Nieuws Horeca

Sterrenrestaurant Tilia in Etten-Leur dicht: 'We zijn een stukske van ons kwijt'

Vorige week kondigden Carlo Chantrel en Mariëlle Vink van sterrenrestaurant Tilia aan ermee te stoppen. Vooral het gebrek aan personeel zorgde voor een zwart toekomstbeeld. Het besluit is zwaar gevallen in Etten-Leur.

Hélène Schenk 13 juni 2022

Tilia michelinster stoppen

In maart stapten Mariëlle Vink en Carlo Chantrel (beiden rechts) nog in een koetsje om de eerste asperges van teler Sweep van De Santspuy naar restaurant Tilia te brengen. Aan deze traditie komt nu een eind. Tilia stopt. 'Met pijn in ons hart'. Foto: Peter van Trijen.

Hij is oprecht ontdaan, Gilbert Sweep. Spreekt van ‘een amputatie van een stukske Etten-Leur'. ,,Een ramp.” Het raakt ook zijn eigen wijn- en aspergeboerderij De Santspuy. ,,Het is de kroon op je werk om aan zo'n restaurant te mogen leveren. Gaan ze dicht? Ach, jongens toch...”

Al meer dan dertig jaar levert Gilbert Sweep asperges aan het sterrenrestaurant aan de Markt, waar eerst De Zwaan van Roland Peijnenburg gevestigd was. In september 2020 , twee jaar geleden werd de zaak overgenomen door Carlo Chantrel en Mariëlle Vink. Zij kozen voor de naam Tilia, de wetenschappelijke naam voor Linde.

Ieder jaar bedacht Peijnenburg een nieuwe originele manier om het aspergeseizoen in zijn zaak te openen. Zo werd in 2015 een drone ingezet, die jammerlijk crashte, maar de stunt zorgde wel voor een hoop publiciteit. Chantrel zette de traditie voort en klom dit jaar bijvoorbeeld met Vink in een koetsje om het eerste witte goud, de koningin onder de groenten, van leverancier Sweep naar de Markt te vervoeren.

Lees ook: Personeelstekort doodsteek Michelin restaurant Tilia: Deuren sluiten definitief

Gevolg van de vele lockdowns en het aanhoudende personeelstekort

Sweep werd woensdagmorgen zoals velen overvallen door het nieuws dat de eigenaars van Tilia met pijn in het hart de deuren van hun restaurant sluiten. Voorgoed, zoals ze zelf zeggen. Als gevolg van de vele lockdowns en het aanhoudende personeelstekort.

,,Ik had dit niet zien aankomen", zegt Sweep. Ik dacht dat ze er wel doorheen zouden komen, zeker gezien die Michelinster die ze weer haalden. We zijn een stukske van ons kwijt, ja, zo voelt het echt. Het was mijn trots om daar te mogen leveren. Een aderlating, echt, niet normaal.” Ook burgemeester Miranda de Vries en wethouder Ger de Weert zijn aangedaan door het nieuws. De Vries: ,,Wat zonde! En wat ongelooflijk pijnlijk en triest voor ze. Als gemeente ben je natuurlijk trots dat je een zaak met een ster hebt. Vorige week hebben we nog zo met ze meegeleefd, toen ze hun Michelinster mochten behouden."

,,Ik had ze echt gegund dat ze in een andere tijd waren begonnen", vervolgt de burgemeester. ,,We wensen hen heel veel sterkte met dit verdrietige besluit. Ik ben ervan overtuigd dat we hen ergens terug gaan zien, die kwaliteit waar ze voor staan nemen ze met zich mee, waar dat ook zal zijn.”

Lees ook: Overzicht Michelinsterren 2022: dit zijn de beste Nederlandse restaurants

Nauwelijks gebruik gemaakt van steunmaatregelen

Ger de Weert spreekt van een groot gemis voor Etten-Leur. ,,En wat ontzettend zuur voor hen als ondernemers. De horeca heeft het ontzettend moeilijk, dat is een breder probleem. En met de kwaliteit die Tilia biedt is het natuurlijk belangrijk dat je de juiste mensen hebt om dat op dit niveau te kunnen doen. Ontzettend jammer dat dit niet is gelukt.”

Frank Vrolijk was tot voor kort wethouder van Economische Zaken in Etten-Leur. In zijn periode stelde hij vast dat er weliswaar diverse steunmaatregelen zijn voor ondernemers, zowel vanuit het Rijk als de gemeenten, maar ‘om de een of andere redenen maken die daar nauwelijks gebruik van."

Vrolijk: ,,Voor zover ik me herinner gold dat ook voor de eigenaars van Tilia. Maar het speelde in de hele horeca. Het lijkt een beetje valse schaamte. Het is ook een mentaliteit. Ze proberen het eerst zelf. En dat is natuurlijk te waarderen, maar het bleef dus een constant punt van zorg: Hoe faciliteren we ondernemers die door corona in de problemen zijn geraakt?’”

"Het lijkt een beetje valse schaamte. En ondernemers proberen het vaak eerst zelf op te lossen. Wat be­grij­pe­lijk is, maar het blijft dus constant punt van zorg"

Voormalig wethouder van Economische Zaken in Etten-Leur, Frank Vrolijk

Adviesbureau ingeschakeld om ondernemers te helpen

,,We weten dat steeds meer ondernemers in zwaar financieel weer verkeren", zegt een woordvoerder van de gemeente in een reactie. ,,Toch nam het aantal aanvragen voor (financiële) ondersteuning niet toe. Om goed in beeld te krijgen hoe we de ondernemers, naast het bestaande aanbod, hierbij kunnen helpen is een adviesbureau ingeschakeld.” Dat bureau heeft van zes gemeenten, waaronder Etten-Leur en Moerdijk de opdracht gekregen om er voor te zorgen dat ondernemers de juiste weg naar hulp kunnen vinden wanneer zij in financiële problemen zijn.

Ondernemerscheck

,,Er was nog geen centraal punt waar al het aanbod aan hulp en ondersteuning voor ondernemers is verzameld. Op dit moment is een website in ontwikkeling waarmee de ondernemer een check kan doen van zijn huidige situatie en daarbij naar een contactpersoon van de juiste instantie wordt verwezen. Dat kan de gemeente zijn, het Ondernemersklankbord (OKB) maar ook het Werkplein of Over Rood", aldus de woordvoerster.

Lees ook: ‘Als je hem hebt wil je hem ook graag houden'. Oonivoo in Uden raakt Michelinster kwijt

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws