Nieuws Horeca
Verdeeldheid in horeca over opening half januari: ‘Terugschoppen niet de beste oplossing’
Veel horeca-ondernemers zeggen de deuren op 17 januari weer open te gooien. Maar niet iedereen loopt mee in die polonaise. ,,We willen allemaal actie, maar of dit de beste vorm is?”

Lege terrassen en kroegen in de binnenstad van Den Bosch. Foto's: Marcel Otterspeer/Johan Wouters/Henk de Ridder
Johan de Vos was de afgelopen maanden al veelvuldig in het nieuws als woordvoerder van de Bredase tak van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). En nu voert hij ook landelijk de troepen aan. In ruim 65 regio’s en steden geven horecaondernemers aan dat ze de zaak vanaf half januari weer opengooien, wat het kabinet er ook van vindt.
Financiële nood is te hoog
Om hoeveel zaken het gaat? Die inventarisatie heeft De Vos niet gemaakt, zegt hij tegen het AD. ,,Duizenden, in ieder geval.” Dat niet iedere kroeg direct opengaat, begrijpt hij wel. ,,Het is altijd lastig om de volle 100 procent achter je te krijgen. Maar als de ene zaak ziet dat zijn buurman opent, gaat hij ook wel mee. Het kan gewoon niet langer. De financiële nood is te hoog.”
Tot eind januari of langer de deuren dichthouden kan volgens hem echt niet meer. ,,Voor de horeca staat het water niet meer tot aan de lippen, inmiddels stroomt het de mond in. We staan op het punt keihard te verzuipen. Zo houden we het niet langer vol.”
''We willen allemaal actie, maar of dit de beste vorm is? Ik denk niet dat terugschoppen met burgerlijke ongehoorzaamheid de beste oplossing is''
Verdeeldheid over actie horeca
Toch, volgens voorzitter Koen Bakker heerst er onder de Roosendaalse KHN-organisatie een hoop verdeeldheid over de actie om toch op 17 januari weer open te gaan. Bakker: ,,Er zullen er ongetwijfeld bij zijn die dan op zullen gaan. Als bestuur hebben we hier nog overleg over. Want we willen allemaal actie, maar of dit de beste vorm is? Ik denk niet dat terugschoppen met burgerlijke ongehoorzaamheid de beste oplossing is.’’
Volgens Bakker is het veel belangrijker dat de overheid eindelijk eens duidelijkheid geeft aan de horeca: ,,Bied ons perspectief. We weten nu gewoon niet waar we aan toe zijn.’’ Daarnaast pleit Bakker voor een betere financiële tegemoetkoming: ,,Den Haag denkt dat ze ons voldoende compenseren, maar dat is gewoon niet zo. Ik ken ondernemers die ondertussen zoveel spaar- en pensioengeld hebben ingeleverd, dat ze wanhopig worden.’’
''Het enige illegale is misschien dat onze deur open is. Maar kijk eens in de winkelstraten, in de pretparken. Daar staan de mensen bovenop elkaar''
Tegen het kabinetsbesluit in
Dat de actievoerende ondernemers met hun openstelling mogelijk tegen het kabinetsbesluit in gaan, lijkt hen niet te deren. De Vos: ,,Het enige illegale is misschien dat onze deur open is. Maar kijk eens in de winkelstraten, in de pretparken. Daar staan de mensen bovenop elkaar. Is dat niet illegaal dan? We moeten kiezen uit twee kwaden. Of je nu failliet gaat, of je vergunning wordt ingetrokken, het gevolg is hetzelfde.”
Burgemeester Paul Depla van Breda laat via een woordvoerder weten niet op de zaken vooruit te willen lopen. ,,Het is nog te vroeg om over handhaving te praten. We zijn in gesprek met de horeca, en proberen mee te denken. We begrijpen de zorgen. De gesprekken over de regels vinden plaats in Den Haag. We kunnen niet gaan handhaven op plannen.”
Lees ook: Horecaondernemers in meerdere regio's gooien deuren 17 januari open