Blog Maatregelen

Advocaat Van Kleef: 'Ook winkeliers door overheidsmaatregelen recht op huurvermindering'

Twee horecaondernemers uit Den Haag hoeven nog maar de helft van hun huur te betalen. Het is een gevolg van een uitspraak in de bodemprocedure door de Haagse rechtbank. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor niet alleen horeca-ondernemers, maar ook winkeliers, stelt advocaat Marie-Louise van Kleef. ,,De bodemrechter heeft bepaald dat de coronacrisis kwalificeert als gebrek en als onvoorziene omstandigheid, welke kwalificatie ook geldt voor de retail". Haar gastblog.

Van onze redactie 29 januari 2021

Avondklok straatbeeld winkelstraat

Door lockdown en avondklok zijn de winkelstraten leeg en heeft de retail geen omzet. Een winkelier kan om huurprijsvermindering vragen - mét succes.

Lees hier de over de belangrijke uitspraak van de Haagse rechter, de aanleiding van onderstaande blog van advocaat Marie-Louise van Kleef: Uitspraak Haagse rechter over huurverlaging steun in rug horeca

De rechter heeft geoordeeld dat de coronacrisis en de genomen overheidsmaatregelen hebben geleid tot een fundamentele verstoring van het evenwicht in de huurovereenkomst. De coronacrisis kwalificeert zowel als een gebrek als onvoorziene omstandigheid, aldus de rechter. Voorts is het interessant om te zien dat de verkrijging van overheidssteun niet aan huurprijsvermindering in de weg hoeft te staan.

Als de huurder kan aantonen dat de steun niet toereikend is om de volledige vaste lasten te betalen, kan de bodemrechter alsnog huurprijsvermindering toewijzen. In de kern heeft de bodemrechter – in lijn met de voorafgegane kortgedinguitspraken - geoordeeld dat de horecaondernemer aanspraak kan maken op 50 procent huurprijsvermindering tijdens de verplichte sluiting en 25 procent huurprijsvermindering tijdens de sluitingsverplichting om 22.00 uur. Dat betekent dat voor de gehele periode waarin horecaondernemingen verplicht (eerder) moesten sluiten, huurprijsvermindering wordt toegekend.

Lees ook: Verhuurder geeft ondernemer 75 procent korting: ‘Na crisis weer keihard knallen’

Huurprijsvermindering voor retailers

Hoewel de eerste uitspraak in een bodemzaak gaat over een horecaonderneming, kan deze lijn van redenatie uiteraard ook worden doorgezet bij de toepassing van huurprijsvermindering voor retailers. De bodemrechter heeft bepaald dat de coronacrisis kwalificeert als gebrek en als onvoorziene omstandigheid, welke kwalificatie ook geldt voor de retail. Deze kwalificatie in combinatie met de uitspraak van de bodemrechter maakt dat ook retailers tijdens de verplichte sluitingsperiode aanspraak kunnen maken op huurprijsvermindering van 50 procent mits zij hun financiële belang kunnen aantonen.

Hoeveel huurprijsvermindering er uiteindelijk voor deze periode zal worden toegekend is op voorhand lastig in te schatten, maar dat huurders ook in deze periode aanspraak kunnen maken op huurprijsvermindering ligt in de lijn der verwachting.

Invoeren van sociale afstand en maximum aantal personen hebben impact op huurgenot

Maar ook voor de periode vóór de verplichte sluiting kunnen retailers een beroep doen op huurprijsvermindering. De overheidsmaatregelen die golden vóór de verplichte sluiting hebben immers een grote impact gehad op het huurgenot van veel retailers. Door het invoeren van sociale afstand en een maximum aantal personen in één ruimte konden retailers slechts een fractie van het gehuurde gebruiken. Voorts bleven de winkelstraten leeg door het advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Hoeveel huurprijsvermindering er uiteindelijk voor deze periode zal worden toegekend is op voorhand lastig in te schatten, maar dat huurders ook in deze periode aanspraak kunnen maken op huurprijsvermindering ligt in de lijn der verwachting.

Een retailer zal – net als een horecaondernemer – wel steeds haar financiële belang moeten aantonen. Daarbij kan de groei van online verkopen een rol spelen. Een rechter zal derhalve kijken naar alle omstandigheden van het geval.

Marie-Louise van Kleef

Vastgoedadvocaat (advocatenkantoor Blenheim)

Van Kleef staat vastgoedbeleggers, ontwikkelaars, ondernemers en particulieren bij in de vastgoedpraktijk van Blenheim. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam. Marie-Louise van Kleef heeft ervaring met het adviseren en procederen over civielrechtelijke kwesties met betrekking tot vastgoed waaronder huurbeëindiging, huurprijswijziging en opstellen en beoordelen huurcontracten.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.