Nieuws Maatregelen
Auping over terugbetalen staatssteun: ‘Die 1,2 miljoen houden voelde niet goed’
De Deventer beddenfabrikant Royal Auping betaalt 1,2 miljoen euro staatssteun die het bedrijf vorig jaar kreeg bij het begin van de coronacrisis terug. Dat wordt goed ontvangen, merkt ceo Jan-Joost Bosman. Hij wordt bedolven onder reacties, van ‘Klasse’ tot ‘Gaan wij ook doen’ en ‘Koninklijk bedrijf’. De teller op LinkedIn staat op bijna 3000 duimpjes. ,,Fantastisch.”

Ceo Jan-Joost Bosman van Royal Auping. Foto: ANP/Royal Auping.
De beddenproducent mocht het geld houden, maar vindt dat het daarmee tegen de geest van de noodwet in zou handelen. Auping sloot 2020 af met omzetstijging en hogere winst dan het jaar ervoor, toen corona nog niet in beeld was en de economie als een malle draaide.
,,Hadden we het geld gehouden, dan had dat niet goed gevoeld”, zegt Bosman aan de Stentor, die onder de indruk is van de reactielawine die het bedrijf ten deelt valt. ,,Ik ben enorm trots. Op het bedrijf, alle stakeholders, werknemers, leveranciers, aandeelhouders.”
Terugbetalen levert straks meer op dan in eigen zak steken?
,,Het was geen marketingtruc. Maar het is waar. ‘Mijn volgende bed wordt een Auping’, schreef iemand. Dat levert het dan wel op, ja.”
Waarom besloot u terug te betalen?
,,Omdat wij het niet nodig hadden. Andere bedrijven kunnen het beter gebruiken. NOW, de steunmaatregel om te voorkomen dat bedrijven in nood werknemers ontslaan, was bedoeld als vangnet. Volgens de regels hadden we het mogen houden, maar dat voelde niet goed. Noem het maatschappelijk verantwoord ondernemen.”
Lees ook: Zo maakt beddengigant Auping plots miljoenen mondkapjes voor de zorg
U had het ook zelf aan bedrijven kunnen geven die dat hard nodig hebben.
,,Dat hebben we overwogen. Bijvoorbeeld aan de culturele sector of andere bedrijven die het moeilijk hebben. Maar dan zouden wij beslissen waar geld van de overheid heen gaat en dat is niet aan ons.”
Wilde u ook een voorbeeld stellen?
,,Nee. Maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid zijn van deze tijd, vinden wij. Dat stralen wij in alles uit. We laten zien dat je er heel succesvol mee kunt zijn. Als bedrijven zich laten inspireren, is dat mooi. Wij denken niet in korte, maar lange termijn, zijn bewust van de impact op onze directe omgeving, in Deventer en in Nederland. Daar past dan ook bij dat je geld teruggeeft dat je niet nodig hebt.”
"Iedereen moet zijn eigen afweging maken en strategie bepalen. Wij zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen, omdat wij denken dat dat het model van de toekomst is. Als onze beslissing om terug te betalen een discussie uitlokt, is dat prima"
Duurzaam ondernemen zit in het dna van het bedrijf, zegt u.
,,Bij de eerste lockdown dachten we: hoe komen we hier doorheen? Maar we voelden ook de behoefte te helpen. Er was een groot tekort aan neusmondmaskers en we zagen dat wij dat konden maken. Dat deden we dus. Die eerste reflex was authentiek bij mensen in het bedrijf, ik denk niet dat je dat snel ziet bij een bedrijf dat duurzaam ondernemen niet in het dna heeft zitten. We voelen, leven die drive.”
Er zijn bedrijven, zoals Booking.com, die niet terugbetalen. En er zijn bedrijven die door corona overwinsten boeken en die niet willen delen. Wat vindt u daarvan?
,,Iedereen moet zijn eigen afweging maken en strategie bepalen. Wij zetten in op maatschappelijk verantwoord ondernemen, omdat wij denken dat dat het model van de toekomst is. Als onze beslissing om terug te betalen een discussie uitlokt, is dat prima. Maar ik meet mij geen mening aan over hoe andere bedrijven daarmee omgaan.”
Foto: Auping startte vorig jaar de productie van neusmondmaskers. De eerste levering (4 miljoen mondkapjes) ging tegen kostprijs. De tweede (bestelling van nog eens 10 miljoen) leverde het bedrijf op. Foto: Royal Auping/Vincent Jannink.
Zijn er bedrijven die uw voorbeeld volgen?
,,We kregen enorm veel reacties, hebben kennelijk iets geraakt. Daar ben ik trots op. Het is helemaal fantastisch als je hoort dat bedrijven zeggen: ‘Dat doe ik ook’. Ik ken zelf drie kleinere bedrijven die ons voorbeeld volgen.”
Er zijn bedrijven die NOW terug moeten betalen en zich als fraudeur behandeld voelen, terwijl ze niets verkeerd deden en het geld hard nodig hebben. Is dat een mooie bestemming van uw teruggave?
,,Met die bedrijven heb ik te doen. De steunmaatregel moest snel worden opgetuigd en dan zitten er onvolkomenheden in. Maar dat moet de overheid achteraf wel oplossen, lijkt mij. Je wilt niet dat er daardoor bedrijven omvallen en werkgelegenheid verdwijnt. Dus het zou mooi zijn als het daar terechtkomt, maar ook dat is niet aan ons.”
Bij deze ondernemer is het een heel ander verhaal" Ondernemer Ruud Mansveld moet acht ton aan NOW-steun terugbetalen: ‘Dit wordt een nieuwe toeslagenaffaire’