Nieuws Maatregelen

Brief groep ondernemers aan Rutte: 'Versoepeling coronamaatregelen per 20 september cruciaal'

‘Laat de toeristische- en congresinfrastructuur in het zicht van de haven niet alsnog kapot gaan nu er nog altijd weinig buitenlandse gasten naar ons land komen.’ Die oproep doet een groep ondernemers met onder meer touringcarbedrijven, hotels, rondvaartboten, congreslocaties en reisondernemingen in een brief aan demissionair premier Rutte en het kabinet. Zij pleiten voor maatwerk voor bedrijven in hun branches, die kampen met overcapaciteit en hoge kapitaallasten.

Van onze redactie 26 augustus 2021

20 september kalender

Weinig mogelijkheden om in kosten te snijden

‘Het is voor onze bedrijven en branches cruciaal dat de beoogde versoepelingen van de coronamaatregelen per 20 september onverkort doorgaan,’ schrijven de ondernemers mede namens hun branches in hun noodkreet aan de premier. Maar ook mét versoepelingen zijn ze voorlopig nog niet uit de problemen, benadrukken zij. ‘Macro’ gezien mag het goed gaan, op microniveau is het verhaal heel anders.

‘In onze kapitaalintensieve bedrijven – zoals met een fors wagenpark, vloot, diverse hotelpanden of enorme vooruitbetaalde reissommen – hebben we weinig mogelijkheden om in de kosten te snijden terwijl de stroom van zakelijke (buitenlandse) bezoekers en toeristen voorlopig nog niet op gang komt. En businessmodellen grondig aanpassen, dat kost tijd; meer tijd dan we nu krijgen als de steun aan het einde van het derde kwartaal stopt.’

Lees ook: Halsema opent onzeker zakelijk evenementenseizoen

Toeristische en congresinfrastructuur belangrijk voor de economie

‘Er is teveel opgebouwd aan vloot, hotelwezen, touringcarbedrijven, congresgebouwen en andere capaciteit om dat nu zonder meer kapot te laten gaan. Dat zou funest zijn voor onze uitstekende toeristische en congresinfrastructuur, die juist zo enorm belangrijk is voor de Nederlandse economie’, aldus de ondernemers in de brief. ‘Dat zou pas kapitaalvernietiging zijn. En dan hebben we het nog niet over de persoonlijke drama’s die dit zou veroorzaken; voor ons, onze medewerkers en de keten waarin wij werken.’

Lees ook: CPB-directeur Hasekamp: 'Noodsteun houdt personeel op plekken waar ze eigenlijk niet nodig zijn'

Hoge kapitaalslasten

De ondernemers vragen van het kabinet – dat aanstaande vrijdag in de Ministerraad spreekt over al dan niet voortzetting van steun - begrip voor hun situatie én bovenal maatwerk om ook voor hun bedrijven toekomstperspectief te houden. Samen met vertegenwoordigers van hun brancheorganisaties willen zij met het kabinet om tafel om oplossingen te zoeken voor de hoge kapitaalslasten.

Naast de specifieke problematiek van kapitaalintensieve bedrijven trekken ze ook nogmaals aan de bel over de afbouw van problematische schulden waarvoor ook een oplossing moet worden gevonden om te voorkomen dat bedrijven alsnog op de fles gaan terwijl ze in de kern gezond zijn.

Mis vanaf nu geen ondernemersnieuws meer, schrijf je in voor onze dagelijkse update. In 2 minuten tijd ben jij weer op de hoogte.

Ontvang iedere ochtend onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws