Nieuws Horeca

Won Yip over sluiting horeca: ‘Liever een grote brand dan lang smeulen’

De horeca moet weer helemaal dicht. Het heeft er alle schijn van dat het kabinet die maatregel vanavond bekend maakt om het stijgende aantal besmettingen een halt toe te roepen. Dat betekent een nieuwe klap voor café’s en restaurants. Horeca-ondernemer Won Yip reageert. UPDATE: VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om de horeca niet in zijn geheel aan te pakken.

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 13 oktober 2020

2019 1127 persfoto zittend

,,Ik heb van tevoren voorspeld dat de gevolgen niet mega zullen zijn, maar giga. En helaas ga ik vooralsnog gelijk krijgen.” Met vijf horecabedrijven in Amsterdam heeft Won Yip op vrijwel alle coronamaatregelen moeten inspelen. De sluiting in maart, de mondkapjes in het centrum, dagjesmensen en toeristen die wegbleven, de avondklok. ,,Het ontbreekt het kabinet aan visie en daadkracht. En daarmee bedoel ik belonen in plaats van straffen, creëren in plaats van afbreken. Maar ook participeren en ontwikkelen.”

''We hebben nu te maken met code rood en daar moeten we vanaf. Het aantal besmettingen moet nu drastisch omlaag en dan is er kans op economisch herstel''

Won Yip, horeca-ondernemer

Loonoffer is een kwestie van tijd

Yip maakte een maand geleden privégeld vrij om het voortbestaan van zijn zaken tot minstens medio 2021 te garanderen. Eind vorige week sloot hij zelf al twee van zijn café’s aan de Dam in de hoofdstad. Op de vraag wat daarvan de gevolgen zijn voor zijn personeel reageerde hij met: ,,Voor de Dam kunnen we vooralsnog volstaan met vervangend werk. Ik vrees dat het vragen van een loonoffer een kwestie van tijd is. Het gaat niet meer om contractuele afspraken, het gaat nu om redelijke en haalbare afspraken.”

Lees ook: Horeca helemaal open? Won Yip, Laurens Meyer investeren in uv-licht

We hebben nu te maken met code rood en daar moeten we vanaf

Nu, drie dagen later, lijkt een gedwongen sluiting van alle café’s en restaurants voor tenminste twee weken aanstaande. Yip: ,,Ik beperk mij tot oorzaak en gevolg. We hebben nu te maken met code rood en daar moeten we vanaf. Het aantal besmettingen moet nu drastisch omlaag en dan is er kans op economisch herstel. Voor nu geldt: liever een grote brand dan lang smeulen, anders zullen ook gezonde zaken onnodig langzaam doodbloeden.”

We verliezen november, maar houden zicht op december

Alleen sluiting van de horeca is volgens de horecaondernemer onvoldoende. ,,Ze moeten nu flink doorpakken. We verliezen hierdoor waarschijnlijk de maand november, maar houden dan nog zicht op de maand december. Dat is doorgaans een goede maand voor de horeca. Een maand die we onder normale omstandigheden nodig hebben om de stille maanden hierna op te kunnen vangen.”

Ondernemersorganisaties: horeca niet rücksichtslos sluiten

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen het kabinet op om de horeca vanavond niet rücksichtslos te sluiten of ernstig te beperken, maar mee te gaan in de slimme plannen die de sector zelf heeft gemaakt om verspreiding van het virus tegen te gaan (welke plannen dat zijn lees je hier).

Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is het bijvoorbeeld niet uit te leggen dat een restaurant dat zich keurig aan de regels houdt en daarin heeft geïnvesteerd, na vanavond misschien de deuren weer volledig zal moeten sluiten. ,,Dat draagt ook weinig bij in de strijd tegen het virus. Maar waar het mogelijk misgaat in de horeca, daar moet je natuurlijk ingrijpen. Dat zit ook in het plan van Koninklijke Horeca Nederland."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.