Nieuws Maatregelen

Branchevereniging zakelijke evenementen CLC-VECTA: 'Voornemens OMT zijn niet te snappen'

Het kabinet heeft nog geen beslissing genomen over welke coronamaatregelen het gaat aankondigen op de persconferentie van 2 november, maar de kennelijke oproep vanuit het OMT om personeelsfeesten en zakelijke evenementen 'te heroverwegen' maakt branchevereniging CLC-VECTA moedeloos.

Rodrick de Munnik 29 oktober 2021

Zakelijk evenement RAI

Money 20/20 in de RAI in Amsterdam was een van de eerste zakelijke evenementen in de coronacrisis. Daar lijkt nu weer een streep door te kunnen. Foto: ANP.

Maandag, dinsdag en woensdag is er vanwege de aanstaande persconferentie een speciale De Ondernemer-nieuwsbrief met het dan laatste nieuws over de coronamaatregelen. Deze nieuwsbrief wordt bovendien voorgelezen door een virtuele stem. Aanmelden kan hier: www.deondernemer.nl/nieuwsbrief

VOLG HIER ONZE LIVEBLOG: Teruglezen: de persconferentie van 2 november

,,Sommige bedrijven hebben op miraculeuze wijze weten te overleven en nu alles weer een beetje kan, lijkt deze donkere wolk over ons heen te komen,” zegt Riemer Rijpkema, directeur van branchevereniging CLC-VECTA en woordvoerder van overkoepelend orgaan voor de zakelijke evenementenbranche Eventplatform.

Volgens Rijpkema is het kabinetsvoornemen 'moeilijk snapbaar'. ,,Als sector doen we alles wat in onze macht ligt om de zakelijke evenementen veilig door te laten gaan. Ook bij ons staat namelijk de gezondheid voorop. Dat betekent dat we alle maatregelen netjes uitvoeren. Bij ons kom je alleen binnen als je getest, gevaccineerd of genezen bent. Maar als je deze voorwaarden stelt en je weet dat de meeste besmettingen in de thuissituatie plaatsvinden, waarom stuur je daar dan niet op?”

Het is om moedeloos van te worden, aldus Rijpkema. ,,We zitten al 18 maanden in een rollercoaster van emoties. Er zit nog weinig lucht in de branche. Sinds 25 september komt het weer schoorvoetend op gang, met minder bezoekers op de evenementen en meer kosten om alles in goede banen te leiden.”

Riemer Rijpkema als woordvoerder van Fieldlab Evenementen. Foto: ANP.

'Kabinet neemt niet zelf beslissing maar legt de bal weer bij de ondernemers'

Hoewel het nog slechts een mogelijk advies van het OMT betreft, ziet Rijpkema de bui al hangen. ,,Het kabinet kan het zich niet veroorloven na het echec van juni (Dansen met Jansen, red) nog eens de fout in te gaan. Maar het is bijzonder. Door het voornemen zo in de week te leggen, neemt het kabinet niet zelf de beslissing maar legt het de bal weer bij de ondernemers. Bedrijven gaan toch sociale druk ervaren als ze een bedrijfsfeest organiseren. Met alle gevolgen van dien voor de evenementenbranche.”

Rijpkema is ook woordvoerder is van het Eventplatform, het overkoepelend platform van branche- en vakorganisaties in de zakelijke evenementenbranche. Vanuit die hoedanigheid treedt hij regelmatig in overleg met de overheid om de coronasituatie te bespreken. Vanavond (29 oktober) is er al afstemmingsoverleg. Hij biedt het kabinet vooruitlopend daarop gratis advies: ,,We moeten veel meer uitgaan van de eigen verantwoordelijkheid. Zowel organisaties als individuen moeten de discipline hebben om hier samen uit te komen.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws