Nieuws Maatregelen

Bruls: 'Winkeliers zelf verantwoordelijk handhaven mondkapjesplicht'

Winkeliers zijn wel degelijk zelf verantwoordelijk voor het handhaven van de mondkapjesplicht, stelt Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Hij reageerde daarmee op uitspraken van verschillende winkelketens, die meldden de plicht niet te gaan handhaven. Vanaf vandaag - dinsdag 1 december - is het dragen van een mondkapje verplicht in publieke binnenruimtes zoals winkels, bibliotheken en stations.

Job van der Plicht (NU.nl) 1 december 2020

Coronacrisis krijgt geen grip op Action: groei keten gaat gestaag door

Bruls noemt bij NU.nl de nieuwe coronawet over mondkapjes 'klip en klaar'. ,,Je kunt niet zeggen dat als een klant je winkel of theater binnenkomt en geen mondkapje wil dragen dat je niet gaat optreden. Je bent zelf verantwoordelijk en hebt de wet te gehoorzamen."

Volgens Bruls kan de politie pas worden gebeld als een klant blijft weigeren een mondkapje te dragen en ook een winkel niet wil verlaten. Als vervolgens blijkt dat winkeliers niet voldoende hebben gedaan om een klant te dwingen een mondmasker te dragen kan door de burgemeester een boete van enkele duizenden euro's worden opgelegd of in het uiterste geval zelfs een winkel worden gesloten. Klanten kunnen bij het weigeren van het dragen van een mondkapje een boete krijgen van 95 euro.

Lees ook: Mondkapjesplicht: 7 vragen over wie, waar en waarom

'Teleurgesteld' over uitlatingen winkelketens

De wet schrijft volgens de voorzitter van het Veiligheidsberaad een zorgplicht voor en 'je hebt de wet te gehoorzamen', aldus Bruls.

Eerder meldden verschillende winkelketens klanten niet te gaan verplichten om een mondmasker te dragen. Albert Heijn en Kruidvat gaan klanten zonder mondkapje ook niet weigeren. Bruls zegt 'teleurgesteld' te zijn in de uitlatingen van de ketens.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.