Nieuws Horeca
Hotels overspoeld door afzeggingen na nieuwe lockdownmaatregelen
Na de toespraak van premier Rutte waarin hij zei dat de restaurants in hotels dicht moeten en roomservice niet is toegestaan stromen de afzeggingen vandaag binnen, meldt Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Fletcher Hotels, met ruim honderd hotels, bevestigt dat.

Het regent afzeggingen bij hotels.
,,We hebben sinds vandaag veel afzeggingen", zegt directeur Rob Hermans van Fletcher Hotels tegen Nu.nl. ,,Ontspannen en tot rust komen werd eerder aangemoedigd, maar nu juist ontmoedigd." Een woordvoerder van Van der Valk, met ruim zeventig hotels in Nederland, beaamt dat.
Van der Valk wijst erop dat er ook mensen noodgedwongen in hotels verblijven. ,,Vanwege werk of een verbouwing of een nare situatie. Die mensen wil je goede zorg bieden maar zij worden nu wel gedupeerd."
Lees ook: Lockdown: de nieuwe coronamaatregelen
Worstelen met hoe gasten van eten te voorzien
KHN zegt het logisch te vinden dat veel mensen die niet in een hotel hoeven te zijn, nu afzeggen. ,,Mensen wilden daar ook lekker uit eten gaan, dat gebeurde de laatste tijd ook veel." Rutte noemde dat juist als reden om de restaurants in de hotels te sluiten.
De hotels worstelen behalve met afzeggingen ook met hoe ze de gasten die er wel zijn van eten voorzien. ,,In maart was roomservice nog wel toegestaan", weet de woordvoerder van Van der Valk, die nog geen beeld heeft van annuleringen.
''Ik heb vreselijk te doen met de retail die ongekend hard geraakt wordt. Wij hebben in elk geval nog het geluk dat we open kunnen blijven''
'Mensen willen met kerst ook om tafel'
De directeur van Fletcher stelt dat roomservice hem een veiligere manier lijkt gasten van eten te voorzien. ,,Dan gaat er een iemand langs de deuren met het eten. Nu kunnen mensen via de telefoon bestellen en laten wij ze weten dat het eten klaar is en dan moeten ze dat allemaal afhalen." De keukens in de restaurants blijven wel draaien.
Fletcher voorziet ook een tegenvallend aantal gasten met kerst. ,,Normaal gesproken zitten we dan vol. Maar mensen willen zeker met kerst ook gezellig om tafel." De directeur verwacht door de nieuwste maatregelen en de annuleringen nog eens 25 miljoen euro aan omzet te verliezen, bovenop het al geboekte verlies voor dit jaar. ,,De harde lockdown is natuurlijk een ramp voor iedereen. Ik heb vreselijk te doen met de retail die ongekend hard geraakt wordt. Wij hebben in elk geval nog het geluk dat we open kunnen blijven", zegt Hermans in een gesprek met het AD.