Nieuws Corona

IMK: 'Deel coronasteun komt nooit terug'

Van de ruim 60.000 bedrijven die nog niets van hun coronaschuld hebben afgelost aan de belastingdienst, is zo’n 70 tot 80 procent niet levensvatbaar, zegt Michiel Hordijk, directeur van het Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf (IMK).

Van onze redactie 19 mei 2023

Coronasteun terugbetalen imk

Beeld: Shutterstock

Ook onder de bedrijven die wel zijn begonnen met aflossen, zitten heel wat ondernemers die achterlopen met hun betalingen. ,,Ik verwacht dat ook daar veel ondernemers moeten stoppen'', aldus Hordijk tegen de Telegraaf.

,,Het betekent dat van de coronaschuld die bij de belastingdienst openstaat - eind april was dat 16,5 miljard euro - een deel nooit afgelost wordt. Hordijk verwacht dat zeker 1,5 miljard euro niet terugbetaald wordt, maar ,,waarschijnlijk gaat het meer richting drie tot vijf miljard euro die de overheid zal moeten afschrijven."

''Het is vaak vechten tegen de bierkaai. En als wij dan zeggen ’hier houdt het op’, geeft dat veel rust''

Michiel Hordijk, directeur Instituut voor Midden- en Kleinbedrijf

IMK helpt bedrijven bij het bepalen of ze nog kunnen voortbestaan

Het IMK helpt op verzoek van gemeenten, de belastingdienst of van ondernemers zelf, bedrijven bij het bepalen of ze nog kunnen voortbestaan of dat ze beter kunnen stoppen. ,,Veel van deze ondernemers hebben het mentaal moeilijk. Vaak zijn ze opgelucht als wij zeggen dat hun bedrijf niet kan voortbestaan."

Volgens Hordijk weten die ondernemers diep van binnen wel dat het niet werkt. ,,Het is vaak vechten tegen de bierkaai. En als wij dan zeggen ’hier houdt het op’, geeft dat veel rust."

Lees ook: Helft mkb-ondernemers gaat nieuwe schulden aan om NOW terug te betalen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws