Nieuws Horeca

Deze sterrenzaak verhuist naar nieuwe plek in hartje Rotterdam: ‘Het is toch net alsof je in New York bent?’

De Rotterdamse topchef Fred Mustert laat zich niet leiden door allerlei crises. Hij wil doorgroeien, en daarom verhuist zijn tweesterrenrestaurant Fred naar een gloednieuw pand met internationale allure op de begane grond van de Terraced Tower aan de Boompjes. ,,Zie alleen al die marmeren trap bij de hoofdingang.”

Dijlan van Vlimmeren 4 oktober 2022

Fred Mustert van Fred

Terwijl monteurs druk bezig zijn met de aanleg van de afzuiging, licht Fred Mustert vanuit de (open) keuken in het midden van zijn prestigerestaurant een klein tipje van de luxe sluier op. Foto: Frank de Roo

Energieprijzen die de pan uitrijzen, de inflatie, oorlog in Oekraïne. Waar menigeen ’s nachts ligt te piekeren over de toekomst, pakt patron cuisinier Fred Mustert juist door.

,,We merken het allemaal. Ik ook. Het is lastig om aan heel goede producten te komen die nog enigszins betaalbaar zijn”, vertelt hij tegen het AD. ,,Het is meer zoeken dan voorheen. In de bezetting zie ik, gelukkig, geen daling. We zitten nog elke dag vol. We doen al sinds 2008 ons uiterste best bij Fred. We zijn altijd voor kwaliteit gegaan. Als je je inzet, komen gasten terug en ga je in onzekere tijden het minst hard achteruit.”

Na de verbouwing verhuist het restaurant richting

Nadat het uitlekte dat Fred, dat volgens restaurantgids Lekker tot de tien beste van Nederland behoort, gaat verkassen, ontplofte de telefoon. De exacte openingsdatum is nog niet bekend, maar nu al staan mensen in de digitale wachtrij om er te lunchen of te dineren. ,,We gaan met dit pand niet een leveltje omhoog, we gaan heel veel levels omhoog.”

Zodra de bouwploeg zijn werk heeft voltooid, verhuist restaurant Fred van de Honingerdijk naar de plint van de gloednieuwe Terraced Tower aan de voet van de Willemsbrug. ,,Het internationale gevoel, de waanzinnige dynamiek, dat is haast niet te beschrijven. Zie alleen al die marmeren trap bij de hoofdingang. Da’s wel even een binnenkomer. Het is toch net alsof je in New York bent? Aan de ene kant kijk je uit op de Nieuwe Maas, aan de andere op dat leuke haventje aan de Hertekade. Je hebt vanuit elke hoek in dit pand uitzicht op het water.”

Lees ook: Sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel vraagt 100 euro bij reservering: ‘Mensen boeken voor 4, maar komen doodleuk met z'n tweeën’

Aan die kade heeft Fred een terras, maar dat is uitsluitend bedoeld voor een aperitief. ,,Aan buiten eten heb ik een hekel.”

De reden dat hij op zijn 58ste zijn nog zo’n mega-investering doet, is dat hij nog paar jaar wil knallen. ,,Op de Honingerdijk kunnen we niet doorgroeien. Dat laat die ruimte niet toe. Op de Honingerdijk kan ik continueren, maar ik vind continueren ook achteruitgaan. Voor de keuken maakt de locatie niet zo heel veel uit. Maar uit eten is meer dan dat. Het gaat om de totale beleving. In een restaurant dat veel comfort biedt, eet je lekkerder. Onder een net pak draag je toch geen lelijke schoenen? We zitten in de Terraced Tower bovendien dichter bij de stad, bij de hotels. In alles heeft dit pand een meerwaarde.”

Interieurontwerper Jeroen Smeele trekt alle registers open

Meerdere malen is het toilet bij Fred uitgeroepen tot mooiste van het land. Gaat hij dat met dit prestigerestaurant overtreffen? ,,Die poging doen we zeker, samen met interieurontwerper Jeroen Smeele. Ik wil over het visuele aspect nog even niets kwijt. Vooruit, één item zal ik verklappen: de nieuwe Fred kent een kaaswinkeltje.”

Omdat Mustert voor een tijdige oplevering afhankelijk is van nogal wat materialen, is hij voorzichtig met het geven van een openingsdatum. ,,De bouw verloopt vooralsnog volgens planning, maar één kink in de kabel en we hebben vertraging. De bedoeling is dat we begin december gedoseerd opengaan, en na de feestdagen volledig gaan draaien.”

"We gaan niet drastisch verbouwen. Dat zou kapitaalvernietiging zijn"

Terry Priem van Gastrobar Ster

Vaststaat dat Fred op 1 december weg is op de Honingerdijk, op die dag wordt de sleutel overgedragen aan Terry Priem van Gastrobar Ster. Hij en zijn vrouw Esther openen op deze locatie Restaurant Ster dat de grote broer moet gaan worden van de gastrobar. ,,We gaan met alles een trapje hoger. Nog mooiere producten, nog mooiere wijnen, waaronder toppers uit Toscane. Aan het interieur geven we een kleine eigen slinger. Er zal subtiel graffiti in worden verwerkt. We gaan niet drastisch verbouwen. Dat zou kapitaalvernietiging zijn”, aldus Priem.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws