Nieuws Maatregelen

Boze klanten filmen weigering in bioscopen en restaurants: ‘Vervelend voor ons personeel’

Bij het controleren van het coronatoegangsbewijs afgelopen weekend zijn diverse medewerkers van (fastfood)restaurants en bioscopen lastiggevallen en gefilmd door boze klanten, onder andere in filialen van VUE Cinemas en de McDonald’s. De bedrijven roepen klanten op om respect te blijven houden voor het personeel. ,,Zij voeren uit wat door overheidsbeleid bepaald wordt”, aldus een woordvoerder van McDonald’s tegen het AD.

Sebastiaan Quekel (AD) 29 september 2021

Corona bewijs frustratie klanten bioscopen restaurants

Een reclamezuil met informatie over het coronatoegangsbewijs en de CoronaCheck-app © ANP

Zaterdag was de eerste dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht was voor toegang tot de horeca, de kunst- en cultuursector en (sport)evenementen. Volgens Koninklijke Horeca Nederland waren er veel ‘moeilijk discussies’ met gasten, evenals ondernemers die onheus bejegend zijn of bedreigd werden. ,,Maar absolute excessen zijn uitgebleven”, aldus voorzitter Robèr Willemsen.

Wel staan er op sociale media diverse filmpjes van boze klanten die met een telefoon in de hand de confrontatie met het personeel opzoeken. Ze beschuldigen medewerkers en bedrijfsleiders van discriminatie en dreigen aangifte te doen. In een filiaal van McDonald’s in Heerlen bleven vier vrouwen zonder coronatoegangsbewijs een medewerker filmen die hen de toegang tot het pand had ontzegd, ondanks dat hij vroeg daarmee te stoppen. Ook in Groningen deed zich eenzelfde situatie voor.

,,We begrijpen dat het voor iedereen wennen is”, laat McDonald’s-woordvoerder Eunice Koekkoek weten. Volgens haar zijn er het afgelopen weekend ‘diverse teleurstellingen en discussies’ geweest. ,,Dat vinden wij vervelend voor de gasten én onze restaurantmedewerkers. Zij voeren uit wat door overheidsbeleid bepaald wordt.” De McDonald’s vraagt om begrip voor ‘de omstandigheden waaronder medewerkers hun werk moeten doen’. ,,We hopen dat gasten respect kunnen opbrengen voor onze medewerkers die ook het liefst alle gasten een leuk bezoek bezorgen als zij bij McDonald’s zijn.”

Lees ook: Toename van uitval personeel door ziekte: hoe bereid je je als ondernemer voor?

In een filiaal van VUE Cinemas dreigde een groepje klanten aangifte te doen toen ze probeerde met een ongeldige QR-code binnen te komen. ,,Ik word hier gediscrimineerd en ik denk dat we hier aangifte van moeten doen. Jullie doen mee aan medische apartheid! Wat is uw naam?” In welk filiaal van VUE Cinemas dit gebeurde, is niet duidelijk.

,,We begrijpen dat mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar ons personeel moet wel gewoon hun werk kunnen doen"

Gulian Nolthenius, NVBF

Volgens brancheorganisatie NVBF zijn dergelijke incidenten ‘heel vervelend’ voor het personeel. ,,Ieder incident is er één te veel”, reageert voorzitter Gulian Nolthenius. ,,We begrijpen dat mensen moeten wennen aan de nieuwe situatie, maar ons personeel moet wel gewoon hun werk kunnen doen. Gelukkig gaat het hier slechts om incidenten en werken de meeste mensen netjes mee aan de nieuwe situatie.”

Reactie Hugo de Jonge

Dat mensen afgelopen weekend op meer plekken een coronatoegangsbewijs moesten laten zien was ‘even wennen’, maar ‘op de meeste plaatsen is het heel goed gegaan’, zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge tegen het ANP. Het voornaamste probleem was een aanval op de systemen achter de CoronaCheck-app, maar ook daar hebben volgens de bewindsman weinig mensen last van gehad. Het was voor ‘heel veel mensen een mooi weekend’.

Lees ook: KHN noemt overbelaste corona-app 'vuistslag in gezicht' horeca

Volgens De Jonge is in het weekend een ‘betekenisvolle stap’ gezet, omdat met de check op de coronatoegangsbewijzen ook de 1,5-meterregel werd losgelaten. De meeste ondernemers hebben daar volgens hem goed werk in geleverd en ook over de burgemeesters en handhaving is De Jonge te spreken. Wel werden de systemen door aanvallers expres overbelast, waardoor mensen geen nieuwe QR-code konden aanmaken. Volgens de minister zijn de gevolgen daarvan beperkt doordat de aanval niet lang duurde (tussen 20.00 en 22.00 uur) en veel mensen al eerder hun code hadden opgevraagd.

Minister van Veiligheid en Justitie Ferd Grapperhaus gaat in gesprek met de burgemeesters over het afgelopen weekend. Dan zal bijvoorbeeld ook de Bredase aanpak besproken worden. De Brabantse stad had een aantal punten ingericht waar mensen op hun QR-code gecontroleerd konden worden, waarna ze een bandje kregen waarmee ze de kroegen in de omgeving in konden. De Jonge is benieuwd naar die ervaringen. Als blijkt dat het huidige coronabeleid niet leidt tot meer besmettingen, wordt volgens de minister overwogen om verder te versoepelen. Het volgende besluitvormingsmoment staat op de planning voor begin november.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws