Nieuws Maatregelen

Kwestie 1G: kabinet gaat met nachthoreca in gesprek

Het kabinet gaat in overleg met de nachthoreca om te kijken of deze gelegenheden geholpen zouden zijn met 1G-beleid. Dat heeft minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers woensdag toegezegd tijdens het coronadebat.

Redactie NU.nl 27 januari 2022

Nachthoreca amsterdam 1 G

Archiefbeeld: jongeren staan in Amsterdam in de rij om naar binnen te mogen bij een kroeg. Foto: ANP

Op doordeweekse dagen verschijnt een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over onder meer de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken had gevraagd of de sector misschien weer zou kunnen heropenen als alle bezoekers zich laten testen voordat ze naar binnen gaan, al vindt ze de oplossing 'niet ideaal'.

Wie overdag en 's avonds de horeca bezoekt, moet momenteel een coronatoegangsbewijs laten zien op basis van 3G, zo meldt NU.nl. Dat betekent dat ze moeten aantonen dat ze gevaccineerd, getest of genezen zijn. Maar ondanks die versoepeling is de nachthoreca, zoals clubs en discotheken, nog dicht.

'In de Kamer wordt ook gesproken over de mogelijkheid om 2G in te voeren, waardoor mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn niet meer naar binnen zouden kunnen'

Heel brede inzet van coronatesten is volgens het kabinet niet mogelijk

In de Kamer wordt ook gesproken over de mogelijkheid om 2G in te voeren, waardoor mensen die niet gevaccineerd of hersteld zijn niet meer naar binnen zouden kunnen.

Eerder in het coronadebat werd ook al de mogelijkheid geopperd om op veel meer plekken te testen om de samenleving verder te kunnen heropenen. Heel brede inzet van coronatesten (zoals bij 1G) is volgens het kabinet niet mogelijk omdat daar onvoldoende testcapaciteit voor is in een ,,periode dat het op allerlei plekken al spaak loopt", aldus Kuipers.

Lees ook: ONL voor Ondernemers in open brief: 'Naast steun ook herstelplan voor mkb nodig'

Toch stemde hij, naar aanleiding van Kuikens opmerking dat de nachthoreca al twee jaar bijna niets kan ondernemen, in om met de sector in gesprek te gaan. Wanneer dat gesprek zal plaatsvinden, is nog niet duidelijk.

Nachtbelang zegt in een reactie op een eventueel 1G-beleid dat er op een aantal vragen nog wel antwoord moet komen. Zo wil de belangenbehartiger van de nachtclubs af van het jojobeleid. Ook is het lastig onderscheid te maken tussen de verschillende soorten nachthoreca. Verder willen ze niet dat Nederland "het wiel opnieuw gaat uitvinden" terwijl in landen om ons heen zoals Denemarken en het Verenigd Koninkrijk de coronamaatregelen worden afgebouwd.

Meerdere partijen vrezen dat de tijdelijke coronapas een permanent middel gaat worden

In het debat zeiden meerdere partijen te vrezen dat de nu nog tijdelijke coronapas een permanent middel gaat worden om het virus te bestrijden, terwijl de ergste crisis achter de rug lijkt door de mildere omikronvariant. Ook daar wil Kuipers nog goed naar kijken. ,,Dan hebben we hier ook opnieuw een gesprek."

De bewindsman zei wel dat het tijd kost om zicht te hebben op het verdere verloop van het coronavirus.

Lees ook: Liveblog persconferentie Rutte: we mogen weer, we kunnen weer (maar niet iedereen)

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws