeft 22 procent van de horecabedrijven aan een totale schuldenlast te hebben die problematisch is voor het bedrijf.

Lees ook: KHN roept in tijden van inflatie op: 'Verhoog de lasten voor ondernemers niet'

'Horecabranche bewust maken van de mogelijkheden om oude schulden te saneren'

Horeca Herstelt is opgezet om horecaondernemers uit dit dal van coronaschulden te helpen en om daarna weer als gezonde onderneming verder te gaan zonder jarenlang gebukt te hoeven gaan onder een zware schuldenlast. De organisatie helpt horecaondernemers daarbij door het opstellen van een schuldeisersakkoord met hun schuldeisers en de Belastingdienst. Daarvoor staan diverse juridische herstructureringsinstrumenten ter beschikking en ook hanteert de Belastingdienst in 2022 tijdelijk ruimhartig beleid voor het saneren van belastingschulden.

Gerard Hekkelaan, mede-eigenaar van Horeca Advies Bureau en één van de initiatiefnemers van Horeca Herstelt, licht het samenwerkingsverband toe. ,,Wij willen de horecabranche bewust maken van de mogelijkheden om oude schulden te saneren. Wij hebben een allround A-tot-Z-samenwerking opgezet met professionele partijen die ervaring hebben met schuldsaneringen en horecaondernemers begeleiden in dit proces zodat zij hun focus kunnen leggen op hun bedrijf.”

Lees ook: Topkok Ron Blaauw: 'Opdonderen' kan ik niet meer zeggen tegen personeel

Kosten van schuldsaneringstraject blijven beheersbaar

Horecaondernemers die Horeca Herstelt willen inschakelen kunnen zich aanmelden via het contactformulier op www.horecaherstelt.nl. Na een quickscan krijgen zij een ervaren financieel adviseur toegewezen die hen begeleidt in het schuldsaneringstraject voor een vaste prijs (ondernemers betalen het tweede deel van de vergoeding alleen bij een succesvolle sanering). Horeca Herstelt maakt bij het begeleiden van het proces gebruik van de nieuwe herstructureringstool WHOA WorkFlow Systems waardoor de kosten van het traject beheersbaar blijven en het traject versneld wordt. Al meer dan 50 ondernemers hebben zich voor de officiële lancering aangemeld bij Horeca Herstelt en doorlopen op dit moment het traject.

HorecaHerstelt.nl is een samenwerking tussen de insolventieadvocatenkantoren JPR, BoelsZanders, Dirkzwager, Trip, GWM en Hoens en Souren en Taxatiekantoor NTAB, WHOA Systems, Hermes Advisory en HorecaAdviesBureau.

KHN roept kabinet op: werk samen met ondernemers toe naar duurzaam herstel van de horeca

Horecaondernemers zijn nog volop aan het herstellen van de coronacrisis en de volgende crisis dient zich alweer aan. Naast veel leed voor de mensen in Oekraïne, leidt de oorlog in de rest van Europa namelijk tot een torenhoge inflatie. In combinatie met een (nog steeds) nijpend personeelstekort en vaak hoge coronaschulden die moeten worden afgelost, belemmert dit horecaondernemers in hun ondernemerschap. Hierdoor zal duurzaam herstel langer op zich laten wachten. KHN pleit daarom, in aanloop naar het coronasteundebat op 12 mei, bij het kabinet voor gerichte oplossingen en schuldhulpverlening om ondernemers weer financieel weerbaar te maken na corona.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: ,,Wij vragen het kabinet om samen met horecaondernemers toe te werken naar duurzaam herstel. Daarom roepen wij op tot het deels kwijtschelden van de belastingschuld bij schuldsanering. Dit kan een oplossing zijn om als ondernemer zonder persoonlijke schulden te stoppen met de onderneming. Ook pleiten we voor de verlenging van de terugbetalingstermijn van de belastingschuld van vijf naar tien jaar en maken we ons hard om de belastingschuld voor 5 jaar achtergesteld te maken, waardoor er ruimte komt om eerst andere schulden af te lossen. Dit geeft ondernemers ruimte om weer financieel weerbaar te worden en biedt hen tevens de mogelijkheid om voor een krediet aan te kloppen bij de bank. Hiermee kunnen ze investeren in de toekomst van hun bedrijf; iets dat in het huidige speelveld cruciaal is voor het voortbestaan van veel zaken.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws