Nieuws Horeca

Roer in horeca moet vanwege personeelstekort om: hoger salaris, meer perspectief

De horeca kampt met een groot personeelstekort. Om dat op te lossen, moet het roer om. Want de salarissen zijn bepaald geen vetpot en de ene na de andere ondernemer verhoogt de lonen voor de barkeepers.

Jorien de Wit (AD) 31 maart 2022

Marnix Benschop Eenling Schiedam

Marnix Benschop van Brasserie De Eenling. Foto: Frank de Roo

Wie door de stad loopt, ziet bij veel horecagelegenheden een briefje achter het raam geplakt: personeel gezocht. Aantrekkelijk is het voor veel mensen niet. Altijd maar staan, werken wanneer anderen vrij zijn en dat voor een maandelijks brutosalaris van zo’n 1850 euro voor een voltijdsbaan.

Femke Snijders, eigenaar van de Aloha Bar in Rotterdam, pleit al langer voor een grote omslag in de horeca. Een beter salaris en doorgroeimogelijkheden zijn van groot belang, zegt ze in het AD. ,,Wat ik zie is dat iedereen vacatures plaatst en op zoek is naar personeel, maar er zijn weinig gesprekken over wáárom mensen niet meer in het vak willen werken.’’

Lees ook: KHN: Oekraïners willen aan de slag in horeca

Reden van vertrek: te laag salaris, te hoge werkdruk en te weinig toekomstperspectief

Zelf voerde ze deze gesprekken wel met vertrekkend personeel. De reden was veelal een combinatie van een te laag salaris, te hoge werkdruk en te weinig toekomstperspectief. Volgens Snijders is er een mismatch tussen wat de moderne werknemer zoekt in zijn of haar werk en hoe de horeca is ingericht. Een gezinsleven is nauwelijks te combineren met een baan in de horeca, zegt ze.

,,We willen dat de boer normaal verdient, dat wij een gezonde marge hebben en dat het personeel op een fatsoenlijke manier wordt beloond én dat we onszelf niet outpricen. We hebben daar een goede balans in gevonden.’’ Een souschef begint bij Aloha op 2700 euro bruto. Een barkeeper begint met een salaris van rond de 2200 euro per maand.

''Je wil het personeel uitdagen en prikkelen. Het is belangrijk dat ze happy zijn en goed in hun vel zitten''

Marnix Benschop, eigenaar en chef van brasserie

Belofte: bovengemiddeld salaris, doorgroeimogelijkheden en persoonlijke ontwikkeling

,,We moeten ons niet focussen op het werven van studenten, maar op het vasthouden van 30-plussers’’, voegt Snijders toe. ,,Het gaat niet alleen over salaris, maar ook om omstandigheden. Hoe zorgen we ervoor dat mensen niet na zes jaar al zijn opgebrand?’’ Door personeelstekorten is er volgens haar steeds minder ruimte voor inspiratie, creativiteit en cursussen, terwijl dat ook júist van belang is om personeel vast te houden.

Brasserie de Eenling in Schiedam is zo’n horecagelegenheid waar ze mensen zoeken én het toekomstig personeel een bovengemiddeld salaris, doorgroeimogelijkheden, persoonlijke ontwikkeling en trainingen beloven.

Marnix Benschop, eigenaar en chef van de brasserie, vindt persoonlijke ontwikkeling belangrijk. ,,Je wil het personeel uitdagen en prikkelen. Het is belangrijk dat ze happy zijn en goed in hun vel zitten. Het maakt niet uit of je ervaring hebt: als je bereid bent om je in te zetten en te leren, kunnen we leuke dingen doen.’’ Hoeveel verdienen mensen bij hem? ,,Je begint volgens cao, maar als het goed gaat betalen we 1 of 2 euro per uur meer.’’

''We moeten mensen laten zien dat je mooie carrières kan hebben in een branche die naar verwachting nog verder gaat groeien''

Robèr Willemsen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland

Extra salaris voor personeel moet ergens vandaan komen. Bij de gasten dus

De horeca is niet bepaald de enige branche die met tekorten zit, maar ging wel de coronatijd al in met veel openstaande vacatures, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland. Veel werknemers vonden tijdens de pandemie ergens anders werk, zoals bij de GGD.

Volgens Willemsen zijn salarissen, maar ook ontwikkeling door bijvoorbeeld studies van belang. ,,Het gaat om perspectief bieden. We moeten mensen laten zien dat je mooie carrières kan hebben in een branche die naar verwachting nog verder gaat groeien. Maar het tekort is niet binnen twee maanden opgelost. Veel mensen zien het als een ideale bijbaan, maar het vakmanschap is onderbelicht. Het is gewoon een prachtig vak!’’

Lees ook: Uitgerust aan nieuwe baan beginnen: dit bedrijf geeft nieuw personeel vakantie cadeau

Extra salaris voor personeel moet ergens vandaan komen. Bij de gasten dus. Willen die daar voor dokken? Willemsen denkt van wel. ,,Inkoopprijzen stijgen, de energieprijzen zitten op gigantisch hoog niveau. En personeelskosten stijgen ook. Ondernemers móeten dat wel doorberekenen, anders komen ze zelf te kort. De consument verwacht kwaliteit: ik denk dat mensen ook bereid zijn daarvoor te betalen.’’

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws