Blog Horeca
Horeca in Beweging (dag 4): Van Kasteel Doorwerth tot Hotel de Wereld
Ondernemers Bert van Zijtveld (De Heikamp) en Alain Schepers (Bierista Bieropleiding) hebben een missie. Zij willen middels een pelgrimstocht van 10 dagen de horeca laden met positieve energie. Tijdens de wandeling van meer dan 200 kilometer spreken zij kopstukken uit de horeca en in hun gastblog voor De Ondernemer doen ze verslag. Vandaag: dag 4 van de wandeltocht.

Hoogleraar Joep Teijink en Bert van Zijtveld
Met een lichte spierpijn staan we op. We lopen van ons slaapvertrek in het koetshuis van Groot Warnsborn naar de ontbijtzaal. Met een bakje yoghurt, vers fruit en een eitje genieten we van het prachtige uitzicht. We gaan lekker wandelen vandaag, het zonnetje schijnt.
Hoogleraar Joep Teijink meldt zich al vroeg. De vaatchirurg komt uit Eindhoven. Hij heeft er in zin! Niet veel later gaan we op pad. Dokter Joep vertelt onderweg over zijn strijd tegen de tabaksindustrie en de relatie tussen roken en horeca. De hoogleraar benadrukt ook het sociale, verbindende effect van de horeca en hoopt dat de ondernemers snel weer gasten kunnen ontvangen.
Lees ook: Goedkoop en op toplocaties: 4.700 nieuwe horecazaken tijdens coronacrisis
Foto boven: Jakobine Linthorst
De middagstop is bij Kasteel Doorwerth. Daar ontmoeten we de Assepoester van het kasteel. Jakobine Linthorst is een ervaren horecavrouw, die snel kan schakelen. Ze vertelt ons over haar visie op het spreiden van vrije tijd. Waarom moeten we allemaal op zondag op hetzelfde moment vrije tijd beleven in de horeca en natuur? ,,Je bent net zo welkom op andere dagen en de natuur is op maandag net zo mooi!” Een interessante gedachte die ze verder uitlegt in de video op de Facebook-pagina van Horeca in Beweging.
De smaakprofessor van Nederland
Op het kasteel ontmoeten we Peter Klosse. Hij is de smaakprofessor van Nederland. Tijdens de wandeling naar Wageningen doceert hij een tijdlang over smaak. Zijn kennis en inzichten zijn uitermate boeiend en interessant. Al luisterend en pratend vliegen de kilometers onder onze schoenen door. In Wageningen, voor Hotel de Wereld, probeert de professor een samenvatting te geven.
Peter Klosse vindt het maar raar dat alle horeca nu dicht moet. Die maatregel lijkt vooral gerelateerd te zijn aan alcohol. Maar alcohol betekent niet lallen, zo legt hij uit. Een goed glas wijn bij een mooi gerecht kan uitstekend op een manier die covid-proof is. Waarom moet dan de hele horeca de deuren dicht, zo vraagt hij zich af. Hij postte hier al eerder een ‘open brief’ over op social media en kreeg veel bijval.
Foto onder: Peter Klosse en Bert van Zijtveld
De horeca staat bovendien niet op zich. Het maakt onderdeel uit van een systeem, legt Klosse uit. De sluiting van de horeca richt daardoor veel economische schade aan. Je treft bijvoorbeeld ook boeren, bakkers en groothandels die aan de horeca leveren.
Hotel de Wereld
Gastvrij worden we aan het eind van de middag onthaald in Hotel De Wereld in Wageningen. Dit hotel ademt historie. We frissen ons op en schuiven bijtijds aan voor het diner. ’s Avonds worden we stevig gekneed door sportmasseur Arend, die de avond heeft vrij gemaakt om ons de volgende dag weer fris en fruitig op pad te sturen.
De komende dagen wachten nog veel bijzondere ontmoetingen met onder andere Bas van de Goor (oud-volleyballer), Erik Scherder (brein-professor), Peer Swinkels (ceo Swinkels Family Brewers / Bavaria) en Harold Hamersa (wijnschrijver en -expert)
Horeca in beweging, van doolhof tot Binnenhof
Ondanks de lockdown is horecaondernemer Bert van Zijtveld uit Ruurlo positief gestemd. Maandag vertrok hij voor een tiendaagse ontdekkingstocht met de titel ‘Horeca in beweging, van doolhof tot Binnenhof’.
Doel van de voetreis van 200 kilometer is om de horeca te laden met positieve energie. Het startpunt is het doolhof in Ruurlo, grenzend aan De Heikamp, de horecaonderneming van Van Zijtveld. ,,Het doolhof is symbolisch voor de rugzak met vragen waarmee ik aan mijn tocht begin. Elke dag loop ik ’s ochtends en ’s middags een etappe van tien kilometer. Onderweg wandelen specialisten en deskundigen mee, die hun expertise en ervaring delen. Aan de hand van deze gesprekken wil ik onderzoeken hoe de toekomst van de horeca eruitziet en daarmee collega-ondernemers inspireren.''
De finish van de tocht van Van Zijtveld ligt op woensdag 28 oktober op het Binnenhof in Den Haag. ,,Hier wordt het beleid gemaakt. Je kunt zeggen dat de toekomst hier wordt bepaald. De inspiratie en antwoorden die ik onderweg hoop te vinden, deel ik aan het eind van mijn reis met premier Mark Rutte en minister De Jonge. Of dat invloed heeft, ik weet het niet. Voor mij is dit de manier om op een positieve wijze mijn steentje bij te dragen.”