CoronaCoronavirus

Joggers lopen de deur plat bij hardloopzaken: zo houden winkeliers voorraad op peil

 
Elise Wildhagen van Runnersworld in Bergen op Zoom: ,,Het is nog steeds drukker dan normaal."  Peter van Trijen/pix4profs
 
Geschreven door:
Leestijd 3 minuten

Het zijn gouden tijden voor de hardloopwinkels, want sportief Nederland heeft het joggen herontdekt. Maar met de omzet stijgen nu ook de problemen met de voorraden. ,,De productie lag maanden stil en dat gaan we nu merken."

Lees verder onder de advertentie

Fitnesscentra waren gesloten en competities lagen stil. Sportievelingen ontdekten tijdens de lockdown massaal de loopsport. ,,Na de beruchte persconferentie half maart ging het hier los", zegt Joan Simon-Artigas, eigenaar van hardloopwinkel Run2Day in Breda. ,,Veel mensen probeerden het eerst nog even met de schoenen die ze nog hadden liggen. Die zagen we enkele weken later toch in de winkel voor nieuwe schoenen en een loopanalyse."

Ook bij Runnersworld in Bergen op Zoom werden veel meer hardloopschoenen verkocht dan in dezelfde periode in 2019. ,,Nog steeds is het drukker dan normaal", zegt mede-eigenaar Elise Wildhagen.

Lees ook: Roland Heerkens (71) opent in coronatijd tientallen sportwinkels: ‘Iedereen vraagt wat ons bezielt’

Lees verder onder de advertentie

Veel hardloopschoenen Brooks, Nike en Mizuno verkocht

Beginnende hardlopers willen goede schoenen, de rest komt later. ,,Op een topdag verkocht ik zo'n zestig paar schoenen", zegt Simon-Artigas. ,,Vooral Brooks, Nike en Mizuno zijn populair.”

Vrijwel alle klanten kon hij de schoenen leveren die zij wensten, maar gaandeweg ontstonden er leveringsproblemen. ,,Bepaalde modellen waren niet meer leverbaar. Bovendien liepen de levertijden op, omdat er vertragingen ontstonden bij de koeriersbedrijven.”

Lees verder onder de advertentie

Lees ook: Zo beleefde supermarkteigenaar Berning de dag van zijn gedwongen sluiting

Voorraad op peil met kunst- en vliegwerk

Wildhagen liet soms schoenen uit andere vestigingen van Runnersworld komen. Simon-Artigas ontving producten uit de magazijnen van Belgische winkels die gesloten waren vanwege de coronacrisis. ,,Met veel kunst- en vliegwerk heb ik mijn voorraad dit voorjaar aardig op peil kunnen houden."

De komende maanden worden spannender, verwacht Simon-Artigas. Vorig jaar werden in deze periode de schoenen geleverd die maanden eerder in Zuid-Oost Azië van de band rolden. Eind vorig jaar sloten deze fabrieken wegens corona en lag de productie maanden stil. ,,Daar beginnen we nu last van te krijgen. Er is nog niet genoeg geproduceerd om de voorraden aan te vullen. Bovendien is de vraag naar schoenen nog steeds groot."

Lees verder onder de advertentie

Er is nog niet genoeg geproduceerd om de voorraden aan te vullen. Bovendien is de vraag naar schoenen nog steeds groot

Joan Simon-Artigas, eigenaar hardloopwinkel Run2Day in Breda


De voorraad- en leveringsproblemen herkent Bart Dirven, eigenaar van World of Walking in Made, niet. ,,De merken die wij verkopen produceren vooral in Europa en die fabrieken hebben niet stilgelegen." Zijn winkel is gespecialiseerd in wandelsport, een branche waarin de collecties minder modegevoelig zijn en daardoor minder snel wisselen. ,,Sommige schoenen worden al tien jaar geproduceerd en zitten daarom nog steeds in onze collectie."

Geen voorraadproblemen dus in deze tak van loopsport, maar ook geen topdrukte in de winkel. ,,Nu er geen wandelevenementen zoals de Vierdaagse zijn, komen de mensen die daar anders aan meedoen dit jaar niet naar de winkel voor bijvoorbeeld nieuwe schoenen", zegt Dirven. ,,We zien wel meer beginnende wandelaars in de winkel, maar de aankopen die zij doen wegen niet op tegen de vervangingsaankopen die de fanatieke wandelaars anders hadden gedaan."

Foto onder: Joan Simon-Artigas in hardloopwinkel Run2Day in Breda. © Pix4Profs / Johan Wouters

Lees verder onder de advertentie
beeld deondernemer

Dat er nauwelijks loopevenementen zijn, zien ook de hardloopspecialisten terug in hun winkels. Wildhagen: ,,We verkopen meer schoenen, maar er zijn ook producten die we nu nauwelijks verkopen, zoals sportvoeding voor wedstrijdlopers. Nu er geen loopevenementen zijn, is daar minder behoefte aan."

Loopanalyses en trainingsschema leveren als hardloopwinkel

Simon-Artigas: ,,In aanloop naar de Singelloop zijn augustus en september normaal gesproken onze topmaanden, maar dat zal dit jaar anders zijn." De lopers zoeken elkaar echter ook zonder de loopevenementen op. ,,We merken dat de mensen graag samen lopen", zegt Wildhagen. ,,Onze loopgroepen zijn dan ook een stuk groter geworden. Een deel van de lopers zal straks zijn eigen sport wel weer oppakken, maar ik verwacht dat ook veel mensen de smaak te pakken hebben en blijven hardlopen."

Lees verder onder de advertentie

Met loopanalyses en trainingsschema's willen de loopspecialisten voorkomen dat hun klanten na drie maanden geblesseerd afhaken. En ja, dat is ook eigenbelang, geeft Simon-Artigas toe. ,,Ik hoop dat ze blijven lopen en volgend jaar een nieuw paar hardloopschoenen nodig hebben."

Lees ook: Coronamaatregelen in jouw zaak: zo blíjven klanten de regels volgen